Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021, 15:30
Čas čítania 5:20
Jakub Paulík

Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená?

Variant delta na Slovensku: jeho rozšírenie je len otázkou času. Čo to pre nás znamená?
Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant
ZDRAVIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Teplé júnové počasie v nás môže budiť dojem, že koronavírus je už iba vzdialený problém. Delta variant však ľudí veľmi rýchlo vráti do reality.

Pandemická situácia na Slovensku vyzerá momentálne priaznivo, všetko však môže veľmi rýchlo zvrátiť nebezpečný variant delta. Ten sa podľa odborníkov šíri o 40 až 60 % rýchlejšie ako mutácia z Británie, ktorá na Slovensku momentálne prevláda. Odborníci zdôrazňujú, že je načase, aby sa očkovanie poriadne rozbehlo. V inom prípade môžeme mať s vysoko infekčnou mutáciou ešte veľké problémy. Pre aktuálnu situáciu dnes zasadal aj ústredný krízový štáb.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký vplyv môže mať variant delta na Bratislavu v porovnaní s regiónmi s nízkou zaočkovanosťou.
  • Čo na rizikový futbalový zápas v Budapešti hovorí lekár Peter Visolajský.
  • Ako sa darí proti variantu delta bojovať Británii.
  • Koľko percent ľudí na Slovensku by sa malo zaočkovať, aby mohla krajina tento variant „poraziť“.
  • Prečo je pri variante delta dôležitá druhá dávka vakcíny.
Letisko (ilustračná fotografia).
Letisko (ilustračná fotografia). Zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti

Delta sa na Slovensku rozšíri skôr či neskôr

Veľká Británia je krajina, ktorú by sme mali sledovať. To, čo sa v nej deje, sa totiž s určitým oneskorením môže opakovať aj u nás. Je takmer nemožné, aby sa k nám indický variant koronavírusu vôbec nedostal,“ upozornil v našom novom rozhovore virológ Boris Klempa. Nedá sa podľa neho vylúčiť možnosť, že tretia vlna príde skôr ako na jeseň.

Túto skutočnosť pred dnešným rokovaním ústredného krízového štábu potvrdil aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Hráme o čas. Hráme o to, aby sme sa zaočkovali čo najviac, do chvíle, kým sa u nás delta variant presadí. Nám je všetkým jasné, že to skôr alebo neskôr príde. A keďže vieme, že tá prvá dávka nefunguje tak ako v prípade iných variantov, musíme urobiť všetko pre to, aby sme zaočkovali čo najviac občanov.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Podľa profesora Vladimíra Krčméryho je možné, že bude treba znova zaviesť povinnú štátnu karanténu. „Toto zavlečenie potrebujeme za každú cenu zastaviť. Môže sa stať, že budeme musieť veľmi sprísniť hraničný režim,“ vyhlásil. 

Zápas v Budapešti bol rizikom

Štátny tajomník Martin Klus dodal, že sa nedá vylúčiť ani možnosť karantény pri návrate zo zelených krajín EÚ. „Ukazuje sa, že napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť,“ upozornil. Pevne však dúfa, že 35 % zaočkovanosť, ktorá je na Slovensku, narastie za čo najkratší čas aspoň na 50 %.

S tým, že rozšírenie delta variantu je na Slovensku iba otázkou času, súhlasia aj lekár Peter Visolajský a analytik Ivan Bošňák z portálu Dáta bez pátosu. „Keď sa mutácie vírusu objavia, principiálne sa nakoniec dostanú všade. Otázka nie je, či sa sem variant delta dostane, ale koľko ho tu už je,“ povedal Bošňák pre Refresher. 

Vraví, že ústredný krízový štáb by mal dnes tento problém riešiť racionálne a okamžite, aby štát nezasiahol neskoro a nevhodne. Riešením je podľa neho očkovanie a zákaz cestovania do destinácií s rozšírením delta variantu. Takýmto príkladom je aj Portugalsko, ktoré Slovensko promptne zaradilo medzi takzvané čierne krajiny.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Peter Visolajský si myslí, že variant delta by sa mohol na Slovensko vo väčšom množstve veľmi pravdepodobne dostať aj zo zápasu z Budapešti, na ktorom boli Slováci a tisíce fanúšikov z Portugalska. Občanov síce štát vyzval, aby sa prihlásili na PCR test, ktorý im uhradí, no nie je isté, či k tomu pristúpia všetci.

Infekčnú deltu môže zastaviť len vakcína

Zdá sa, že delta variant sa šíri o 40 až 60 % účinnejšie než britský, ktorý na Slovensku absolútne dominuje. V Británii bol však schopný vytlačiť alfu, ktorej sa hovorilo britský variant,“ upozornil vedecký riaditeľ biomedicínskeho centra SAV Juraj Kopáček.

Miera zaočkovanosti bude podľa virológa Borisa Klempu veľmi dôležitá. „Ak bude štát pripravený a ľudia zodpovední, udržíme tretiu vlnu pod kontrolou,“ uviedol pre náš portál.

Tvrdí, že podľa údajov z Indie nič nenasvedčuje tomu, že by vakcíny proti variantu delta nefungovali. Väčšinu nových prípadov tvoria nezaočkované osoby či ľudia po prvej dávke. „Kompletne zaočkovaní sú pri indickom variante vírusu chránení proti zlému priebehu ochorenia,“ objasnil pre Refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia