Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021 o 18:41
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

Fejsbuk aj notbuk sú po novom spisovné slová, chváli sa ministerstvo kultúry. Ľudia v komentároch veľmi nechápu

NEWS
Uložiť Uložené

Ministerstvo kultúry chce udržiavať slovenský jazyk aktualizovaný v dobe dynamického vývoja spoločnosti.

Jazyk je dynamický a neustále sa vyvíja. Ministerstvo kultúry preto reaguje na čoraz intenzívnejšie prenikanie cudzích slov do slovenského jazyka novou kodifikačnou príručkou, ktorou chce podchytiť dynamiku vývoja spoločnosti.

„Spisovná slovenčina je opäť bohatšia, a to vďaka 5. vydaniu Krátkeho slovníka slovenského jazyka. V príručke na základe odborných poznatkov pribudli nové pomenovania, nové významy už jestvujúcich pomenovaní, ako aj nové aktuálne i ustálené slovné spojenia a frazeologické jednotky,” vysvetľuje Zuzana Kumanová z ministerstva kultúry.
 

MINISTERSTVO KULTÚRY REAGUJE NOVOU KODIFIKAČNOU PRÍRUČKOU NA DYNAMIKU VÝVOJA SPOLOČNOSTI 📝 Spisovná slovenčina je opäť...

Posted by Zuzana Kumanová on Thursday, April 29, 2021

 
Aj keď sa rezort kultúry snažil prispôsobiť aktuálnej dobe, medzi ľuďmi vyvolalo zahrnutie slov ako blogovať, ememeskovať, esemeskovať, kamerovať, notbuk či fejsbuk otázky. Jeden z komentujúcich nerozumel, prečo ministerstvo fonetizuje názvy komerčných produktov, a tak by podľa neho na základe tejto logiky mali existovať aj výrazy epl namiesto Apple či porše namiesto Porsche.

Odporúčané
Neočkujte 16-ročných tínedžerov, bude to mať nemilosrdné následky, vyzýva Matovič ministerstvo zdravotníctva Neočkujte 16-ročných tínedžerov, bude to mať nemilosrdné následky, vyzýva Matovič ministerstvo zdravotníctva 30. apríla 2021 o 16:12

„Slovníkové informácie tohto typu plnia mimoriadne dôležité poslanie. Vymedzujú hranice medzi spisovným jazykom a nespisovnými útvarmi slovenského jazyka a ich výrazovými prostriedkami, čím prispievajú k zvyšovaniu jazykovej kultúry,” konštatuje však rezort kultúry.

Domov
Zdieľať
Diskusia