Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2021, 13:04
Čas čítania 0:53
Jakub Paulík

Cestovateľský semafor: po návrate z týchto krajín ťa čaká 14-dňová karanténa, PCR test ti nepomôže

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Krajiny EÚ patria pod takzvaný zelený systém.

Vláda Slovenskej republiky schválila cestovateľský semafor, podľa ktorého budeme vedieť, aké pre nás platia pravidlá po návrate zo zahraničia. Štáty sú rozdelené do zeleného, červeného a čierneho systému farieb.

V danom poradí ide o krajiny s malým rizikom, vysokým rizikom a o štáty, do ktorých by sme určite nemali ísť. Cestovateľský semafor bude prihliadať aj na to, či je jedinec zaočkovaný proti ochoreniu covid-19 alebo ho v poslednom období prekonal. Semafor má byť aktualizovaný každé dva týždne. Súčasný začne platiť od 28. mája.

Zelené krajiny majú podľa semafora vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu. Po návrate z nich postačuje 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená po negatívnom PCR teste ihneď po príchode.

Patria sem: členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Odporúčané
MAPA OKRESOV: V baroch a reštauráciách si zložíme respirátor takmer na celom Slovensku MAPA OKRESOV: V baroch a reštauráciách si zložíme respirátor takmer na celom Slovensku 26. mája 2021, 11:56

Červený systém zahŕňa krajiny s nepriaznivou epidemiologickou situáciou. Po príchode je nutná 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť najskôr na 8. deň ukončená negatívnym PCR testom.

Do červeného systému zaraďujeme krajiny: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

V čiernom systéme sú krajiny s nehodnovernými dátami alebo také, kde sa šíria nebezpečné varianty. Patria sem všetky štáty, ktoré nie sú v zelenom alebo červenom systéme. Ďalšie informácie nájdeš tu.

MZ SR
Zdroj: MZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia