Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2021, 14:41
Čas čítania 1:48
Daniel Mikolášik

Národný bezpečnostný úrad varuje: Zachytili sme významné ransomvérové útoky na slovenské ciele

NEWS KYBERNETICKÝ ÚTOK
Uložiť Uložené

Slovenským firmám odkazuje, aby radšej zálohovali svoje systémy.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zaznamenal sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele. Upozorňuje všetky firmy a inštitúcie v krajine, aby si okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku. Úrad o tom informoval na sociálnej sieti.

„Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT momentálne nemôže pre citlivosť témy poskytnúť verejne viac podrobností. NBÚ bude v nadchádzajúcich hodinách priebežne zverejňovať k situácii informácie na svojom Facebooku, webstránke aj s pomocou ďalších štátnych orgánov,“ napísal úrad na sociálnej sieti.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Ransomvérový útok je hekerská technika, ktorú používajú kybernetickí útočníci na zašifrovanie dôležitých dát na cudzom zariadení. Neskôr vydierajú napadnutú stranu tým, že požadujú výkupné výmenou za prístupové heslá k odcudzeným súborom.

„Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT momentálne nemôže pre citlivosť témy poskytnúť verejne viac podrobností,“ dodal úrad. Ak subjekty zanedbajú zálohovanie svojich systémov, hrozí im zásadná finančná strata.

„Ransomvér je jednou z najväčších hrozieb pre dáta. Útočník prenikne do systému, zašifruje prístup doň a môže od majiteľa alebo prevádzkovateľa žiadať výkupné, aby mu prístup vrátil späť,“ uviedol hovorca NBÚ Peter Habara.


NBÚ potvrdil, že túto metódu vykonali hekeri vo viacerých slovenských organizáciách, kde sa im podarilo zašifrovať kriticky dôležité dáta. „Obmedzili fungovanie aj pracovnú činnosť v týchto inštitúciách,“ spresnil s tým, že slovenské inštitúcie momentálne vydierajú a žiadajú výkupné v sumách rádovo státisícov eur za opätovné sprístupnenie systémov a obnovenie ich plnej funkčnosti.

Niektoré banky evidujú varovanie o útokoch

Slovenská sporiteľňa (SLSP) varovanie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o ransomvérových útokoch na slovenské ciele zaregistrovala a tím jej bezpečnostných expertov situáciu pozorne monitoruje. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Marta Cesnaková. Ako dodala, banka komunikuje s NBÚ, viac detailov však z bezpečnostných dôvodov nemôže prezradiť.

Odporúčané
Bezpečnostný expert Spišák: Slovákom chýba sedliacky rozum, prečo by inak posielali tisíce eur falošnému vojakovi (Rozhovor) Bezpečnostný expert Spišák: Slovákom chýba sedliacky rozum, prečo by inak posielali tisíce eur falošnému vojakovi (Rozhovor) 24. júla 2023, 9:30

Všeobecná úverová banka (VÚB) deklaruje, že používa pokročilé techniky ochrany bankových systémov pred ransomvérovými útokmi. Útočník by musel prekonať viacero prekážok. Pre TASR to povedal vedúci oddelenia informačnej bezpečnosti vo VÚB banke Vladimír Jančok.

vúb banka
Zdroj: TASR

Jančok vysvetlil, že systémy VÚB banky na ochranu pred kybernetickými hrozbami sú implementované v niekoľkých vrstvách. Zároveň sú tieto technológie špecificky konfigurované pre daný vektor útoku.

„Ako príklad môžeme uviesť ransomvér, ktorý sa šíri formou prílohy e-mailu a následne potrebuje pre svoju aktiváciu prístup na server útočníka. V rámci informačného systému banky by musel takýto škodlivý kód prekonať detekciu na úrovni e-mailového systému, internetových brán, sieťovej bezpečnosti, pokročilé monitorovacie systémy či modernú antivírovú ochranu,“ vymenoval Jančok.


Poznamenal však, že aj najvyspelejšie systémy ochrany môžu byť prekonané, predovšetkým ak používatelia nemajú dostatočné povedomie o bezpečnom správaní a súvisiacich kybernetických hrozbách. „Veľmi účinnou metódou na minimalizovanie škôd v prípade ransomvérového útoku je pravidelné zálohovanie dát,“ dodal expert.


Jančok podotkol, že pre garantovanie bezpečnosti dát klientov vynakladá banka veľké úsilie. „Pravidelne inovujeme bezpečnostné systémy, zlepšujeme procesy detekcie kybernetických útokov. Zároveň pravidelne zvyšujeme povedomie o rizikách kybernetického priestoru u všetkých zamestnancov,“ uzavrel Jančok.

Domov
Zdieľať
Diskusia