Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2021, 14:38
Čas čítania 6:07
Adam Novosad

Slováci lejú do kryptomien milióny eur, aký bol priemerný nákup? Toto musíš vedieť o trhu s mincami

ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Svet kryptomien nikdy nespí, a tak je neustále presýtený novinkami, či už pozitívnymi, alebo negatívnymi. Ani prepad trhu nezastavil prílev informácií o tom, ako bitcoin pokračuje v ťažení a nakoľko sa investície do kryptomien pozdávajú Slovákom.

Svet kryptomien zažil v posledných týždňoch hlboký prepad, z ktorého sa doteraz nedokázal vyhrabať. Jedna skupina ľudí to vníma ako jedinečnú príležitosť dokúpiť mince do svojho portfólia za nízke ceny, ktoré podľa nej v nasledujúcom období vystrelia vyššie ako kedykoľvek predtým.

Na druhej strane existuje skupina skeptikov a investorov, ktorí kryptomenám po masovom prepade prestali veriť alebo len v panike predávali svoje mince, aby zachránili čo i len nízky profit alebo aby sa nedostali do väčšej straty.

Odporúčané
Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) 30. mája 2021, 14:30

Nikto nedokáže predpovedať, čo sa na trhu bude diať v najbližších mesiacoch. Pri analýze súčasného vývoja je však možné pozorovať kroky, ktoré by mohli viesť k tomu, že kryptomeny sa budú v bežnom živote používať oveľa viac.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo investori spanikárili po správach od Elona Muska a novinkách z Číny.
  • Koľko peňazí už Slováci investovali do kryptomien od začiatku roka 2021.
  • Či do kryptomien investuje viac slovenských mužov alebo žien.
  • Ktorá krajina začne ponúkať trvalé pobyty s nulovými daňami z bitcoinu.
  • Prečo si Donald Trump najnovšie myslí, že bitcoin je obyčajný podvod.
  • Koľko bitcoinov vlastní 32 najväčších firiem, ktoré nakúpili kryptomeny.
  • O čom prehovoril zakladateľ známej Silk Road z dark webu.

Strašiak z Číny a pokrytecký MuskUž niekoľko týždňov ceny kryptomien padajú. V apríli sa investori tešili z ceny bitcoinu viac ako 60-tisíc dolárov, v jednej chvíli dokonca atakoval 64-tisíc dolárov, ale od tohto momentu začal postupný pokles.

Hodnota mincí stúpala raketovou rýchlosťou, do bitcoinu investovali inštitucionálni investori ako rôzne veľké hedžové či investičné fondy, automobilka Tesla či MicroStrategy. Na Twitteri sa bitcoin stal miláčikom Elona Muska, ale trh sa náhle začal prepadávať. Indikátory ukazovali, že trh je príliš saturovaný, do meme mincí ako dogecoin či shiba inu investovali milióny bežných ľudí, ktorí sa cez masové investičné aplikácie dostali ku kryptomenám, a negatívne správy spustili lavínu predávania. Z nej sa trh doteraz nespamätal.

Čínska vlajka v Šanghaji.
Čínska vlajka v Šanghaji. Zdroj: TASR/AP

Z Číny prišla správa, že tamojšia vláda zakazuje kryptomeny, čo síce nie je úplne pravda, pretože obchodovanie a investovanie do kryptomien majú v Číne zakázané už roky, ale ľuďom stačilo počuť slová „Čína" a „zákaz" a na scénu prišla panika. Čínska vláda sa zároveň usiluje zaviesť štátnu kryptomenu, ktorú by mohla kontrolovať.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Ničomu nepomohol ani Elon Musk, ktorý sa vzpriečil bitcoinu z environmentálnych dôvodov. Usiluje sa vytvoriť novú skupinu minerov, ktorí sa starajú o fungovanie siete a potvrdzovanie transakcií, zameranú na ekologickejšie riešenia, ale zatiaľ sa ďaleko nepohol. Svojimi neustálymi reakciami si zároveň znepriatelil množstvo kryptonadšencov.

Koľko investovali Slováci?

Ani prepad trhu však nezabrzdil odvážnejších obyvateľov Slovenska, ktorí sa v posledných mesiacoch rozhodli investovať do kryptomien. Najväčší prevádzkovateľ bitcoinmatov na Slovensku a v Česku spoločnosť Bit.plus hlási tržby od začiatku tohto roka na úrovni 43 miliónov eur. Vlani mali takéto tržby za celý rok, teraz ich dosiahli za necelého pol roka. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99316 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko peňazí už Slováci investovali do kryptomien od začiatku roka 2021.
  • Či do kryptomien investuje viac slovenských mužov alebo žien.
  • Ktorá krajina začne ponúkať trvalé pobyty s nulovými daňami z bitcoinu.
  • Prečo si Donald Trump myslí, že bitcoin je podvod.
  • Koľko bitcoinov vlastní 32 najväčších firiem, ktoré nakúpili kryptomeny.
  • O čom prehovoril zakladateľ známej Silk Road z dark webu.
Domov
Zdieľať
Diskusia