Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2021, 9:30
Čas čítania 6:59
Viktor Kniš

Slovenskí raperi s trestnoprávnou minulosťou: sedeli za drogy aj vraždu

REFRESHER SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Aj keď najväčším kriminálnikom v slovenskom rape zostáva vrah Luger, dnes už nie je ničím výnimočným, že raperi majú aj trestnoprávnu minulosť.

Rap o drogách, násilí alebo výtržnostiach nie je ani na slovenskej scéne ničím výnimočným. Aj áčkoví raperi v textoch spomínajú užívanie návykových a psychotropných látok, dávajú si však pozor na to, aby to robili v metaforách alebo aspoň svojským jazykom. Sú však aj priamočiarejší raperi, ktorí sa neboja priznať, že v minulosti mali problémy s orgánmi činnými v trestnom konaní. 

V prípade raperov s trestnoprávnou minulosťou sa najmä fanúšikom vybaví meno Luger, ktorý v skladbe Oko vraha opísal, ako zabil dvoch ľudí. Pätnásťročný trest si odpykal, lebo chcel pomstiť bývalú manželku, ktorú uniesli do zahraničia, predali Albáncom, znásilnili a zbili.

Marián Šturdík alias Luger v roku 2019 Refresheru opísal, ako svoje obete zavraždil. „Vytiahol som ho na zem a začal som po ňom prechádzať autom od členkov až po hlavu,“ povedal s tým, že svoju obeť prešiel autom 26-krát a popritom sa šéfa organizovanej skupiny pýtal na ženy, ktoré prepašovali podobne ako jeho exmanželku.

Odporúčané
Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov 11. mája 2021, 14:34

Aj keď je Luger najvypuklejším prípadom, ani zďaleka nie je jediným. Počas pandémie koronavírusu sa medzi najsledovanejších vyšplhali Loko Loko a Frayer Flexing. Obaja sú výrazní iným spôsobom, obaja však boli vo väzení. Pred niektorými kolegami majú preto výhodu – u fanúšikov môžu vyznieť autentickejšie a dôveryhodnejšie.  

Najnovším prírastkom v tejto skupine je raper Palermo, po ktorom už viac ako týždeň pátra polícia. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorí slovenskí raperi mali počas kariéry problém so zákonom.
  • Ako spomínajú svoje zážitky v textoch a rozhovoroch.
  • Ktorým raperom pobyt vo väzení pravdepodobne pomohol a ktorý z raperov nechce svoju trestnoprávnu minulosť využívať na to, aby sa spopularizoval.
  • Za čo slovenskí raperi sedeli a komu sa podarilo napriek obvineniu z drogovej trestnej činnosti vyhnúť väzeniu.

Palermo

Po raperovi Palermovi aktuálne pátra polícia, je aj na zozname hľadaných osôb ministerstva vnútra. Podľa informácií Refresheru a TV Markíza je vraj členom organizovanej skupiny zo Serede, ktorá sa venovala predaju drog. Pavla Mlynárika alias Palerma údajne obvinili spoločne s 15 ďalšími osobami v rámci akcie Venal 6, ktorá sa konala na začiatku mája. 

Odporúčané
KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi KVÍZ: Narodili sa členovia Kontrafaktu naozaj v Piešťanoch? Otestuj sa, či vieš, odkiaľ pochádzajú slovenskí raperi 6. februára 2024, 11:00

„Kukle skáču bránou dnu, zrazu šupa pažbou...“ rapuje Palermo v skladbe Cesta, kde naznačuje, čomu sa venuje. Pravdou zostáva, že podobných textov by sme v slovenskom rape našli dostatočne veľa, aj keď väčšina rapuje o drogovej trestnej činnosti iba v tretej osobe. Všetko nasvedčuje tomu, že svoje texty Palermo vždy myslel vážne. Drogovú tematiku často prezentoval aj vo videoklipoch, v ktorých nechýbali ani typické zábery výmeny čiernych cestovných tašiek s nešpecifikovaným obsahom za hotovosť. 

Momentálne nie je známe, kde sa raper nachádza, isté však je, že ak ho zadržia kdekoľvek v zahraničí, slovenská polícia urobí všetko pre to, aby ho dostala na Slovensko. Nie je známe ani to, aké postavenie mal v údajnom drogovom gangu zo Serede.

Vymazal si instagramový účet, ešte pred útekom však stihol nahrať dve spolupráce na producentský album Jerryho Lee. Aj keď o tom slovenskí raperi ako Ego, Separ či Strapo netušili, dnes majú skladby s človekom, po ktorom je vyhlásené pátranie.  

„Na stole pol kila heráku, farba a smažky sa striedajú v kuchyni / štvrťky po 200, ihly a škrtidlá, vyzerajú ako zdochliny. / Je to nechutne pravdivé a ja nemám šancu sa vyhrabať von z tejto rokliny / som ďalší prípad, ktorý žije to, čo sa naučil od svojej rodiny.“

Luger

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98310 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Luger nechce svoju trestnoprávnu minulosť využívať na promovanie vlastnej tvorby a čo si stanovil za svoj hudobný cieľ. 
  • Ako polícia dolapila Loka Loka vo Švajčiarsku.
  • Prečo mal Frayer Flexking šťastie, keď ho chytila polícia.
Domov
Zdieľať
Diskusia