Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2021, 22:09
Čas čítania 0:40
Kamila Šebestová

VIDEO: Čínsky most vo víchrici takmer lietal, nechýbalo veľa, aby sa odtrhol

NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Prívalové dažde a silný vietor zapríčinili, že most sa ohýbal vo vzduchu.

Most v juhozápadnej čínskej provincii Guizhou počas búrky takmer lietal vo vzduchu. Prívalové dažde a extrémne silný vietor spôsobili, že sa ohýbal do všetkých smerov, dokonca sa začal prevracať. Nejakým zázrakom sa však napriek počasiu neodtrhol. Niektoré jeho časti spadli do rieky. Poškodený most nateraz uzavreli a čaká ho oprava.

Po tomto moste ešte týždeň pred víchricou prechádzali autá či dokonca nákladiaky. V búrke sa nikto nezranil, most obyvatelia čínskej provincie Guizhou pozorovali len z diaľky. Prírodný úkaz fotili a natáčali na video, takže zábery lietajúceho mosta zaplavili sociálne siete.  

Podľa portálu Vice News sú kolapsy mostov v Číne časté, medzi rokom 2000 a 2012 ich spadlo až 157. Väčšinou boli pády mosta zapríčinené záplavami alebo zemetraseniami. Na vine bola aj neefektívna statika a takisto fakt, že mosty boli veľmi dlhé, a teda sa ľahšie zrútili pri nápore vetra. 

Podobné katastrofy neobchádzajú ani Európu. Posledný tragický kolaps mosta v Európe sa stal v roku 2018 v talianskom Janove a počas búrky zabil 46 ľudí. Vinu niesli aj úrady, pretože podcenili jeho zlú statiku a neriešili problém dostatočne včas. 

Odporúčané
Policajná naháňačka sa skončila v smetiaku, vodič to neodhadol. Policajná naháňačka sa skončila v smetiaku, vodič to neodhadol. 6. mája 2021, 19:17
Domov
Zdieľať
Diskusia