Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2021, 12:10
Čas čítania 1:36
Viktor Kniš

Najprv sa skoro pobil so siskárom Tóthom, neskôr o ňom informoval v živom vstupe. RTVS o konflikte záujmov divákov neinformovala

NEWS SLOVENSKÁ INFORMAČNÁ SLUŽBA (SIS)
Uložiť Uložené

Redaktor Peter Žatko sa do bývalého príslušníka SIS pustil pre spory z minulosti. Potom odvysielal reportáž, v ktorej Petra Tótha spomínal bez toho, aby divákov RTVS upozornil na ich spor.

Keď Peter Žatko odvysielal reportáž zo Špecializovaného trestného súdu vo verejnoprávnej RTVS, divákov neinformoval, že sa predtým skoro pobil s jedným zo svedkov.

Bývalý príslušník SIS Peter Tóth prišiel vypovedať v neprospech Štefana Agha, ktorý čelí obžalobe z falšovania zmeniek TV Markíza podobne ako odsúdený podvodník Marian Kočner. Keď Tóth zo súdu odchádzal, prišiel za ním redaktor RTVS Peter Žatko a žiadal si od neho ospravedlnenie za udalosti z minulosti. Chytil ho za rameno a strčil do neho, k priamej fyzickej potýčke však nedošlo.

Žatko neskôr prítomným novinárom vysvetlil, že v minulosti sa mu Peter Tóth vyhrážal ublížením na zdraví. Bol to práve mafián Čongrády z gangu sýkorovcov, kto ho mal napadnúť, k tomu však nakoniec nedošlo.

Na konflikt upozornil Denník N, ktorý zverejnil aj dvojminútové video. 

Odporúčané
Redaktor RTVS sa po súde pustil do siskára Petra Tótha, takmer došlo k fyzickej potýčke. Dôvodom sú vyhrážky mafiánmi z minulosti Redaktor RTVS sa po súde pustil do siskára Petra Tótha, takmer došlo k fyzickej potýčke. Dôvodom sú vyhrážky mafiánmi z minulosti 6. júla 2021, 18:05

Portál Omédiách.com teraz upozorňuje, že Peter Žatko nepovedal divákom o svojom konflikte a napriek tomu odvysielal celú reportáž zo súdu, kde vypovedal človek, s ktorým sa verbálne pochytil. 

„V správach o 16.00 h zaradila RTVS do vysielania reportáž o výpovedi Petra Tótha so živým vstupom redaktora Žatka, ktorý v príspevku opisoval spôsob odchodu Tótha, no svoj incident zatajil,“ upozornil portál. Novinár zatajil, čo sa pred vstupom dialo, aj keď počas konfliktu mal v ruke mikrofón RTVS a kamera televízie má pravdepodobne celý incident natočený. 

RTVS tvrdí, že o staršom konflikte medzi Petrom Tóthom a reportérom Žatkom nevedela. 

Vyjadrenie RTVS v plnom znení:

RTVS si váži profesionálnu prácu redaktora Petra Žatka, sme radi, že je súčasťou nášho tímu verejnoprávneho spravodajstva, a považujeme ho za odborníka v oblasti justície, polície a prokuratúry.

Situácii, ktorá nastala v rámci konfrontácie redaktora s respondentom Petrom Tóthom po jeho svedeckej výpovedi na súde v Pezinku v utorok 6. júla, ľudsky rozumieme, neprofesionálne konanie redaktora však nebolo v súlade s princípmi RTVS a so štatútom programových pracovníkov.

Vedenie spravodajstva RTVS nemalo vopred vedomosť o osobnom spore redaktora Petra Žatka s respondentom. Predmetný spor predstavuje zrejmý konflikt záujmov. Objektivita je jedným zo základných pilierov verejnoprávneho spravodajstva, a teda takýto konflikt je pre redaktorov RTVS neprípustný a ide o jasné porušenie štatútu programových pracovníkov. Vedenie spravodajstva následne po vzniknutej situácii komunikovalo s Petrom Žatkom, pričom redaktor uviedol, že v danom momente ho prevalcovali emócie, plne si uvedomuje svoje pochybenie, za ktoré sa ospravedlnil, a prijíma dôsledky svojho konania.

RTVS okamžite reagovala na vzniknutú situáciu a predmetný spravodajský príspevok zo 6. júla do vysielania večerných Správ RTVS spracovala redaktorka Klaudia Suchomel Guzová. Pochybenie redaktora RTVS nemôže ignorovať, Peter Žatko sa na základe dohody bude dočasne venovať príprave spravodajských príspevkov z iných oblastí.
Domov
Zdieľať
Diskusia