Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2021, 9:14
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Čech Martin podstúpil eutanáziu, aby od svojho pomalého umierania ušetril svoje deti. V 37 rokoch nezvládal chodiť ani rozprávať

NEWS SMRŤ
Uložiť Uložené

Martin nechcel dopustiť, aby ho videli vlastné deti umierať pomalou smrťou.

Na švajčiarskej klinike mu na jeho žiadosť podali látku, ktorá ho usmrtila. Čech Martin Přecechtěl, otec dvoch detí, odcestoval do Švajčiarska, aby tam podstúpil asistovanú samovraždu. Plánoval ju dlhé mesiace, aby tak podľa vlastných slov umožnil svojej rodine žiť plnohodnotný život, informuje iDnes.cz.

V roku 2019 mu diagnostikovali chorobu amyotrofická laterálna skleróza známu ako ALS, ktorá je progresívne sa zhoršujúcim smrteľným ochorením. Martin nezvládal bežné aktivity ako šoférovanie, a tak podstúpil množstvo vyšetrení, ktoré napokon ukázali, že trpí ALS. Lekári mu zároveň oznámili, že mu zostáva dva až päť rokov života, a tak sa Přecechtěl rozhodol odísť zo sveta po svojom.

Ultrabikers Challenge Cup
Zdroj: Ultrabikers Challenge Cup

Postupom času prestal ovládať svaly na tvári, nedokázal rozprávať a v roku 2020 prestal chodiť. Svalstvo mu ochabovalo, ale hlava mu bez problémov ďalej fungovala, a preto sa namiesto dlhodobého pomalého umierania rozhodol svoj život ukončiť vlastným spôsobom.

Martin nechcel, aby jeho deti videli, ako sa postupne pomaly udusí, a tak na konci júna odcestoval do Švajčiarska, kam ho sprevádzala manželka. Na švajčiarskej klinike mu lekári podali usmrcujúci nápoj v tégliku, ale ochabnuté svalstvo mu neumožnilo roztok vypiť. Preto nakoniec stlačil tlačidlo a lekári mu ho podali do žíl.

Odporúčané
Tínedžer sa takmer zadusil po tom, ako padol na pláži do jamy. Vykopal si ju sám Tínedžer sa takmer zadusil po tom, ako padol na pláži do jamy. Vykopal si ju sám 3. júla 2021, 8:12

Manželka Markéta podľa vlastných slov s takouto predčasnou smrťou svojho manžela nesúhlasila, ale rozhodnutie rešpektovala. Martin podľa nej zo sveta odišiel v pokoji, nemal strach a ani neplakal, cítil skôr úľavu, keď si uvedomil, že usmrcujúci roztok začína účinkovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia