Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. marca 2021, 17:37
Čas čítania 0:32
Viktor Kniš

Domáce samotestovanie na Slovensku je realitou, úrad udelil testom nakúpeným za milióny výnimku

NEWS
Uložiť Uložené

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR udelil výnimku na nazálne antigénové testy na samodiagnostiku ochorenia covid-19 od výrobcu SD Biosensor.

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR udelil výnimku pre nazálne antigénové testy na samodiagnostiku ochorenia covid-19 od výrobcu SD Biosensor. Informovala o tom Andrea Bartová z kancelárie predsedníčky ÚNMS.


Odborná komisia posúdila predložené vzorky testov a balení, technickú dokumentáciu, návody na použitie a ostatné materiály pre domáce použitie v školách, vo firmách a iné. Komisia odporučila ÚNMS udeliť výnimku.


Úrad podľa zákona rozhodol o uvedení antigénových testov určených na samotestovanie na trh bez posudzovania zhody. „ÚNMS SR v rozhodnutí uložil Ministerstvu zdravotníctva SR povinnosti a odporúčania, ktoré má splniť pred samotným uvedením nazálnych antigénových testov na samodiagnostiku na trh,“ uviedla Bartová.


Antigénové nazálne testy určené na samodiagnostiku nakúpil bývalý minister Marek Krajčí. Išlo o 35 miliónov testov. Testy kúpil od spoločnosti Siemens, pričom jeden test stál 3,50 eura, testy od spoločnosti SD Biosensor 3,70 eura za kus.

Odporúčané
Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) 11. marca 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia