Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2021, 20:19
Čas čítania 1:37
Tímea Krauszová

Francúzski someliéri sa chcú očkovať skôr, od vlády žiadajú výnimku. Ak pre koronavírus stratia chuť a čuch, prídu aj o prácu

Francúzski someliéri sa chcú očkovať skôr, od vlády žiadajú výnimku. Ak pre koronavírus stratia chuť a čuch, prídu aj o prácu
Zdroj: Pexels / Helena Lopes
NEWS VÍNO
Uložiť Uložené

Profesionálni ochutnávači vína chcú prednostné očkovanie.

Francúzski experti na víno sa boja o svoje živobytie. Vzhľadom na symptómy ochorenia covid-19 ako sú strata chuti a čuchu sa obávajú, že ak sa nakazia, môžu nadobro prísť o svoju prácu. Vládu preto žiadajú o prednostné očkovanie, uvádza Euronews.

Prídeš o zmysly, prídeš o prácu

„Zdravotníci, učitelia či pracovníci v prvej línii si zaslúžia mať prioritu pri očkovaní, no myslíme si, že na pracovné aktivity ľudí, ktorí sa živia degustáciou, najmä enológov a someliérov, zásadne vplýva strata čuchu a chuti,“ argumentuje prezident francúzskej únie someliérov Didier Fages. Obáva sa, že tí, ktorí profesionálne študujú víno, by sa tým pádom už nemohli venovať svojej práci, a to nielen počas priebehu ochorenia, ale aj po vyliečení.

Someliéri a enológovia argumentujú, že jedine očkovaním môžu predchádzať takémuto osudu. V roku 2020 únia expertov na víno realizovala aj prieskum. Spomedzi 2625 opýtaných someliérov z 37 krajín až 38 percent nemohlo po vyliečení sa z covid-19 pokračovať vo svojej profesii. Strata chuti a čuchu alebo ich zásadná zmena totiž u mnohých ľudí pretrváva.

Spomedzi tých, ktorí sa koronavírusom nakazili (necelé tri percentá opýtaných) pritom o čuch prišlo 68 percent a o chuť 56 %. 

Odporúčané
Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur Tomáš Šajgal: Someliér môže zlým párovaním úplne pokaziť večeru aj za štyristo eur 8. apríla 2020, 9:28

Nerozoznajú víno od pastis

Šéfka únie enológov Sophie Pallasová sa v januári 2021 tiež nakazila. Pre francúzsky portál LCI hovorí, že nedokázala rozoznať ani len ostrú vôňu octu priamo pod nosom. „Čo sa týka vína, bolo to hrozné. Jediné, čo som cítila, bola chuť alkoholu, aj tá sa pre mňa stala nepríjemnou.“

Pallasová hovorí, že chce, aby sa vláda viac sústredila na ľudí, ktorým môže ochorenie covid-19 narušiť profesionálnu budúcnosť. „Uvedomujeme si, že to nie je otázka života a smrti a že zraniteľní ľudia majú prednosť. Enológ musí konštantne niečo ochutnávať, aby vedel, kedy obrať hrozno, aby manažoval fermentáciu a kontroloval vývoj. Ak nemáte čuch ani chuť, pilotujete naslepo,“ hovorí Pallasová.

Viceprezident zväzu francúzskych enológov Serge Dubois sa priznal, že nedokázal rozlíšiť víno od koreneného likéru pastis. Aj mesiace po prekonaní covidu-19 nie sú jeho zmysly také ako predtým. Someliér Didier Fages takúto stratu zmyslov prirovnal k hudobníkovi, ktorý prišiel o svoj nástroj. 

Či sa someliérov a profesionálnym ochutnávačom podarí získať výnimku a dostanú sa na prioritný zoznam ľudí, ktorí čakajú na očkovanie, zatiaľ nie je jasné. Francúzsko začalo s vakcináciou pomerne pomaly, prezident Emmanuel Macron len tento týždeň oznámil plánované zrýchlenie. V hľadáčiku má však učiteľov, ktorí by sa na rad mohli dostať už v apríli. Zhruba 6,5 milióna ľudí vo Francúzsku už dostalo prvú dávku vakcíny – to je však menej než desať percent obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia