Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2021, 10:12
Čas čítania 4:51
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Po 26 dňoch sa kríza končí, Matovič bude ministrom financií, Sulík ministrom hospodárstva

POLITIKA EDUARD HEGER IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA OĽANO RICHARD SULÍK SME RODINA VERONIKA REMIŠOVÁ ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Igor Matovič včera na tlačovej konferencii oznámil, že ustupuje od svojich požiadaviek. Richard Sulík sa môže vrátiť do vlády ako minister hospodárstva a Matovič si vymení post s ministrom financií Eduardom Hegerom.

– Koaličná kríza sa dnes skončí, štvorkoalícia sa dohodla na pokračovaní pod predsedom vlády Eduardom Hegerom.
– Igor Matovič bude ministrom financií.
– Na svoje posty sa vrátia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling, minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister hospodárstva Richard Sulík.

Sledovanie koaličnej krízy naživo sme ukončili.

18:57 Prezidentka na Facebooku informovala, že rešpektuje dohodu štyroch koaličných strán. O výsledkoch rokovaní ju informoval minister financií Eduard Heger.

„Dohodu vládnych strán rešpektujem. Svoj ďalší postup pri riešení krízy budem striktne opierať o ústavné zvyklosti. Zajtra som pripravená prijať demisiu predsedu vlády Igora Matoviča a zostavením novej vlády poveriť Eduarda Hegera,“ napísala prezidentka. 

18:30 Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí si váži krok premiéra Igora Matoviča, jeho demisiu označil za „štátnické gesto“. Krajčí považuje Lengvarského za dobrého kandidáta na šéfa rezortu zdravotníctva. Aktuálne prebieha rokovanie poslaneckého klubu OĽaNO, na ktorom budú riešiť aj list poslancov, ktorí chcú odísť v prípade, že Igor Matovič podá demisiu. (Aktuality.sk)

18:10 Milan Krajniak na Facebooku potvrdil, že nebude ministrom práce. „Po dôkladnom zvážení som sa rozhodol, že nebudem členom vlády E. Hegera. Aj preto, že som dal demisiu s vedomím, že podávam demisiu a nie ako ‚vydierku‘ tým, že sa okamžite ‚hlásim do služby‘. To je moja reflexia posledných týždňov,“ napísal na sociálnej sieti. 

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

Krajniak naznačuje, že odstúpenie Igora Matoviča a Mareka Krajčího nie je dostatočným vyvodením sebareflexie, a tvrdí, že za koaličnú krízu môžu aj ďalší členovia vlády. „Za situáciu vo vládnej koalícii i na Slovensku sú minimálne rovnakým dielom zodpovední aj ďalší. V duchu vyššie napísaného nechám na nich, aby voči sebe vyvodili zodpovednosť, aby urobili sebareflexiu a prípadne zvážili, že sa vymenia. Alebo zmenia,“ napísal Krajniak. 

17:10 Eduard Heger po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou povedal, že zajtra prinesie do Prezidentského paláca mená ministrov svojej vlády, aby ich hlava štátu vymenovala. Igor Matovič podá demisiu zajtra dopoludnia.

17:00 Ministrom práce „s vysokou pravdepodobnosťou“ nebude Milan Krajniak, potvrdil Refresheru Jaroslav Naď. 

16:30 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Eduarda Hegera. 

16:25 Tomáš Valášek aj Miroslav Kollár deklarujú, že ani naďalej neplánujú návrat na pozície v strane a Národnej rade. „Myslíme si, že niektoré kroky by mali ostať jednosmerné. Ak bude každý odchod len predvojom návratu, ľudia stratia zvyšky dôvery v politiku a v politikov a zostane im len cynizmus. Platí aj, že podmienky, ktoré nás viedli k odchodu, sa zásadne nezmenili,“ napísal Kollár k spoločnej fotke s Valášekom. 

15:45 – Minister obrany Jaroslav Naď potvrdil Refresheru, že nominantom na post ministra zdravotníctva sa stane vojak a lekár Vladimír Lengvarský ako nominant hnutia OĽaNO. Povedal to v diskusnej relácii Face to Face s Adelom Ghannamom.
 

Vo funkcii teda nahradí doterajšieho šéfa rezortu Mareka Krajčího, ktorého demisia bola jednou z podmienok rekonštrukcie vlády. Podľa koaličných partnerov Krajčí nezvládal riadenie pandémie covidu-19.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

14:48 – Opozičná strana Smer-SD vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvážila vymenovanie doterajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za ministra financií v zrekonštruovanej vláde. Aj predseda strany Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii poznamenal, že v novej pozícii bude mať Matovič ešte väčšiu moc ako doteraz.


„Ak prezidentka toto podpíše, to je hanba na tisíc rokov. Nevzdelaný, jazykovo nezdatný, nepripravený daňový podvodník ide za ministra financií,“ skonštatoval Fico. K Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) ako budúcemu predsedovi vlády povedal, že jeho nominácia bude viesť k „ďalšiemu zníženiu kvality vládnutia“. Chaos podľa neho bude pokračovať. (TASR) 

13:45 Rošádu vo vláde kritizuje aj mimoparlamentná strana SNS, ktorá si myslí, že koalícia si svojím rozhodnutím len predĺžila umieranie. Tento krok kritizuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko.

Predsedníčka mimoparlamentného PS Irena Bihariová kritizuje, že Matovič chce pokračovať vo vláde ako minister financií. „Presadne si len o jednu stoličku vedľa, odkiaľ bude riadiť bábkového premiéra Eduarda Hegera,“ spresnila s tým, že Matovič si opäť vymyslel „geniálne“ riešenie.

12:55 – Pellegrini vyzval všetkých ministrov, ktorí už demisiu podali, aby sa neuchádzali o posty v zrekonštruovanej vláde. „Demisia nemôže slúžiť len ako nástroj vydierania alebo nejakej politickej taktiky,“ skonštatoval na pondelkovej tlačovej konferencii. Upozornil, že ministri predviedli dehonestáciu inštitútu demisie.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili 22. septembra 2023, 15:00

12:17 Jaroslav Naď hovorí, že kým pôsobil v Slovenskej informačnej službe Vladimír Pčolinský, spolupráca medzi SIS a ministerstvom obrany bola korektná.

„Marek Krajčí už nebude ministrom zdravotníctva,“ povedal Jaroslav Naď. Potvrdil, že strana OĽaNO už má nominanta, ktorý nahradí Mareka Krajčího, najprv však chce jeho meno povedať prezidentke Zuzane Čaputovej. Tvrdí, že to nie je politik. (Rádio Expres)

12:21 Naď tvrdí, že koaličné strany neboli pri rokovaniach jednotné. Nechcel odpovedať na otázku, či sa to týka aj strany Sloboda a solidarita. (Rádio Expres)

12:18 – Jaroslav Naď si myslí, že novú vládu by mohla prezidentka vymenovať už zajtra. Tvrdí, že všetkých 53 poslancov klubu OĽaNO stojí za Eduardom Hegerom ako budúcim premiérom. 

Naď povedal, že ešte bol priestor na posunutie rokovaní a alternatívou bola aj vláda troch strán, nakoniec sa však rozhodli ísť cestou štvorkoalície. „Mohli sme sa naťahovať, či tam bude Richard Sulík, potom si Igor Matovič povedal, že kašlime na to,“ povedal minister obrany. (Rádio Expres)

11:48 Peter Pellegrini na dopoludňajšej tlačovej konferencii kritizoval nápad Igora Matoviča vymeniť sa s Eduardom Hegerom. Šéf Hlasu hovorí, že rezort financií nemôže viesť daňový podvodník, a vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby prehodnotila jeho vymenovanie. Pellegrini zároveň tvrdí, že podpisy na referendum o predčasných voľbách budú zbierať ešte rýchlejšie. 

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

11:10 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme dnes (v pondelok 29. marca) o 16.30 h v Prezidentskom paláci ministra financií SR Eduarda Hegera. „Pri ďalších krokoch prezidentka dodrží ústavou stanovený postup týkajúci sa zloženia a vymenovania novej vlády,“ reagoval hovorca Čaputovej Martin Strižinec na otázku, či prezidentka súhlasí, aby bol Heger na čele kabinetu, a či by vymenovala jeho vládu.

10:52 Richard Sulík je pripravený zakopať vojnovú sekeru s Igorom Matovičom. Povedal aj, že chce odchádzajúceho predsedu vlády pozvať na obed alebo večeru, upiecť mu chce pizzu. 

10:30 Poslanec OĽaNO György Gyimesi považuje demisiu Igora Matoviča za prehru. „Prehrali sme bitku, ale nie vojnu! Verím, že po týchto cirkusoch príde čas, keď konečne začneme robiť to, na čo sme od vás dostali mandát. Igor Matovič dnes pre to urobil štátnické gesto,“ napísal na Facebooku.

Podobne reagoval aj Matovičov poslanec Jozef Pročko. „Všetci, ktorí poznajú Igora Matoviča, vedia, že je to človek plný empatie, cti, morálky a že je to veľký bojovník v boji proti korupcii. Dnes Igor Matovič ukázal, že nie je len výborný politik, ale aj štátnik, ktorého srdce bije pre Slovensko,“ napísal poslanec na sociálnej sieti.

10:00 Viacerí koaliční politici vrátane Eduarda Hegera označili odstúpenie predsedu vlády Igora Matoviča za „štátnické gesto“.

„Vždy mu záležalo na Slovensku a bolo a je pre neho na prvom mieste a dnes to svojím veľkým štátnickým a bezprecedentným gestom opäť potvrdil,“ napísal Heger na Facebooku.

9:45 Zatiaľ nie je jasné, ako vládne strany vyriešili otázku šéfa Slovenskej informačnej služby po tom, čo obvinili z korupcie nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského.

Odporúčané
„Roberta Fica by sme mali zatknúť.“ V Prešove sa pýtame, koho budú Slováci voliť „Roberta Fica by sme mali zatknúť.“ V Prešove sa pýtame, koho budú Slováci voliť 28. augusta 2023, 14:00

9:30 – Strana Hlas-SD označila vyriešenie vládnej krízy za „nechutné divadlo“. „Po mesiaci vzájomných hádok a urážok prišli koaličné strany so smiešnou rošádou, pri ktorej si len vymenia miesta vo vláde Igor Matovič a Eduard Heger. Usvedčený daňový podvodník sa teda stane ministrom financií a všetci ostatní, ktorí v uplynulých dňoch podávali demisie, sa pokojne vrátia do vlády,“ skonštatoval Hlas-SD. Dodal, že ide o absolútnu frašku, výsmech občanov a pohŕdanie tisíckami ľudí, ktorí počas mesiaca vládnej krízy prišli o prácu či dokonca o život.

9:15 – Veronika Remišová žiada, aby už najbližšie rokovanie vlády v stredu prebehlo v novej zostave po rekonštrukcii vlády. Všetci ministri okrem Mareka Krajčího sa vrátia na svoje pozície, zatiaľ nie je jasné, kto bude viesť rezort zdravotníctva. 

9:00 – Igor Matovič dnes požiada o stretnutie prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, keďže v nedeľu večer všetky tri koaličné strany vyjadrili podporu nápadu, že Matovič si vymení post so súčasným ministrom financií Eduardom Hegerom. 

Odporúčané
Komentár: Matovič ako minister financií? Bude rozhodovať o miliardách a črtá sa mu konflikt záujmov Komentár: Matovič ako minister financií? Bude rozhodovať o miliardách a črtá sa mu konflikt záujmov 28. marca 2021, 21:42
Domov
Zdieľať
Diskusia