Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 9:30
Čas čítania 7:31
Daniel Mikolášik

V Dubaji nestačí len dobre vyzerať, hovorí Slovenka, ktorá pracuje pre svetovú hviezdu Supercar Blondie

V Dubaji nestačí len dobre vyzerať, hovorí Slovenka, ktorá pracuje pre svetovú hviezdu Supercar Blondie
Zdroj: Inka Lackovič archív
REFRESHER INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Luxusné autá sú tu symbolom postavenia, hovorí Inka o živote v Dubaji. Miestni sú vraj hákliví na dotyky.

Hoci na Instagrame má už viac ako 208-tisíc sledovateľov, na Slovensku až taká známa nie je. Jej fanúšikovia totiž pochádzajú z rôznych kútov sveta. Influencerka Inka Lackovič žije v Dubaji štyri roky a aktuálne sa živí ako prevádzková manažérka celosvetovo známej austrálskej youtuberky Supercar Blondie.

V zahraničí žije už vyše 10 rokov a za ten čas vyskúšala viaceré miesta sveta. Pred Dubajom strávila nejaký čas v Londýne. Inka v rozhovore tvrdí, že v Dubaji nestačí len dobre vyzerať. Aby sa človek vypracoval vyššie, potrebuje trpezlivosť a tvrdú pracovnú morálku. K celebritám sa tam však podľa jej slov dá dostať jednoducho.

Na svojom instagramovom profile pravidelne ukazuje aj drahé autá a športiaky, v ktorých natáčajú videá. V minulosti spolupracovali aj s hercom Vinom Dieselom či s hudobníkom Stevom Aokim. „Luxusné autá a značky sú symbolom postavenia a veľa ľudí si ho rado udržiava,“ prezrádza Slovenka o živote v Dubaji. 

V rozhovore s Inkou sa dozvieš:
  • Odkiaľ má všetky luxusné autá, ktoré ukazuje na Instagrame
  • Čo by si v Dubaji nikdy nemal robiť miestnym obyvateľom
  • Či je pravda, že medzi influencermi v Dubaji si nenájdeš kamaráta, pokiaľ nemáš aspoň pár desiatok tisíc followerov
  • Aký je život v Emirátoch z pohľadu ženy, ktorá to má už len pre svoje pohlavie v moslimských krajinách všeobecne ťažšie
  • Ako sa spoznala s miliónovou youtuberkou Supercar Blondie, pre ktorú pracuje, a aká je jej pozícia
  • Či bol daňový raj dôvodom presťahovania sa do Dubaja
Dubajluxusné autáinfluencerkaInka Lackovič
Zdroj: Inka Lackovič archív

Dubaj je mestom, v ktorom žije omnoho viac prisťahovalcov a turistov ako domácich. Ako to domáci vnímajú? Dubaj sa považuje za mesto budúcnosti. Metropola špičkových technológií a globálny dopravný uzol s najvyšším mrakodrapom na svete, umelé ostrovy postavené v tvare paliem a najmodernejšie kultúrne atrakcie. Tým chcem povedať, že s viac ako 2,5 milióna obyvateľov by Dubaj neexistoval bez medzinárodnej migrácie.

Prisťahovalci tvoria nielen viac ako 80 % populácie, ale sú to ľudia, ktorí v 70. rokoch doslova vybudovali mesto od jeho skromného malého pôvodu a ktorí ho udržiavajú v každodennej činnosti. Emirátčania sú mimoriadne priateľskí a ústretoví ľudia. Ak dokážeš dať dokopy dve-tri vety v arabčine, budú ťa úplne milovať.

Odporúčané
Ivana tetuje Lila Wayna, Chrisa Browna či Miu Khalifu: Volajú si ma k sebe domov, často počúvam ich pripravované albumy (Rozhovor) Ivana tetuje Lila Wayna, Chrisa Browna či Miu Khalifu: Volajú si ma k sebe domov, často počúvam ich pripravované albumy (Rozhovor) 28. marca 2021, 14:30

Takže sa nesprávajú k turistom zle alebo povýšenecky.

Emirátčania rešpektujú všetkých a očakávajú, že rešpekt bude vzájomný. Začína sa to úvodným jemným pozdravom, ktorý sa deje na diaľku a je vzájomne pokorný. Konverzácia sa začína požiadavkou, ktorá by mala čakať na recipročné pozvanie.

Mnoho Emirátčanov je veľmi trpezlivých, nebudú sa ponáhľať s rozhovorom ani s odpoveďou. Osobný priestor je veľmi dôležitý, rovnako ako hygiena. Mal by si si však dávať pozor na dotyky. Nie sú totiž veľmi haptickí. Nemal by si sa snažiť o objatie a nečakaj ani bozk na obe líca. 

Dubaj je jedným z najbezpečnejších miest, v akom som kedy žila. Treba len rešpektovať tunajšiu kultúru.

 
Ako by si opísala život v Emirátoch z pohľadu ženy, ktorá to má už len pre svoje pohlavie v moslimských krajinách všeobecne ťažšie?

Ja osobne nevidím toľko rozdielov. Dubaj je jedným z najbezpečnejších miest, v akom som kedy žila. Treba len rešpektovať tunajšiu kultúru. Nie je žiadnym tajomstvom, že pracovný svet môže byť pre ženy ťažký. Mnoho žien má pocit, že im nie sú ponúkané rovnaké príležitosti alebo povýšenia ako mužom. Napriek tomu je tu veľa úspešných žien. 

A čo obmedzenia s oblečením žien?

Ženy by mali mať zakryté plecia, toto sa vyžaduje vo väčšine Spojených arabských emirátov, hoci mylná je predstava, že na verejnosti musia byť úplne zakryté. O Dubaji je však veľmi známe, že je o dosť liberálnejší ako zvyšok krajiny. Môžeš tu vidieť veľa turistov či prisťahovalcov, ktorí chodia v šortkách, letných šatkách alebo s odokrytými plecami.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Do nákupného centra, vládnych budov a metra je však vždy lepšie zahaliť si plecia. Dubaj ponúka veľa oblastí určených iba pre ženy, napríklad stanovené zóny vo vládnych budovách, v bazénoch a vo fitnescentrách, vozne metra či taxíky pre ženy, ktoré rozpoznáš podľa ružovej farby.

Dubajluxusné autáinfluencerkaInka Lackovič
Zdroj: Inka Lackovič archív


V istom rozhovore si povedala, že jednou z vecí, ktoré miluješ na Dubaji, je život bez daní. Ako sa to prejavuje v bežnom živote?

Dubaj je oslobodený od dane z príjmu. Bol vždy magnetom pre prisťahovalcov z celého sveta. Myšlienka pracovať v Dubaji a mať príležitosť rozšíriť svoje osobné bohatstvo bez zníženia daní je skutočne veľmi príťažlivá asi pre každého.

Odporúčané
Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) 27. novembra 2019, 11:51

Bol práve daňový raj dôvodom, prečo si sa presťahovala do Dubaja?

Nie, to určite nebol dôvod. Síce dostanem plat  100 % bez dane, ale životné náklady sú vyššie ako kdekoľvek inde, kde som žila. Jedným z hlavných dôvodov presťahovania sa do Dubaja bolo aj počasie. V lete sú tu veľké horúčavy, ale pre mňa je to stále lepšie ako daždivé dni v Londýne, kde som bývala predtým. 

Bez ohľadu na to, koho na Instagrame sleduješ, nikto nie je stopercentne transparentný. Vidíme to, čo chcú, aby sme videli. 


Dubaj v ľuďoch automaticky evokuje šejkov, drahé značky a luxusné autá. Je pravda, čo si myslia mnohí Slováci? Že tam chudoba takmer neexistuje?

Rovnako ako kdekoľvek inde na svete, na každý príbeh sa dá pozrieť z dvoch strán. Ľudia sem prichádzajú, aby sa im žilo lepšie, a skutočne sa tu tak majú. Definícia „lepšieho života“ je však pre každého iná.

To, čo niektorí považujú za chudobu, je pre iných v skutočnosti lepší život v porovnaní s tým, odkiaľ pochádzajú. Koniec koncov, všetci prídu do Dubaja hlavne preto, aby zarobili viac peňazí. Luxusné autá a značky sú symbolom postavenia a veľa ľudí si ho tu rado udržiava.

 
Ty si podľa Instagramu tiež žiješ nadštandardne. Čím sa živíš?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97858 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Odkiaľ má všetky tie luxusné autá, ktoré ukazuje na Instagrame
  • Na akej pozícii pracuje pre známu austrálsku youtuberku Supercar Blondie
  • V akom najdrahšom aute sedela
  • S akými hviezdami sa už stretla naživo a čím na ňu zapôsobil David Guetta
  • Či je ťažké vzhľadom na konkurenciu preraziť v Dubaji
  • Kto je jej frajer a prečo má pol milióna followerov
  • Aké kalifornské pravidlo platí aj v Dubaji
Domov
Zdieľať
Diskusia