Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2021, 11:39
Čas čítania 1:28
Tímea Krauszová

V bývalej cirkevnej škole v Kanade fyzicky aj sexuálne zneužívali domorodé deti. Na pozemku našli pozostatky 215 z nich

V bývalej cirkevnej škole v Kanade fyzicky aj sexuálne zneužívali domorodé deti. Na pozemku našli pozostatky 215 z nich
Zdroj: Flickr/Chiot's Run, voľne na použitie
NEWS KANADA
Uložiť Uložené

Šlo o internátnu školu, kam deti zapisovali povinne a chceli ich asimilovať s väčšinovým obyvateľstvom.

V masovom hrobe na pozemku bývalej internátnej školy našli pozostatky 215 detí, informuje BBC. Srdcervúci nález v kanadskej Britskej Kolumbii sa spája so školou, ktorá mala asimilovať domorodé deti za každú cenu.

Niektoré pozostatky patria trojročným deťom

Masový hrob objavili vo štvrtok a ešte stále prebieha vyšetrovanie, súdny lekár sa snaží zistiť príčinu smrti každého dieťaťa. Niektoré z nich mali len tri roky. Predbežnú správu zverejnia v júni.

Na vyšetrovaní spolupracujú kanadskí Indiáni s múzeami a so súdnym lekárom. Šéfka komunity Rosanne Casimirová vraví, že ide o nemysliteľnú stratu, o ktorej neexistujú žiadne dokumenty. Zodpovedné úrady sa teraz budú snažiť prípad prešetriť a identifikovať deti. Podľa projektu Missing Children Project, ktorý dokumentuje práve prípady detí, ktoré zomreli v podobných povinných internátnych školách, bolo takýchto prípadov viac ako 4 100. To sú len tie, ktoré sa už podarilo zmapovať a potvrdiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia