Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2014, 14:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY GUARDIANS OF THE GALAXY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

10. film Marvelu má premiéru úspešne za sebou a okrem vysokých tržieb môžete očakávať aj vysokú kvalitu. Skvelý humor, akcia, rozmanitý vesmír a úžasné postavy, to sú Strážci Galaxie.

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

10. film Marvelu sa dostal do kín. Všetko to vypuklo prvým Iron Manom a jeho plechovým robotom. Dnes môžete do kina zájsť na adaptáciu komiksu Guardians of the Galaxy, ktorá sa už podľa názvu odohráva vo vesmíre. Každý by od jubilejného 10. filmu niečo očakával, no podľa veľkého počtu trailerov či spotov sa človek trochu obával, čo režisér James Gunn s Guardians spraví, keďže mali prepojiť zemských a vesmírnych hrdinov pre Avengers 3 a príchod Thanosa. Do kina som teda šiel trochu napätý, ako veľký fanúšik Marvelu som si prial, nech to chalani nezbabrú. A oni to nezbabrali vôbec!

Čím začať? Možno predstavením hlavných postáv, ak nečítate naše Marvel články či popis k trailerom. Máme tu päticu veľmi neobyčajných hrdinov, ktorí nie sú úplne svätí. Peter Quill aka Star-Lord (Chris Pratt), chlapec, ktorý bol unesený zo Zeme a vychovaný, ako aj vycvičený vo vesmíre. Gamora, zelená Zoe Saldana, adoptívna dcéra Thanosa a zároveň geneticky upravená vrahyňa. Ďalej tu máme Draxa The Destroyera v podaní wrestlera Daveu Bautistu, od ktorého sa nedá očakávať herecký výkon ala DiCaprio, no svoju rolu vo filme splnil do bodky. Skupinku nám uzatvára Rocket Raccoon (hlas Bradleyho Coopera), geneticky upravený medvedík čistotný a takmer nezničiteľný Groot (hlas Vina Diesela), strom, ktorého slovná zásoba je obmedzená na vetu „I am Groot!“ Záporákov vám predstavovať nejdem, skazil by vám celkový dojem, ale môžem prezradiť, že sa máte na čo tešiť, Djimon Hounsou ako Korath je skvelý a snáď sa vráti aj v dvojke, avšak Lee Pace ako Ronan je len ďalší nezmyselný antigonista. V podstate ide o rovnakú postavu, akou bol Malekith v Thor: The Dark World, akurát s lepším dizajnom. Musíme ale povedať, že casting je jedna z najdokonalejších vecí v Marvele.

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

Začneme nedostatkami. Nič vtipné pre zdôraznenie, že film vyložene nemá hluché miesta, nemám. Áno, pozastasvíte sa nad romancou, ktorá vôbec nemusela byť, ale autori tuším chceli priviesť do filmu aj túto časť komiksov. Dočkáme sa aj klišé scén, ktoré nájdeme v každom hrdinskom filme, našťastie to postavy ale otočia na humor, takže to zas tak nevadí. Raz-dva razy možno zakrútite hlavou nad sileným humorom, no predstavte si, skutočne sa zasmejete! Nie raz, nie dva razy, ale nespočetnekrát. Niekedy sú to premyslené vtipy, niekedy primitívne, ale vždy smiešne! Bolo nám to jasné z trailerov, zo screenov, ale vlastne už od začiatku. Väčšinu filmu si pre seba kradnú Rocket Raccoon a jeho hlas Bradley Cooper (skvelá práca) a jeho buddy Groot, ktorý stojí za jedným z najväčších highlightov filmu. Verbálne či neverbálne vtipy alebo vizuálne gagy počas celého filmu sú na nezaplatenie. Ozaj, strieskať sa vo vesmírnej krčme natoľko, aby ste k sebe zavolali svojho najväčšieho nepriateľa a jeho armádu, tak to už áno. V normálnom filme by vám toto v recenzii ani počas premietania neprešlo, ale toto sú Strážci Galaxie! Film, ktorý sa už od začiatku (takmer) berie ako dosť za pritiahnutý za vlasy. Režisér James Gunn o tom aj vie a stavia na tom celý koncept. Dočkáme sa aj dostatočného množstva akcie. Vždy je na mieste a vyplýva z príbehu, takže sa nemusíte báť, že sa film bude snažiť ukázať badass hrdinov za každú cenu. Aj tak sa mu to ale darí, hlavne pri postave Michaela Rookera, Yondu. Ako som povedal, Marvel má casting v malíčku. Ak sa vám Yondu páčil, môžete byť spokojní, pretože ho uvidíme aj v dvojke a dostane viac priestoru. Jediná vec, ktorá mi v rámci akcie vadila, bol nie príliš využitý potenciál Groota. Vedel by som s ním predstaviť oveľa viac epic momentov, tak snáď nabudúce. Ako ďalšie mínus by som mohol s čistým srdcom uviesť aj nedostatok vesmíru. Marvel mal k dispozícii materiál, ktorý mohol rozvinúť do oveľa väčších rozmerov. Vesmírne lode, mimozemské rasy, všelijaké zvláštne úkazy atď. Film sa ale sústreďuje len na Ronana a hlavné či vedľajšie postavy, čo je škoda.

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

Marvelácke Star Wars? Kdeže! Toto v Star Wars nikdy nebolo a dúfam, že ani nebude. Guardians of the Galaxy idú vlastným štýlom, majú vlastné postavy a vlastný štýl rozprávania príbehu. Sú súčasťou obrovského sveta, sú súčasťou Avengerov a taktiež budúcnosti Marvelu, keďže môžu mať celkom reálne pletky s Hulkom. O tom sa ale dočítate tu. Nasleduje spoileroidný odsek, určený hlavne pre čitateľov Svet/Čriepok z Marvelu a taktiež ľudí, ktorí film videl. Dozvedeli sme sa z neho pár podstatných vecí.

Marvel si opäť upravil príbeh, aj keď opodstatnene. V skratke: Peter Quill je skutočne Pozemštan/mimozemšťan, pol na pol. Jeho otec raz stroskotal s loďou na Zemi, bla bla bla, veď to poznáte. Po roku, keď bola žena, ktorá ho vytiahla z lode tehotná, odišiel a zablokoval jej spomienky. Keď mal Peter 11, matku mu zavraždili mimozemšťania. Neskôr sa vďaka NASA ocitá vo vesmíre, kde začína svoju púť ako Star-Lord. Vo filme ho však jednoducho unesie Yondu na príkaz Peterovho otca, avšak mu ho nikdy nevydá. Taktiež nebol spomenutý Draxov príbeh, keďže je, dá sa povedať, tiež na pol človek, ale to nám s veľkou pravdepodobnosťou odhalí režisér James Gunn v dvojke (načrtol to nepriamou poznámkou Draxa, že na Zem by sa rád išiel pozrieť). Videli sme Josha Brolina ako Thanosa (hell yeah) a úbohé vyhrážanie Ronana. Fakt by som si pozrel, ako by ho Thanos zmietol jednou rukou. No a v neposlednom rade sme boli svedkami predstavenia ďalšieho Infinity Gem alebo Infinity Stone. Jeho farbá bola fialová, čo by naznačovalo Space Gem, tá však bola predstavená ako Cosmic Cube/Tesseract v Avengers a Capovi, logicky teda pôjde o Reality Gem. Zdá sa ale, že Marvel nebude prikladať týmto Infinity Gems až toľko pozornosti a dôležitosti a bude si ich význam a silu upravovať podľa vlastnej vôle a potreby. Ak sa o Thanosa, Guardians of the Galaxy, Infinity Gems a celkovo vesmírnu časť Marvelu zaujímate viac, klikajte sem.

 

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

Guardians of the Galaxy alebo aj Strážcovia vesmíru sú po dlhej dobe konečne novým sólovým filmom od Marvelu, ktorý nemá žiadne hluché miesta, vyniká humorom, pobaví akciou a hovoriacimi vecami či zvieratami, skvelým Chrisom Prattom (Star-Lord) aka ďalšou mladou talentovanou hollywoodskou hviezdičkou, celkovým vesmírnym prostredím, perfektnými postavami a žijúcim svetom. Stále ale je čo vylepšovať, využiť potenciál postáv a príbehu vo väčšom merítku, čoho sa ale nepochybne dočkáme. Hlavne treba ukázať viac vesmíru preboha! Perfektnému filmu ale jednoducho nestačí, že je od Marvelu a dokáže vás rozosmiať dvakrát toľko, čo údajné najlepšie komédie roka. Taktiež by ma hrýzlo svedomie, keby ohodnotím Strážcov lepšie, ako Caesara a spol. 10. film od Marvelu tak odo mňa ako veľkého fanúšika dostáva 8.5/10 bodov a vám odporúčam, aby ste zašli do kina, aj keď netušíte, čo je to komiks a v živote ste nevideli ani jeden film od Marvelu. Kráľovsky sa zabavíte!

Dostali sme s Guardians of the Galaxy najlepší letný blockbuster? (Recenzia)

Späť
Zdieľať
Diskusia