Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR Vysoké Tatry
30. apríla 2021, 11:41
Čas čítania 3:36
Sponzorovaný obsah

Opusti kraj a vymeň nákupné centrum za prírodu. Inšpiruj sa tipmi, ako si ju môžeš užiť

Opusti kraj a vymeň nákupné centrum za prírodu. Inšpiruj sa tipmi, ako si ju môžeš užiť
Zdroj: Unsplash/Zach Betten
ZDRAVIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Psychologička odporúča pobyt v prírode, ktorý môže mať terapeutický účinok. Prírodu si môžeš užiť aj inak než len náročnými túrami.

Aj keď v krajine nezúri pandémia, je potrebné myslieť na svoje psychické zdravie – momentálne s ešte väčším dôrazom. Po viac ako roku pandémie vysedávanie doma pri seriáloch už nie je taká zábavná činnosť a rovnako ani práca z domu. Upadol si do nekonečného stereotypu a každodenná rutina sa odzrkadlila na tvojej nálade? V spolupráci s OOCR REGIÓN Vysoké Tatry sme si pre teba pripravili niekoľko tipov, ako môžeš zostať aj počas pandémie v dobrej duševnej pohode. 

Psychologičky Lucie Šandrikovej sme sa opýtali, ako môžeme narušiť stereotyp, ktorý sa stáva pre mnohých frustrujúcim, a na to, aké aktivity odporúča v tejto súvislosti ako detox.

Lucia šandrik
Zdroj: archív Lucie Šandrikovej

Existuje stereotyp, ktorý si treba udržať

Lucia Šandrik upozorňuje, že stereotyp nemusí byť nevyhnutne zlý. Napríklad automatické správanie, ktoré máme naučené už od detstva – že ráno vstaneme, oblečieme sa, umyjeme si zuby a ideme sa najesť –, je stereotyp, ktorý je vítaný. Práve takéto rituály by sme si mali zachovať, keďže dávajú nášmu fungovaniu poriadok. 

„Ak v nejakej činnosti pociťujeme, že nám stereotyp vyvoláva diskomfort, vtedy je dobré pokúsiť sa o zmenu. Napríklad meňme miesta na výlety v prírode, striedajme športové aktivity, skúšajme nové spoločenské hry, vyskúšajme druhy online vzdelávania sa.“

človek, žena, počítať, home office, práca z domu
Zdroj: Unsplash/Toa Heftiba

Voľný čas treba tráviť zmysluplne 

Lucia Šandrik odporúča voľný čas vyplniť činnosťami, ktoré nás budú napĺňať. Ak niekto dlhodobo pracuje z domu, mal by svoj pracovný a voľný čas striktne oddeľovať. Môžeme tak predísť pocitom, že nás práca pohlcuje. 

„S fungovaním v online priestore sa otvorili mnohé možnosti, ktoré predtým neboli dostupné. Môžeme absolvovať rôzne vzdelávacie kurzy, venovať sa gurmánskemu vareniu, absolvovať kondičné tréningy, začať čítať knihy, hrať so svojimi blízkymi spoločenské hry, chodiť do prírody, na turistiku. Mnohým z nás chýbajú sociálne kontakty, ktorých sa nemusíme nadobro vzdať. Dohodnime si s priateľmi online stretnutie, ktoré môže trvať aj niekoľko hodín, ak chceme.“

Pobyt na čerstvom vzduchu môže mať terapeutický účinok

Viacerí ľudia momentálne objavili čaro chodenia do prírody a kaviarne či nákupné centrá vymenili za prechádzku na čerstvom vzduchu. Podľa psychologičky je to ideálna forma relaxu a môžeme ju ešte viac podporiť tým, že sa odpojíme od mobilov a zabudneme na všetky starosti. „Príroda je veľký liečiteľ, jej ticho a pokoj sa pobytom v nej odzrkadľujú aj na nás,“ dodáva. 

oocr
Zdroj: Marek Hajkovský

Neznamená to však, že musíš ísť hneď na 30-kilometrovú túru. Ak nie si práve športový typ a náročné túry ťa nelákajú, premôž sa a choď sa aspoň prejsť. „Na začiatok je určite vhodné nájsť si primerane náročné prechádzky alebo túry, aby nás neodradili hneď na začiatku, a postupne pridávať. Mnohým ľuďom v tomto pomáhajú aj špeciálne mobilné aplikácie, ktoré zaznamenávajú trasy a vzdialenosti. Ak časom vidíme progres vo vzdialenostiach, ktoré dokážeme prejsť, alebo v čase, ktorý nám to trvá, môže to mať posilňujúci účinok. Mnohí ľudia sa o tieto svoje ‚úspechy‘ delia aj na sociálnych sieťach a vyslúžia si za ne lajk. Aj to môže posilňovať ich motiváciu pri týchto aktivitách vytrvať. Najväčším lajkom však zostáva vlastná spokojnosť so samým sebou a energia, ktorá nás po týchto aktivitách napĺňa,“ vysvetľuje Lucia Šandrik. 

Víkendový výlet, ktorý ťa vytrhne zo stereotypu

Všetky tipy sme pripravili s ohľadom na momentálne protipandemické opatrenia, ktoré sa však môžu v priebehu času meniť. Odporúčame ti opatrenia sledovať, dodržiavať a v žiadnom prípade ťa nenavádzame na ich porušovanie. 

Každý, kto bol už aspoň raz na horách, veľmi dobre vie, že čerstvý vzduch na horách je skrátka nenahraditeľný. Keďže s negatívnym testom už môžeme cestovať do prírody aj medzi okresmi a hotely sú otvorené, je to ideálna príležitosť urobiť si výlet napríklad do regiónu Vysoké Tatry. Prírodu vo svojom okrese máš už určite v malíčku, je načase viac spoznať aj iné okresy. 


Vydaj sa napríklad na túru a objavuj slovenskú prírodu. Môžeš navštíviť vodopád Skok a Kmeťov vodopád, Kôprovú dolinu či obľúbené tatranské pýchy Gerlachovský a Lomnický štít. Túto možnosť určite využije viacero ľudí, preto ti odporúčame poobzerať sa po menej vyhľadávaných trasách.

oocr
Zdroj: Marek Hajkovský

Vydaj sa objavovať naše historické pamiatky, medzi ktorými sú napríklad tie v Spišskej Sobote – Kostol sv. Juraja, renesančný meštiansky dom –, alebo spoznaj staré remeslá v Podtatranskom múzeu. 

Pobyt v prírode však môžeš spojiť aj s aktivitou, ako je napríklad opekačka alebo otužovanie. Záleží na tom, či si aktívny typ človeka alebo si radšej užívaš prírodu v lenivejšom móde. Každý odchod z domu skrátka stojí za to a samotná zmena prostredia bude mať na tvoju duševnú pohodu pozitívny účinok. 

V momente, keď protipandemické opatrenia povolia aj wellness, môžeš vyskúšať kryoterapiu v AquaCity Poprad. Ide o procedúru, počas ktorej si maximálne 3 minúty v komore, kde je približne –120 °C, a za týmto procesom nasleduje intenzívne cvičenie – kinezioterapia. Vyskúšať niečo nové nie je vôbec zlý spôsob, ako sa vytrhnúť zo stereotypu. Samozrejme, nemusíš podstupovať iba takéto extrémy. Keď to bude možné, môžeš si ísť užívať aj masáž, sauny či inú formu oddychu

Pre tých, ktorí nie sú na túry

Vďaka čerstvo otvoreným múzeám a galériám prechádzku ľahko spojíš so zábavným či náučným programom. Navštíviť môžeš napríklad múzeum Pedal Planet, kde sa nachádza jedna z najväčších súkromných zbierok šliapacích autíčok v Európe. Prípadne si môžeš užiť prehliadku v Kvantariu – interaktívnej galérii svetla, ktorú nájdeš hneď pri Hrebienku. Netreba zabudnúť ani na Tricklandiu v Starom Smokovci, zábavnú galériu, z ktorej odídeš s telefónom plným fotografií. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Galéria Tricklandia (@tricklandia_tatry)

Prírodu si môžeš užívať aj inde, nielen na preplnených turistických chodníkoch. Napríklad v botanickej záhrade, ktoré sú teraz taktiež otvorené. Spoznaj až 270 druhov tatranských rastlín v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici. Ako bonus budeš mať výhľad na majestátne Vysoké Tatry v pozadí. Možností, ako sa vytrhnúť zo stereotypu a užiť si víkend v inom prostredí, je aj napriek protipandemickým opatreniam dosť veľa. 

Objav aktivity v regióne Vysoké Tatry
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia