Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021 o 12:50
Čas čítania 0:39
Adam Novosad

V Poľsku pribúda až o 40 percent viac prípadov rakoviny ako za minulý rok: Systém sa rozsype ako domček z karát, varujú lekári

V Poľsku pribúda až o 40 percent viac prípadov rakoviny ako za minulý rok: Systém sa rozsype ako domček z karát, varujú lekári
Zdroj: Gabriel Kuchta/Getty Images
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Zdravotnícky systém v Poľsku čelí novoodhaleným prípadom onkologických ochorení.

Zanedbané vyšetrenia za minulý rok vyústili do novej vlny prípadov rakoviny. V roku 2020 spôsobila pandémia koronavírusu odsunutie mnohých vyšetrení a zákrokov, čo sa teraz poľskému zdravotníckemu systému vracia s úrokmi, informuje televízia TVN24.

V univerzitnej nemocnici v Krakove hlásia o 40 percent viac nových prípadov rakoviny v porovnaní s minulým rokom.

Nejde pritom o náhle rozšírenie onkologických ochorení naprieč populáciou, ale skôr o novoodhalené prípady, ktoré minulý rok nemal kto počas pandémie vyšetriť, a preto teraz pacienti prichádzajú do nemocnice v závažnejších a pokročilejších stavoch.

nemocnica
Zdroj: Pixabay

Krakovská nemocnica odhaduje, že počas uplynulého roka lekári v Poľsku odhalili možno o 20 percent menej prípadov zhubných nádorov, čo sa odzrkadľuje na aktuálnej záťaži systému zo strany pacientov, ktorých stav sa začína zhoršovať a potrebujú akútnu liečbu.

Odporúčané
Lady Gaga: Ako 19-ročnú ma znásilnil producent, ktorý ma potom tehotnú vyhodil na rohu ulice Lady Gaga: Ako 19-ročnú ma znásilnil producent, ktorý ma potom tehotnú vyhodil na rohu ulice 21. mája 2021 o 12:08

Lekári počas tohto roka očakávajú pacientov, ktorí by za bežných okolností prišli do nemocnice minulý rok, ale aj tohtoročných pacientov, čo vytvára obrovský tlak na zdravotnícky systém.

Ten podľa lekárov v poslednom období pracoval na pokraji priepasti, ale až pandémia koronavírusu, odložené vyšetrenia a neobjavené prípady onkologických ochorení spôsobili začiatok jeho kolapsu. V súčasnom stave sa podľa nich v blízkom čase rozsype ako domček z karát.

Domov
Zdieľať
Diskusia