Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2021, 12:46
Čas čítania 1:12
Daniel Mikolášik

Každého 7. slovenského študenta niekedy šikanovali. Najčastejšie pre sociálne pomery a etnicitu

NEWS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Šikana je na slovenských školách stále rozšírená.

Šikanovanie na školách je rozšírené a významne ovplyvňuje kvalitu a efektívnosť učenia sa žiakov. Je preukázateľné, že úzkosť, stres a celková nepohoda žiaka sa prejavujú nepozornosťou na vyučovaní, stratou motivácie a predovšetkým zhoršením vzdelávacích výsledkov.

Zo zistení Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) vyplýva, že každý siedmy žiak základnej školy a strednej odbornej školy bol šikanovaný, v prípade gymnázií to bol každý 13. žiak.  

Odporúčané
V Dubaji nestačí len dobre vyzerať, hovorí Slovenka, ktorá pracuje pre svetovú hviezdu Supercar Blondie V Dubaji nestačí len dobre vyzerať, hovorí Slovenka, ktorá pracuje pre svetovú hviezdu Supercar Blondie 5. mája 2021, 9:30

Jedným z indikátorov wellbeingu, stavu, keď sa žiak môže dobre vzdelávať, je stav bezpečnosti školského prostredia a vzťahov medzi aktérmi vzdelávania, ktoré ŠŠI vo svojich správach vyhodnocuje. V školskom roku 2019/2020 zisťovala inšpekcia stav bezpečnosti školského prostredia so zameraním sa na výskyt nevhodného správania spolužiakov a šikanovania v 31 základných školách, na siedmich gymnáziách a v ôsmich stredných odborných školách.

Domov
Zdieľať
Diskusia