Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 9:33
Čas čítania 8:36
Lukáš Čelka

„Aj náš sused je feťák, stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť.“ Reportáž z drogového epicentra Slovenska

REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Polícia pred drogovou problematikou mesta dlhé roky zatvárala oči. Mení sa Sereď po rozsiahlych akciách NAKA k lepšiemu? Boli sme sa pozrieť priamo na mieste.

Ešte nedávno sa tu drogy predávali aj z okien rodinných domov. Po celom meste sa bežne povaľovali striekačky, kondómy, roztrhané oblečenie. V uliciach sa hemžili partie drogovo závislých, pričom mesto ovládali hlavy podsvetia.

Drogová mafia narkotiká zároveň vyvážala do celého Slovenska. Mnohí miestni sa dodnes boja a zo situácie sú zúfalí. 

„Štát v štáte“ alebo aj „slovenské drogové epicentrum“ – aj takto niektorí ľudia nazývajú mesto Sereď, ktoré leží na juhozápade Slovenska a okrem drog je známe aj Horalkami. 

Polícia pred čiernym obchodom dlhodobo zatvárala oči a posledné, čo v Seredi cítili domáci, bolo bezpečie. Situácia sa začala pozvoľna meniť v posledných rokoch, keď polícia začala konať a postupne zatýkať aj veľké ryby. Vďaka šiestim policajným akciám s názvom VENAL sa dnes Seredčania môžu cítiť vo svojom meste o niečo bezpečnejšie, avšak stále to nie je ideálne.

Išli sme sa pozrieť priamo do Serede, navštívili miesto, kam si drogovo závislí chodia pichať ihly, pýtali sa na názory domácich aj terénnych pracovníkov a zhovárali sa s vyšetrovateľom či investigatívnou novinárkou Kristínou Kövešovou, ktorá sa tamojšej drogovej problematike venuje už štvrtý rok. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké dojmy zanechala Sereď v nás a čo vravia domáci.
  • Čo sme zažili na jednom z najviac postihnutých miest.
  • Ako to fungovalo s drogami v Seredi pred pár rokmi.
  • O tom, ako sa Kristíne Kövešovej vyhrážali tamojší mafiánski bosovia.
  • Prečo je práve Sereď slovenským drogovým epicentrom.
  • Aký vplyv mali razie na drogovo závislých ľudí.
  • Aká je situácia v meste teraz.
Odporúčané
Išli sme po stopách dievčenského gangu v Komárne: pätnásťročné študentky si dovoľovali aj na dospelých Išli sme po stopách dievčenského gangu v Komárne: pätnásťročné študentky si dovoľovali aj na dospelých 25. mája 2021, 9:30

Malebné centrum, znechutení domáci

Keď sme sa prechádzali po námestí Serede, mesto sa nám na prvý pohľad nezdalo ničím výnimočné. Stačilo sa však na drogy opýtať akéhokoľvek okoloidúceho, ktorý bol aspoň priemerne zhovorčivý, a hneď spustil o tom, že v meste už roky „vládnu“ rôzne gangy a obchod s drogami sa uskutočňuje v uliciach, akoby sa nechumelilo.

„Po uliciach vídam rôzne indivíduá. Už roky sa rozpráva, že mestu vládnu mafiáni, a aj keď ich teraz niektorých pochytali, vždy príde nový, ktorý preberie žezlo,“ povedal nám starší pán v centre mesta.

Štát v štáte alebo aj slovenské drogové epicentrum: Boli sme sa pozrieť, ako obchod s drogami funguje v Seredi dnes.
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Mladá mamička sa zasa rozrozprávala, že v Seredi síce prežila celý život, avšak dnes už má toho dosť a chystá sa z mesta odsťahovať. 

„Pýtate sa ma, či sa tu cítim bezpečne? Poviem vám k tomu toľko, že aj náš sused je feťák. Stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť. Budúci mesiac ideme bývať do Galanty,“ odvrkla mladá obyvateľka Serede.  

„Sídlo“ drogovo závislých na výpadovke

Aby sme zistili, čo presne trápi domácich, a videli na vlastné oči aj temnú stránku Serede, museli sme sa vydať smerom k výpadovke. Tam sa nachádza opustená továreň Milex, v ktorej sa zdržiavajú narkomani bez domova, no prichádzajú si tam pichnúť dávku aj mnohí ďalší ľudia. Polorozpadnutá budova sa stala pre drogovo závislých útočiskom.

Štát v štáte alebo aj slovenské drogové epicentrum: Boli sme sa pozrieť, ako obchod s drogami funguje v Seredi dnes.
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Už keď sme prechádzali autom okolo, spozorovali sme viacero osôb, na ktorých boli viditeľné zjavné následky užívania tvrdých drog. Na ceste v priemyselnej oblasti mesta len počas našej prítomnosti vošlo do vyšliapanej húštiny smerom k opustenej továrni päť na prvý pohľad „pofidérnych“ ľudí.

Keď sme zastavili dvoch z nich, rozprávať sa s nami odmietli, ale na naše prekvapenie sa ani nesprávali agresívne. Ich nezáujem sme tolerovali a nechceli sme ich zbytočne konfrontovať, predsa len ide o ľudí, ktorí sa tiež stali obeťami „drogového podsvetia“ a v rebríčku sú úplne na jeho konci.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98941 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sme zažili na jednom z najviac postihnutých miest drogovou problematikou.
  • Ako to fungovalo s drogami v Seredi pred pár rokmi.
  • Ako sa Kristíne Kövešovej vyhrážali tamojší mafiánski bosovia.
  • Prečo je práve Sereď slovenským drogovým epicentrom.
  • Aký vplyv mali razie na drogovo závislých ľudí.
  • Aká je situácia v meste teraz.
Domov
Zdieľať
Diskusia