Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2021, 22:04
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

Čína uvalila sankcie na piatich europoslancov vrátane Slovenky Miriam Lexmann

NEWS ČÍNA SANKCIE
Uložiť Uložené

Čína ťažko znáša slová kritiky z Európy o tom, že týrajú a mučia menšinu Ujgurov.

Čína v pondelok ohlásila sankcie voči 10 európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Ide o reakciu Pekingu na sankcie voči čínskym predstaviteľom a subjektom, ktoré v pondelok prijala EÚ v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine.

Informovala o tom agentúra AFP. Čínska diplomacia sankcie EÚ okamžite odsúdila a ohlásila odvetné opatrenia - medzi sankcionovanými osobnosťami je aj päť poslancov Európskeho parlamentu vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann.


Pondelňajšie rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ je podľa Pekingu založené len na "klamstvách a dezinformáciách" a je hrubým zásahom do vnútorných záležitostí Číny.

Lexmann
Zdroj: TASR – Jakub Kotian


Ďalšími europoslancami, na ktorých Peking uvalil sankcie, sú Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann a Ilchan Kjučjuk. Sankčné opatrenia sa vzťahujú aj na nemeckého výskumníka Adriana Zenza, ktorého správy o zaobchádzaní s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang boli terčom ostrej kritiky Pekingu.

Domov
Zdieľať
Diskusia