Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2021, 9:24
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš

Takto sa na Slovensku teoreticky môžeš dať prednostne zaočkovať bez podvodu

NEWS OČKOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ak neprídu objednaní a ani náhradníci, na rade môžeš byť aj ty.

Na Slovensku sa už objavilo viacero podvodov v súvislosti s očkovaním. Podľa zistení TV Markíza sa šíri aj SMS správa s návodom, ako sa dá získať vakcína proti koronavírusu „na Cibulkovú“.

Zároveň však existuje aj spôsob, ako sa môžu dať prednostne zaočkovať mladší ľudia mimo poradia a neporušia pritom žiadnu vyhlášku. Vakcinačné centrá v súčasnosti vedú zoznamy náhradníkov, ktorých volajú v prípade, že sa na očkovanie nedostavia vopred objednaní ľudia z poradia. 

Odporúčané
Nedarí sa ti zaregistrovať starých rodičov na podanie vakcíny? Na očkovací web niekto hodinu útočil, hovorí NCZI Nedarí sa ti zaregistrovať starých rodičov na podanie vakcíny? Na očkovací web niekto hodinu útočil, hovorí NCZI 8. marca 2021, 22:46

Ak však neprídu ani náhradníci a na konci dňa niekoľko vakcín zvýši, lekári ich môžu pichnúť aj Slovákom, ktorí čakajú pred centrami.

Markíza oslovila mladého Samuela z Bratislavy, ktorý mal šťastie a mohol sa dať zaočkovať práve preto, že vystál rad a zároveň patrí k ľuďom s chronickými príznakmi, keďže v minulosti prekonal zápal pľúc.

Práve ľudia s diagnózami majú pri takomto čakaní na ulici prednosť. Mladý Slovák tvrdí, že pred centrum prišiel o 17.50 h, teda 10 minút pred jeho zatvorením, následne vyšiel lekár, ktorý začal čítať vyhlášku a od ľudí zisťoval ich chronické ochorenia. 

Ide o jediný legálny spôsob, ako sa v súčasnosti na Slovensku dať zaočkovať mimo poradia stanoveného ministerstvom zdravotníctva. Nemocniciam hrozí pokuta až 10-tisíc eur v prípade, že budú očkovať prednostne, ak sa dostavia vopred objednaní alebo náhradníci, medzi ktorých patria zväčša ľudia z kritickej infraštruktúry alebo starší chronicky chorí.  

Ak nemáte vážnu diagnózu, pred centrami budete čakať zbytočne, tvrdí Bratislavský kraj

Bratislavský kraj na Facebooku tvrdí, že teoreticky je možné dať sa zaočkovať prednostne bez podvodu. „Očkujeme v prvom rade ľudí zo zoznamov NCZI a potom ľudí zdravotne ťažko postihnutých. Ak na konci dňa ostanú nevyužité dávky očkovacej látky, ponúkneme ich záujemcom v súlade s kritériami ministerstva zdravotníctva (onkologickí pacienti, hematoonkologické ochorenia, ľudia po transplantácii orgánov atď.),“ vysvetlil Bratislavský kraj na Facebooku.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Keď ostanú nevyužité dávky, ponúkajú ich pacientom. Údajne vyhadzujú len „veľmi málo“ dávok. „Napríklad v sobotu 3. apríla ostalo nevyužitých 13 dávok a tie sme ponúkli ľuďom s vážnymi zdravotnými diagnózami. Aj keby sme radi zaočkovali úplne všetkých záujemcov, ak nemáte nejakú vážnu diagnózu, je úplne zbytočné, aby ste čakali pred očkovacím centrom,“ dodáva Bratislavský kraj na Facebooku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia