Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 11:48
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Krajčí nepozná dôvod, prečo podpísal povolenie na iný Sputnik V, ako priviezli na Slovensko. Dokumenty nepripravoval sám

ZDRAVIE SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí sa po dlhom čase vyjadril pre médiá ako jeden z hlavných aktérov nákupu ruskej vakcíny. Tvrdí, že podklady na podpis nepripravoval sám.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že keď podpisoval výnimku na očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, spoliehal sa na lekárov z košickej nemocnice. „Podpísal som žiadosť, ktorú mi adresovali UNLP a hlavný odborník pre oblasť infektológie. Nepoznám dôvody, pre ktoré mi dali na podpis iné balenie vakcíny, ako prišla na Slovensko. Zmluva s ruskou stranou tieto informácie neobsahovala,“ povedal portálu Pluska

Marek Krajčí podpísal výnimku na látku, ktorej vlastnosti sa nezhodovali s tými, aké majú vakcíny z Ruska uskladnené na Slovensku. 

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice potvrdila, že žiadosť pripravovala – konkrétne odborník ministerstva zdravotníctva pre infektológiu Ivan Schréter a prednosta kliniky infektológie Pavol Jarčuška. „Žiadosť o povolenie neregistrovanej vakcíny Sputnik V bola podaná vzhľadom na nedostatok vakcín proti infekcii covid-19 pri pretrvávaní mimoriadne nepriaznivej epidemickej situácie v SR,“ reagovala pre Plusku hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Odporúčané
VIDEO: Slovák urobil simuláciu, ako Ficovi na terase pristáva veľký vrtuľník. Výpočtom je koniec VIDEO: Slovák urobil simuláciu, ako Ficovi na terase pristáva veľký vrtuľník. Výpočtom je koniec 29. apríla 2021, 10:16

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte včera sľúbil, že vláda zverejní zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V. To sa však zatiaľ nestalo, aj keď avizoval, že to stihnú ešte v stredu. 


Zmluva má byť zverejnená v plnom rozsahu. Podľa Lengvarského je všetko pripravené tak, že podpíše súhlas so zverejnením. O používaní tejto očkovacej látky ho musia presvedčiť slovenskí odborníci, povedal.


So zverejnením zmluvy so Slovenskom o nákupe vakcín Sputnik V údajne súhlasila aj ruská strana, uviedol používateľský účet vakcíny Sputnik V na Twitteri. Na ten sa odvolal aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).


O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že uverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.


Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v utorok informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Tá tak spravila v stredu ráno. Kontrola vakcín má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Domov
Zdieľať
Diskusia