Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2021, 16:33
Čas čítania 0:41
Adam Novosad

Pilotný projekt v Británii: párty v klube pre tisícky ľudí bez rúšok aj odstupov

Pilotný projekt v Británii: párty v klube pre tisícky ľudí bez rúšok aj odstupov
Zdroj: Flickr/David Domingo/volně k užití
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Lepkavé podlahy, rady pri bare, zápach potu. Clubbing sa pomaly vracia, hoci zatiaľ len v testovacej fáze.

V piatok 30. apríla spustili v Liverpoole testovaciu prevádzku klubu v opustenom sklade, kde sa počas dvoch dní stretne približne šesťtisíc milovníkov elektronickej hudby. Cieľom podujatia je otestovať, či a ako môžu fungovať kluby pri ustávajúcej pandémii bez nutnosti dodržiavania sociálneho odstupu či nosenia rúšok, informuje BBC.

Odporúčané
Migrantov nechceme, kradnúť sa nebude, tak sa množte a milujte, vyzýva Matovič obyvateľov Slovenska Migrantov nechceme, kradnúť sa nebude, tak sa množte a milujte, vyzýva Matovič obyvateľov Slovenska 1. mája 2021, 11:33

Podujatie podporuje samotná britská vláda, ktorá na projekte spolupracuje s majiteľmi klubov aj vedcami. Na vstup do klubu sa vyžaduje negatívny test na koronavírus, ale následne môžeš svoje rúško odložiť do vrecka a zabávať sa tak, akoby pandémia neexistovala. Výskumníci budú zisťovať, či väčšie množstvo ľudí vo vnútorných priestoroch zvyšuje efektivitu šírenia vírusu.

Na diskotéke v sklade však nepôjde o úplne odviazanú zábavu, pretože výskumníci do interiéru nainštalovali viacero kamier a monitorovacích zariadení, aby vedeli analyzovať pohyb návštevníkov aj miesta, kde sa budú vytvárať bubliny vzduchu bez dostatočnej cirkulácie, čo by potenciálne mohlo spôsobovať vyššie riziko prenosu koronavírusu.

Návštevníci museli súhlasiť s podmienkou, že sa päť dní po absolvovaní diskotéky nechajú otestovať PCR metódou, aby výskumníci mohli zistiť, či sa podujatie stalo miestom superšírenia alebo bezpečnostné a hygienické opatrenia prenos vírusu zredukovali na minimum.

Domov
Zdieľať
Diskusia