Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR Región Vysoké Tatry. 
12. mája 2021, 10:54
Čas čítania 3:40
Sponzorovaný obsah

Vykašli sa na Štrbské pleso a Lomnický štít. Pozri, kde nájdeš tatranskú prírodu bez turistov

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PO SLOVENSKU KAM CEZ VÍKEND KAM NA VÝLET – SLOVENSKO ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Máme pre teba tipy na menej známe miesta Vysokých Tatier – na celodenné túry aj prechádzky po ťažkej noci.

Konečne môžeš cestovať aj mimo svojho okresu, čo je ideálna príležitosť na výlet spojený s turistikou. Vysoké Tatry sú pre mnohých voľbou číslo jeden a ich popularita po príchode pandémie výrazne stúpla. Nemusíš sa tlačiť s ostatnými na Popradskom plese či na Hrebienku. V spolupráci s OOCR Región Vysoké Tatry sme si pripravili tipy na miesta, ktoré určite nebudú preplnené. 

Všetky tipy sme pripravili s ohľadom na momentálne protipandemické opatrenia, ktoré sa však môžu v priebehu času meniť. Odporúčame ti opatrenia sledovať, dodržiavať a v žiadnom prípade ťa nenavádzame na ich porušovanie.

Batizovské pleso 

Vo Vysokých Tatrách nájdeš nielen Popradské a Štrbské pleso. Je ich tu naozaj požehnane a je škoda neobjaviť aj tie menej známe. Ako bonus máš práve to, že tu nebudú húfy turistov. Batizovské pleso sa rozprestiera v Batizovskej doline pod Gerlachovským štítom a vrchom Končistá. K plesu vedie viacero ciest s rôznou dĺžkou, vyraziť môžeš napríklad z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. V tomto bode si môžeš cestu skrátiť tak, že na asfaltovej ceste odbočíš na Batizovskej zákrute. Môžeš sa sem však vydať aj zo strany od Popradského plesa, cez Ostrvu po magistrále smerom na Sliezsky dom. Ďalšia možnosť smeruje z Vyšných Hágov priamo k Batizovskému plesu.

Takýto výhľad sa ti naskytne pri Batizovskom plese.
Takýto výhľad sa ti naskytne pri Batizovskom plese. Zdroj: Silvio Pašmík

Velické pleso a Velický vodopád

K Velickému plesu vedie hneď niekoľko trás. Dostaneš sa sem z Tatranskej Polianky po zelenej značke, zo Starého Smokovca po žltej značke alebo z Hrebienka po červenej značke. Hneď pri plese sa môžeš pokochať takzvaným večným dažďom, čo je skalný prah vo Velickej doline. Ide o špecifický závoj, ktorý tvorí voda neustále stekajúca po skalách, čo pripomína mrholenie. Kúsok nad ním sa nachádza aj Velický vodopád. Pri Velickom plese stojí aj obľúbený horský hotel Sliezsky dom, kde sa môžeš ubytovať a na druhý deň vydať napríklad aj na Batizovské pleso. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Václav Sulek (@fotografieslovenska)

Náučný chodník Monkova dolina 

Ak nepatríš medzi kamzíky, ktoré majú prechodené všetky vrchy a štíty, môžeš začať jednoduchšou túrou po náučnom chodníku. Náučný chodník Monkova dolina ťa prevedie šiestimi zastávkami, na ktorých si môžeš užívať krásy Belianskych Tatier a Monkovej doliny. Cesta sa začína v Ždiari a celá trasa, dlhá asi 6 kilometrov, trvá približne 4 hodiny. Náučný chodník však má miestami veľké prevýšenia a dosť strmé stúpanie. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wewi (@wewideer)

Po Tatranskej magistrále I

Z Monkovej doliny môžeš absolvovať aj celodennú túru po Belianskych Tatrách. Ide o časť prechodu Tatier po Tatranskej magistrále: Ždiar – Monkova dolina, Kopské sedlo – Zelené pleso. Táto cesta prechádza práve Monkovou dolinou a jej náučným chodníkom, ktorý sme spomínali vyššie. Následne trasa postupuje do Širokého sedla, kde môžeš obdivovať nielen Belianske, ale aj Vysoké Tatry. Následne cesta pokračuje cez Vyšné Kopské sedlo, čo je najvyšší bod trasy, a potom už len klesáš ku Kopskému sedlu, k Veľkému Bielemu plesu až k Zelenému plesu. Tu sa nachádza Chata pri Zelenom plese, kde sa môžeš aj ubytovať. 

Chata pri Zelenom plese.
Chata pri Zelenom plese. Zdroj: Marián Jacina

Dolina Kežmarskej Bielej vody 

V tejto doline nájdeš najväčšie zoskupenie jazier, konkrétne Biele plesá. Vybrať sa sem môžeš priamo z parkoviska či autobusovej zastávky Biela voda, Tatranská Kotlina alebo Tatranské Matliare. V doline sa nachádzajú dve funkčné chaty: vyššie spomínaná Chata pri Zelenom plese a chata Plesnivec. Odtiaľto sa na druhý deň môžeš vydať po časti Tatranskej magistrály, ktorú spomíname vyššie, prípadne prejsť ku Skalnatému plesu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Región Vysoké Tatry/HighTatras (@regionvysoketatry)

Jahňací štít 

Od vyššie spomínaných dvoch chát sa môžeš vybrať aj na Jahňací štít. Ak máš chuť vydať sa na náročnejšiu turistiku a prebádať vrcholy Tatier, môžeš si užiť výhľad z tohto najvýchodnejšieho štítu. Dá sa naň dostať viacerými spôsobmi. Najkratšia cesta vedie zo zastávky Biela voda po žltej značke až po Chatu pri Zelenom plese, odtiaľ to je ešte približne 2 hodiny. Dlhšia trasa je zo Skalnatého plesa cez Veľkú Svišťovku, prípadne od chaty Plesnivec. 

Poď si užiť tatranský vzduch počas túry.
Poď si užiť tatranský vzduch počas túry. Zdroj: Martin Maličký

Náučný chodník Pramenisko

Máme tu ďalší tip pre začiatočníkov, ktorý môžeš spojiť aj s prehliadkou botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici. Práve tu môžeš začať cestu náučným chodníkom Pramenisko, ktorý bol vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu a patrí do zoznamu 72 národne významných mokradí. Po celý čas ťa budú navigovať šípky, takže sa nemusíš báť, že by si sa stratil. Nájdeš tu chodník dlhý menej ako jeden kilometer, ktorý pozostáva z drevených dosák, vďaka čomu sa ním pohodlne prechádza. Z dvoch vyhliadkových plošín si tu užiješ výhľad z vtáčej perspektívy. Chodník sa dá prejsť do 2 hodín a ide o nenáročnú trasu, skôr prechádzku ako túru.

Objav krásy jedinečného horského lužného lesa na náučnom chodníku Pramenisko.
Objav krásy jedinečného horského lužného lesa na náučnom chodníku Pramenisko. Zdroj: Zuzana Mrázová

Astronomický náučný chodník 

Ide o náučný chodník, ktorý sa začína v Tatranskej Lomnici, takže môže byť výhodné vybrať sa sem na víkendový výlet a ubytovať sa v niektorom z hotelov, penziónov či chát. Ľahko sa odtiaľto vydáš nielen na túry, ale aj na ľahké prechádzky. Jednou z nich, s náučným charakterom, môže byť Astronomický náučný chodník. Ľudia fascinovaní vesmírom si prídu na svoje. Chodník obsahuje 13 zastávok a môžeš ho prejsť peši, ale aj na bicykli. Začína sa pri budove Astronomického ústavu SAV a celý čas ťa budú navádzať informačné tabule. Ide o nenáročnú prechádzku, ktorú zvládneš aj za pol hodiny. 

Na Astronomickom náučnom chodníku sa toho veľa dozvieš o planétach aj o vesmíre.
Na Astronomickom náučnom chodníku sa toho veľa dozvieš o planétach aj o vesmíre. Zdroj: Dana Štulajterová

Spoznaj Vysoké Tatry aj z iného uhla pohľadu

Vysoké Tatry nie sú len Štrbské Pleso, Lomnický štít či Kriváň. Môžeš si ich užívať a spoznávať aj z iných miest, či už to bude prostredníctvom náročnejšej turistiky, alebo ľahkej prechádzky. Ak sa budeš chcieť vyhnúť miestam, kde je veľa turistov, neváhaj sa obrátiť na vysokohorských vodcov, ktorí ťa prevedú majestátnymi štítmi. Prezri si ďalšie tipy od OOCR Región Vysoké Tatry alebo kontaktuj turistické informačné centrá

Ak chceš viac tipov, kam sa vybrať na výlet či kde sa ubytovať, a informácií o tom, aké zážitky ti ponúka región Vysoké Tatry, môžeš ich sledovať na Instagrame alebo Facebooku

Spoznaj Región Vysoké Tatry
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia