Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2021, 22:08
Čas čítania 0:55
Kamila Šebestová

Alexej Navaľnyj sa opäť prihovára z väzenia: Hrozí mi samotka, moje podmienky sa podobajú mučeniu

Alexej Navaľnyj sa opäť prihovára z väzenia: Hrozí mi samotka, moje podmienky sa podobajú mučeniu
Zdroj: Mikhail Svetlov/Getty Images
NEWS ALEXEJ NAVAĽNYJ RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Z trestaneckej kolónie č. 2 opäť posiela odkaz ruským demonštrantom.

Ruského opozičného lídra koncom februára v utajení previezli do takzvanej trestaneckej kolónie č. 2. Prostredníctvom jeho tímu sa mu darí s ľuďmi komunikovať na sociálnych sieťach a zdieľať tak informácie o živote v kolónii. Tentoraz sa podľa Denníka N zmienil o tom, že mu hrozí samotka, kde sa podmienky podobajú na mučenie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Алексей Навальный (@navalny)

Podľa Washington Post nazval Navaľnyj svoj nový domov „náš priateľský koncentračný tábor“.

Tri veci ma nikdy neprestanú prekvapovať,“ napísal v odkaze na sociálnej sieti Putinov kritik po tom, ako mu po príchode do kolónie oholili hlavu. „Nebo plné hviezd nad nami, kategorický imperatív v nás a neuveriteľný pocit, keď sa dotkneš rukou čerstvo oholenej lebky.“

Prevoz do kolónie vyvolal v Rusku obavy. V trestaneckých väzeniach podľa viacerých svedectiev bývalých väzňoch  dozorcovia presadzujú praktiky mučenia či šikany. 

Vieme o celom rade problémov, na ktoré poukazujú ruské občianske spoločnosti aj samotní väzni. V minulosti tam dochádzalo k mučeniu, znásilňovaniu, porušovaniu ľudských práv či práva na advokáta,povedal pre Refresher odborník na ruskú politiku Pavel Havlíček.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Ruské trestanecké kolónie sa líšia na základe závažnosti trestného činu, ktorého sa väzeň dopustí. Líšia sa aj podmienky, v akých väzni žijú, v niektorých však môžu byť veľmi drsné. O kolóniách sa často hovorí aj ako o novodobých ruských gulagoch. 

Alexej Navaľnyj si počas svojho politického pôsobenia vytvoril širokospektrálnu bázu fanúšikov – podporujú ho ruskí intelektuáli aj pravicoví extrémisti. Do ulíc dokázal dostať tisíce Rusov demonštrujúcich za spoločnú vec – slobodnú demokratickú krajinu a  jeho prepustenie. 

Odporúčané
„Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného? „Bili ma hodinu a pol v kuse, nechali ma visieť ako mäso na ražni," opisuje väzeň život v ruskej base. Čo tam čaká Navaľného? 9. marca 2021, 15:28
Domov
Zdieľať
Diskusia