Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2013, 15:52
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kto sú Guardians of The Galaxy a hlavný záporák Thanos? Dočkáme sa smrti niektorých z Avengerov a ako to vyzerá s dvojkou, Ultronom a Iron Manom?

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

V predošlej časti som vám predstavil nových hrdinov Marvel Cinematic Universe, Ant-Mana, Doctora Strangea a Black Panthera (zvyšné časti a informácie o Avengers II si môžete pozrieť tu). Pred Avengers II príde ešte jedna sólovka, aj keď to bude vlastne tímovka celkom nových postáv. Stále ale nechápem výber režiséra, neskúseného Jamesa Gunna. Žeby v ňom Whedon a vedenie Marvelu objavili skrytý talent alebo bude Gunn len režisér naoko? Údajne nie, keďže Whedonovi a Feigeovi sa jeho nástrely veľmi zapáčili, ba čo viac, prvé minúty z filmu ocenila aj celá sála na Comic-Cone. Uvidíme, každopádne, je načase si Guardians of The Galaxy (Strážcov Galaxie) predstaviť.

Celý film by mal ponúknuť obrovské galaktické univerzum. Žijúci svet, ktorého Avengers sú len malou súčasťou. Thor 2 nám ukáže medziplanetárne cestovanie, avšak Guardians budú expandovať v omnoho väčších medziach. Dočkáme sa obrovských vesmírnych lodí a mimozemského životu ala Star Wars. Navyše až 95% snímku budú tvoriť scény v kozme.

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Úlohy protagonistov preberú Chris Pratt v roli pilota Petera Quilla aka Star-Lorda, jediného pozemšťana a zároveň vodcu tímu, Thanosovu adoptívnu dcéru Gamoru si zahrá Zoe Saldana (yesss), zeleného vraha Draxa the Destroyera si zase skúsi wrestler Dave Bautista (ten, keď zistil, že rolu dostal, sa údajne rozplakal). Nezničiteľný strom Groot a hláškujúci medvedík čistotný Rocket Racoon so zbraňou väčšou ako je on sám sa samozrejme do filmu dostanú pomocou zeleného plátna a digitálnych trikov. Kto ich nadabuje, by sme sa mali dozvedieť v najbližších týždňoch. Ich najväčším protivníkom bude práve Thanos (namakaný týpek na konci Avengers, podľa najnovších slov Vina Diesela by si ho mohol zahrať aj on sám! Je to teda boj medzi Visionom a Thanosom, v ktorej úlohe by ste Diesela videli radšej vy?). Ten by mal náš tím utečencov naháňať kvôli nejakému vzácnemu artefaktu, ale nebude to Infinity Gauntlet, keďže leží v sejfe Asgardu (áno, pod Odinovou a Thorovou ochranou). 

Jednotlivé postavy vám v krátkosti priblížim. Star-Lord je človek s nadľudskými schopnosťami. Vydal sa do vesmíru pomáhať na diaľku Zemi a ocitol sa v tomto tíme. Drax the Destroyer je pôvodom tiež človek z planéty Zem, ale keď zomrie, dostane od emzákov nové zelené telo vybavené silnými upgradami. Je previazaný s Thanosom a dokáže ho dokonca vycítiť. Rocket Racoon (medvedík) je oddaný priateľ z hlbín vesmíru, skvelý stratég a bojovník. Bude z neho ale cítiť hnev, pretože je jediným svojho druhu. Ekvivalent Sandmana zo Spidermana je strom Groot, meniaci svoju veľkosť v závislosti na prítomnosti stromov. S Racoonom tvoria skvelý tím. Posledným článkom tímu je Gamora, adoptívna dcéra Thanosa, najobávanejšieho zločinca Marvel Universe.


Je zaujímavé, že do party v komiksoch pribrali aj Iron Mana, avšak určite sa neukáže, keďže podpísal len dva filmy a tie si zrejme Marvel s Whedonom nechajú na Avengerov.

Ako som vám už povedal v minulom článku, svet Marvelu tvoria hrdinovia pozemskí, magickí a práve vesmírni. Keďže Abrams nás zasypáva novými Star Trekmi a po novom pripraví aj Star Wars VII, muselo sa začať jednať a vytvoriť vlastný medzihviezdny projekt. Keďže najjasnejšiu voľbu, Fantastic Four (odteraz F4) pripravuje štúdio Fox (majú práva, ach, áno, opäť ten hnusný výpredaj postáv, ktorý Marvel zachránil pred bankrotom), muselo sa hľadať inde. Keby kompetentní vedeli, aké úspechy im v 21. storočí títo komixoví hrdinovia prinesú, asi by predaj práv pre X-Menov, Spidermana, F4 a iných peciek dôkladne zvážili. Ako som spomínal, keďže F4 vlastní Fox a tí pripravujú remake na budúci rok, museli sa tvorcovia Iron Mana a Avengerov obhliadnuť iným smerom. Nakoniec, ako už vieme, vybrali si práve Guardians.

Príbeh by sa mal odohrávať v trochu vzdialenej budúcnosti, kde by mali Guardians bojovať proti rase Badoons. Neskôr sa prenesú do prítomnosti filmových Avengerov a budú im pomáhať z diaľky. Vo filme sa samozrejme objaví Thanos a všetky udalosti by mali predchádzať Avengers II.

Keďže Whedon figuruje aj ako konzultant pre všetky filmy, vie si na ne pekne dohliadnuť, nalinkovať udalosti a odkazy predchádzajúcich dielov a pripraviť si tak pôdu pre Avengers II. V tých ale Guardians vôbec nemáme čakať, iba ak by sa Joss opil na mol a úplne sfajčil. Len vtedy by vraj mohol prepísať scenár, ako sa sám vyjadril. Ten je už úplne hotový, dolaďujú sa posledné detaily, aby sa mohlo v marci začať natáčať.  

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?


Ale späť do vesmíru. Keďže prioritnou úlohou Guardians je zoznámiť nás s Thanosom, každý ho očakáva ako super záporáka, ktorý sa objaví hneď v Avengers II, ale to sa nakoniec nemusí stať tak, ako si to predstavujeme. O tom si ale povieme v ďalšej časti. Už teraz je ale isté, že hlavným záporákom bude Ultron, čo samozrejme nevylučuje účasť Thanosa. Po novom sme sa od Whedona dozvedeli, že Ant-Man sa neukáže skôr ako vo svojom samostatnom filme, teda Ultrona zostrojí niekto iný. Žeby Iron Man alebo SHIELD, ktorý sa bude snažiť vyrobiť si náhradu za plechového muža, ktorý sa začne ťahať do ústrania? Pri vývoji by Starkovi mohol pomôcť Dr. Banner alias Hulk (momentálne ho predsa zamestnáva), ktorý sa vyzná do radiácie viac než ktokoľvek iný, a mohol by tak zostrojiť Ultrona na radiačný pohon. O to osobitnejšie by teda bolo zničiť ho, keď začne zabíjať ľudí. Nakoniec Hulka budú v boji proti plecháčovi, ktorý dokáže prežiť aj v počítačoch bez fyzického tela, potrebovať najviac. Zatiaľ to ale vyzerá, že ho skutočne zostrojí Tony Stark. V teaseri na Comic-Cone sa totižto objavil záber, v ktorom ako hlava Ultronovi poslúžila helma jedného z oblekov Iron Mana.

Možno ho ale vytvorí SHIELD, aby dal na frak stále drzejším Avengerom, čo môže vyústiť k počiatočným dôvodom pre Ciwil War. Každopádne, máme čakať temnejšiu sci-fi a Avengeri vraj precestujú celý svet. Taktiež bolo potvrdené, že si Hawkeye aj Black Widow strihnú o dosť väčšiu úlohu ako naposledy. Nastal čas povedať si aj o iných protivníkoch pre Star-Lorda a spol., a že ich nie je vôbec málo!

Prvým je The Collector. Jeho pravé meno je Taneleer Twan a je vôbec posledným zástupcom jednej z najstarších rás vo vesmíre. Je prakticky nesmrteľný a čiastočne predvída budúcnosť. Zahrá si ho Benicio Del Toro. Lee Pace si mal pôvodne zahrať Collectora, ale nakoniec by sa mal vo filme objaviť ako Ronan The Accuser, čo je pekný kaliber z rasy Kree, a tiež je Thanosov syn. Dočkáme sa aj tretieho člena Thanosovej rodinky, jedná sa o Nebulu, jeho vnučku. V tejto roli sa prestaví Karen Gillain z Dr. Who. Tá na Comic-Cone kvôli role odhalila aj svoju holú hlavu.

Zľava doprava: The Collector, Nebula, Ronan The Accuser

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Kto že to ten toľkokrát omieľaný Thanos je? Najväčší vrah v Marvel Universe sa rozhodol zničiť takmer celú galaxiu, len aby sa mohol dvoriť ženskej podobe smrti. Áno, čítate správne, Thanos je nekrofil, ktorý ide cez mŕtvoly, a vôbec ich nie je málo. S pomocou Infinity Gauntlet vymazal predsa polovicu vesmíru! Avšak nepriateľov drtí aj bez pomoci magických nástrojov. Má obrovskú armádu, ktorá mu ale nestačila.

Infinity Gauntlet (odteraz len IG) je najsilnejšia zbraň v Marvel Universe. Keď si ju Thanos nasadí na ruku, je nesmrteľný, nepremožiteľný, a vlastne by Avengerov zmiatol zo stola švihom ruky. IG bola vyvinutá, aby spojila sily 6 nesmierne silných drahokamov, zvaných Infinity Gems, predtým zvaných Soul Gems. Každá má svoju vlastnú silu a keď sa všetky spoja v IG, prinášajú nositeľovi neobmedzenú moc, prakticky aj nesmrteľnosť.

História Infinity Gems je celkom obsiahla, a ak vás nezaujíma, jednoducho nasledujúce dva odseky preskočte. Pre príbeh Guardians of The Galaxy nie sú tieto informácie zas tak dôležité.  

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Power Gem – zvyšuje telesné atribúty a zväčšuje silu. Ochraňoval ju Namor.

Time Gem – dokáže ovládať čas, s jej pomocou sa dá pozerať do minulosti a budúcnosti. Captain America.

Space Gem – vďaka nej môžete používať teleportáciu a pohybovať sa po celom vesmíre. Iron Man.

Soul Gem – ničí a kradne duše. Dr. Strange.

Reality Gem – mení realitu, má podobné vlastnosti ako Cosmic Cube (vo filmoch označená ako Tesseract), avšak je omnoho, omnoho silnejšia. Mr. Fantastic.

Mind gem – posiluje telekinézu, telepatiu na extrémnu úroveň. Professor Xavier.


Najprv sa tieto artefakty volali Soul gems, sú to pozostatky prvých bytostí vesmíru a ako prvý ich použil Thanos, keď chcel zničiť pár galaxií. Zastavili ho ale Avengers s Adamom Warlockom a Kapitánom Marvelom (nemyslím toho z DC). Neskôr bolo vyrobené prvé zariadenie pre Gemy. Pomocou neho bola vysávaná energia Galactusovi a vzápätí bola vypustená, čím sa vytvárali nové planéty a vznikal na nich život. Silver Surfer ale toto zariadenie zničil a Gemy sa stratili v čiernej diere. Celý príbeh je dosť rozsiahly, takže ho skrátim do hlavných bodov. Thanos postupne Gemy začal zbierať, aby ich mohol použiť v už vyrobenej IG. Opäť mu ale boli ukradnuté Adamom Warlockom a rozhodnutím Living Tribunala boli Gemy rozpustené do širokého vesmíru, pretože boli v IG príliš nebezpečné. Cestovali vesmírom, prešli mnohými rukami, až ich zozbieral Richards Reed (Mr. Fantastic, ten ohybný) a ako prvý človek si IG aj nasadil, ale nepoužil ju. Po obliehaní Asgardu The Hood ukradol tri Gemy, ale Avengeri ho neskôr zastavili, a tak sa opäť vrátili do bezpečných rúk. Black Panther neskôr objavil planétu, ktorá mala naraziť do tej ich (Earth-616). Rozhodli sa odkloniť jej dráhu s IG. Tú mal niesť Kapitán Amerika, avšak niečo sa nepodarilo a pri výstrele sa roztrieštili všetky Gemy až na Time Gem, ale tá zmizla. Jediným človekom, ktorý Infinity Gauntlet nosil, aj ju použil, tak ostal Iron Man. Je to proste pán, úplne sa to hodí na Downeyho, škoda, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou v týchto úlohách neuvidíme, či?

Osobne si teda nemyslím, že by sme Thanosa s Infinity Gauntlet mohli v najbližšom období, či dokonca v Avengers II, vidieť. Zabil by nám všetkých hrdinov a momentálne by ho nemal ani kto zastaviť, keďže Joss Whedon postupuje ku všetkým postavám s rešpektom a chce ich poriadne predstaviť, vo filmovom svete tak ešte o veľa dôležitých charakteroch nemáme ani páru. Preto sa nebude ponáhľať ani v tomto smere. Nakoniec, okrem Tesseractu z filmov nevieme nič ako o Thanosovi, tak ani o Infinity Gauntlet a Infinity Gems. Bolo by teda nelogické nechať celé publikum v chaose.

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Čo teda očakávať od Thanosa a Guardians of The Galaxy je zatiaľ vo hviezdach. Už teraz sa ale môžeme tešiť na Fázu 3 (Phase III), ktorú otvorí Ant-Man. A ešte bonbónik na záver. Ako som už spomínal, je tu možnosť, že v Avengers III alebo v neskoršej fáze uvidíme Civil War, takže sa je na čo tešiť. Nezainteresovaným jednu z najznámejších udalostí v Marvel Universe priblížim inokedy, možno sa pozrieme aj na Obliehanie Asgardu a iné dôležité udalosti. Nabudúce nás čakajú X-Meni, Spiderman, Punisher, Blade a Ghost Rider. Ak vás niečo z tohto univerza zaujíma, alebo by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o iných postavách, dajte mi vedieť do komentárov a možno to zahrniem do budúcich článkov. Marvel Cinematic Universe sa každým dňom rozrastá!

 

Čriepky zo sveta Marvelu #4: Kto sú Guardians of The Galaxy a Thanos?

Domov
Zdieľať
Diskusia