Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2021, 10:54
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Česko, Maďarsko a Rakúsko budú uznávať slovenské očkovacie certifikáty. Sputnik akceptujú len niektoré krajiny

NEWS CESTOVANIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

V Rakúsku so Sputnikom V nepochodíš.

Česká republika, Maďarsko a Rakúsko budú uznávať slovenské očkovacie certifikáty, uviedol v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. 


„Som rád, že máme prvé výsledky. Po mojom rokovaní s maďarským kolegom Péterom Szijjártóom budú naši južní susedia uznávať slovenské očkovacie certifikáty, to isté platí aj v prípade Česka a Rakúska,“ vyhlásil minister Korčok. Nešpecifikoval pritom, odkedy ich tieto krajiny začnú uznávať.

Odporúčané
PREHĽAD: Slováci vo veľkom nakupujú lacné letenky do tejto krajiny. Ako bude fungovať cestovateľský semafor? PREHĽAD: Slováci vo veľkom nakupujú lacné letenky do tejto krajiny. Ako bude fungovať cestovateľský semafor? 26. mája 2021, 14:44


Do Rakúska však budú môcť občania Slovenska vstúpiť len s platným certifikátom o zaočkovaní vakcínami registrovanými Európskou liekovou agentúrou alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou, povedal Korčok.


„Tí občania, ktorí budú očkovaní vakcínou Sputnik V, budú pri vstupe do Rakúska naďalej podliehať platným obmedzeniam, teda budú sa musieť preukázať testom, respektíve doložiť potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie s tým, že Rakúsko bude uznávať aj čínsku vakcínu Sinopharm, ktorú schválila WHO.

Záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka poobede požiadať o jeho zaslanie. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy. 

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24 hodín po odoslaní žiadosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia