Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2021, 16:01
Čas čítania 0:40
Jakub Paulík TASR

V Chorvátsku premýšľajú nad povinným očkovaním. Podľa prezidenta je za určitých podmienok prijateľné

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Ide o jednu z možností.

Šéf chorvátskej Sociálnodemokratickej strany Pedja Grbin tvrdí, že pri správnej formulácii a vysvetlení legislatívy, ktorá by vychádzala z vedeckých poznatkov, by pravdepodobne súhlasil so zavedením povinného očkovania. Jeho strana SDP je pritom najsilnejším opozičným hlasom, informoval chorvátsky denník Večernji list.

Neochotu, naopak, vyjadrili opozičné konzervatívne strany Most a Hnutie domovina. Zákon o povinnom očkovaní by podporil aj prezident Zoran Milanovič v prípade, ak by zaň hlasovali dve tretiny poslancov. Podľa profesorky práva Sanje Baričovej má však zvažovaná legislatívna zmena malý háčik. Než sa prijme takýto zákon, je potrebné prijať legislatívu, ktorá za mimoriadnych okolností obmedzí ľudské práva.

Odporúčané
Od júna na Slovensku potvrdili 35 prípadov variantu delta. Nakazení ho sem dovliekli hlavne zo zahraničia Od júna na Slovensku potvrdili 35 prípadov variantu delta. Nakazení ho sem dovliekli hlavne zo zahraničia 12. júla 2021, 14:41

Podľa spoločných európskych pravidiel by v takomto prípade mal pre turistov pri prechode hraníc postačovať aj PCR test či certifikát o prekonaní choroby. Tento konsenzus však spomedzi krajín EÚ plánuje porušiť napríklad Malta, ktorá do krajiny nechce vpustiť ľudí bez očkovania.

Na Malte majú zaočkovaných druhou dávkou 79 % dospelej populácie, a tak je pochopiteľné, že začínajú zvýhodňovať očkovaných aj takýmto spôsobom. Či sa k podobnému kroku neskôr odhodlá aj Chorvátsko a iné európske krajiny, je momentálne otázne.

Domov
Zdieľať
Diskusia