Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. februára 2016, 10:42
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Prípad Benjamina Buttona v skutočnom živote. Indickí súrodenci sa musia popasovať so zákerným ochorením

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Indické deti, ktoré si svoj osud nemali možnosť vybrať.

Film o nezvyčajnom prípade Benjamina Buttona spôsobil v čase svojej premiéry v kinách v spoločnosti veľký rozruch. Dovtedy nikto v takom veľkom rozsahu nepremýšľal nad témou toho, aké by to bolo, keby sa človek narodil starý a postupom času mladol. V hlavnej úlohe s Bradom Pittom sa svet dozvedel o tom, že existuje choroba zvaná progéria, ktorá síce nepopisuje Buttonov filmový stav doslova, ale u detí spôsobuje predčasné starnutie kvôli chybnému génu.

Štatistiky hovoria o tom, že touto diagnózou trpí iba jedno dieťa zo 4 miliónov pôrodov, ale život malých detí, ktoré prakticky pár mesiacov po narodení začínajú prirýchlo starnúť, nemôže byť v žiadnom prípade jednoduchý. Indickí súrodenci Keshav a Anjali na svoj vek nevyzerajú. Pri pohľade na ich malé telíčka by si však ani vo sne nepovedal, že mladá Anjali má iba 7 rokov a chlapec Keshav ešte len nedávno dovŕšil vek 18 mesiacov. Obaja pochádzajú z Indie, kde sa narodili rodičom, ktorých prvá dcéra zriedkavou chorobou netrpí.

Prípad Benjamina Buttona v skutočnom živote. Indickí súrodenci sa musia popasovať so zákerným ochorením

Keď sa pred 7 rokmi narodila malá Anjali, spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že by sa jej život v priebehu niekoľkých mesiacov mohol úplne obrátiť naruby. Všetko to začalo, keď mala Anjali iba šesť mesiacov a rodičia ju radšej odviedli k lekárovi, keď neprestávala kašľať a niekoľko dní bola očividne silno chorá. Lekári jej zistili akútny zápal pľúc, ale našťastie to dievčatko prežilo, avšak nikto nepredpokladal, že sa dievčatko zmení a jej organizmus podľahne chorobe. Z jej dovtedy jemnej a pevnej kože sa v priebehu pár týždňov stala iba ovísajúca masa a aj keď sa jej rodičia snažili rýchlo zabezpečiť lekársku starostlivosť, aby ju zachránili a vrátili späť do normálneho života, bolo už príliš neskoro. Teda, nie tak celkom, pretože lekári im po dcérinom obhliadnutí povedali, že ich dcéra pravdepodobne trpí progériou alebo diagnózou Cutis Laxa, na ktoré zatiaľ svet nepozná účinnú terapiu, a tak sa jej osudom budú musieť vyrovnať. Oboch rodičov tieto správy zronili, veď dovtedy niekoľko rokov vychovávali úplne zdravú staršiu dcéru, a ďalšie rany osudu prišli po tom, čo sa dozvedeli, že deti trpiace touto chorobou sa dožívajú zvyčajne iba začiatku pubertálneho veku a potom to ich organizmus nevydrží a poddá sa chorobe nadobro.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Aj keď sa rodina spolieha na otcov príjem, ktorý sa pohybuje niekde okolo 55 eur mesačne, rodičia sa snažia svojim deťom poskytovať rôzne druhy medicíny, ktorá však očividne nepomáha. Nepomáha ani v prípade malého Keshava, ktorý sa narodil len pred 18 mesiacmi. Rodičia si uvedomovali, že v prípade počatia dieťata existuje veľká šanca, že aj ich ďalší potomok bude trpiež rovnakou chorobou, ako aj Anjali, ale do poslednej chvíle verili, že to tak nebude. Bohužiaľ, stal sa presný opak.

Život dvoch duší navonok starých a zvnútra mladých je zatiaľ celkom rozdielny. Keďže je medzi súrodencami značný vekový rozdiel, malý Keshav ešte svoju chorobu nevníma až do takej miery, ako jeho staršia sestra, a tak nevidí neveriacke pohľady okoloidúcich či susedov. Na jednej strane to preňho bude o to ťažšie, keď vyrastie, ale aspoň sa v tejto chvíli nemusí trápiť nad tým, čomu vôbec nerozumie. V prípade Anjali je to ale o trošku iné a najmä zložitejšie. Nedávno dovŕšila 7 rokov a celá natešená sa vybrala do prvej triedy v škole, kde ju späť do reality vrátili nepríjemné pohľady nových spolužiakov a hrozné verbálne osočovanie, nadávky a pomenovania, ktoré sa v žiadnom prípade ku 7-ročnému dievčatku nehodia. Jej spolužiaci sa jej smejú a volajú ju napríklad starena, čo dievčatko zvláda dosť ťažko, pretože v kútiku duše by sa najradšej vybrala do ulíc za svojimi kamarátmi, s ktorými by chcela behať, skákať a užívať si mladosť, čo však v jej prípade nie je tak celkom možné. Problémom pritom nie je jej vzhľad, ale napríklad aj fakt, že dôsledkom dosiaľ úplne presne nediagnostikovanej choroby má Anjali oslabený imunitný systém, a tak jej vôbec netreba vela, aby sa jej do tela dostala nepríjemná infekcia či choroba, ktorá by mohla ohroziť dokonca aj jej život. Deti trpiacie progériou sa pritom v priemere dožívajú iba 13 rokov.

Odporúčané
Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry 13. januára 2024, 14:30

Ľudia si zároveň neuvedomujú, že ťažkými chvíľami si každý deň neprechádzajú iba postihnuté deti, ale aj ich rodičia. Pri počatí tretieho potomka, dnes malého Keshava, síce slušne zariskovali, ale napriek všetkému nechcú vidieť to, ako ich deti trpia. Matka Rinki Devi a otec Shatrughan Rajak zo seba vydávajú všetko úsilie na to, aby ratolestiam pomohli, ale keďže civilizácia zatiaľ bohužiaľ neprišla na zaručene fungujúci liek, Keshav a Anjali sa so svojím osudom pravdepodobne budú musieť popasovať sami, bez výraznej pomoci podporných látok. Azda najhoršie na ich prípade je to, že lekári, ktorí dosiaľ deti obhliadali a vyšetrovali, ešte s určitosťou stále nevedia povedať, čo za chorobu ich ovládlo, pretože príznaky naznačujú akési spojenie na pol ceste medzi progériou a spomínanou Cutis Laxa. Napriek všetkému veríme, že Keshav a Anjali ešte poriadne zabojujú a dočkajú sa živí a zdraví prípadného lieku, na ktorom v súčanosti pracujú mnohí vedci z celého sveta.

Prípad Benjamina Buttona v skutočnom živote. Indickí súrodenci sa musia popasovať so zákerným ochorením
Prípad Benjamina Buttona v skutočnom živote. Indickí súrodenci sa musia popasovať so zákerným ochorením
Prípad Benjamina Buttona v skutočnom živote. Indickí súrodenci sa musia popasovať so zákerným ochorením
Domov
Zdieľať
Diskusia