Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2021, 22:05
Čas čítania 1:58
Tímea Krauszová

Pri zavádzajúcej reportáži RTVS redaktorka nepriznala konflikt záujmov. ŠÚKL AstraZenecu naďalej odporúča

NEWS ASTRAZENECA RTVS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Prínosy prevyšujú riziká, a to bez ohľadu na to, čo odznelo v zavádzajúcej reportáži v televízii.

RTVS v piatok odvysielala reportáž s názvom „Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku“, ktorá zavádzajúco spája očkovanie vakcínou AstraZeneca so smrťou učiteľky z Vranova nad Topľou. Už sa ňou zaoberá Rada pre vysielanie a retransmisiu, ako aj etická komisia RTVS, venovať sa jej budú aj poslanci z Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Portál omediach.com však informuje o konflikte záujmov, ktorý redaktorka Miroslava Ščobíková nepriznala.

Odporúčané
Zavádzajúcu reportáž o „úmrtí po očkovaní“ na RTVS budú riešiť poslanci. Redaktorky za ňu vedenie spravodajstva pochválilo Zavádzajúcu reportáž o „úmrtí po očkovaní“ na RTVS budú riešiť poslanci. Redaktorky za ňu vedenie spravodajstva pochválilo 15. marca 2021, 10:42

So zosnulou bola kamarátka

Jedna z dvoch redaktoriek, ktoré na reportáži pracovali, sa so zosnulou učiteľkou poznala osobne. Ščobíková bola jej blízkou kamarátkou, o tomto priateľstve podľa omediach.com vedeli viacerí ľudia v redakcii spravodajstva RTVS.

Dôkazom je aj posledný príspevok učiteľky na Instagrame, na ktorej sú fotky s jej kamarátkami. Jednou z nich je práve Ščobíková. Informovať o smrti svojej kamarátky a udržať si odstup je náročné, práve preto takýto konflikt záujmov zakazuje priamo novinársky etický kódex. Rovnako je to aj v prípade RTVS.

„Ščobíková mala svojich nadriadených o svojom konflikte záujmov informovať a mala nechať robiť reportáž o svojej kamarátke niekoho iného, a to aj preto, aby taká závažná reportáž nemohla byť spochybnená,“ píše Kernová z Omediach.com. 

Reportážou sa už zaoberá etická komisia RTVS, o jej rokovanie požiadalo vedenie. „Na základe záverov poradného orgánu bude manažment situáciu riešiť,“ uviedla hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová. Podľa nej cieľom relácie nebolo odradiť ľudí od očkovania touto vakcínou.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

„V reportáži sme odvysielali aj vyjadrenie hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a virológa Borisa Klempu, pričom v úvode reportáže odznelo, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená,“ upozornila Pivarčiová. Dodala, že RTVS mrzí, ak príspevok napriek tomu u niektorých divákov vyvolal pochybnosti o bezpečnosti vakcíny.

Reportáž kritizovalo aj Ministerstvo zdravotníctva SR, Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Polícia SR. Tá na Facebooku napísala, že hlavným problémom je spracovanie reportáže, ktorá priamo spojila úmrtie s podaním očkovacej látky. Problematickou bola neprofesionalita pri narábaní s dátami a rovnako aj komunikácia so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ktorý konkrétny prípad 38-ročnej ženy ešte prešetruje.

ŠÚKL však naďalej odporúča AstraZenecu s tým, že výhody zďaleka prevyšujú riziká. „Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca,“ znie ich stanovisko. 

Viaceré krajiny v posledných dňoch pozastavili očkovanie proti ochoreniu covid-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca alebo pozastavili použitie niektorých šarží po evidovaní hlásení, ktoré sa týkali výskytu krvných zrazenín u ľudí očkovaných touto vakcínou. Ide však o preventívny krok. Ostatné členské štáty EÚ spolu s krajinami ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko pokračujú v očkovaní. 

Odporúčané
Popoluška ovládla Štedrý deň v slovenských televíziách. Týmto filmom sa darilo najviac Popoluška ovládla Štedrý deň v slovenských televíziách. Týmto filmom sa darilo najviac 25. decembra 2022, 17:04

Na Slovensku sa vakcínou AstraZeneca zaočkovalo takmer 100 000 ľudí bez hlásenia vážnych vedľajších účinkov. K 10. marcu v štátoch EÚ vakcínou AstraZeneca zaočkovali takmer 5 miliónov ľudí. Tromboembolické komplikácie zaznamenali u 30 ľudí. Niektoré skončili úmrtím.

Podľa Európskej liekovej agentúry doteraz dostupné informácie naznačujú, že takýto výskyt trombózy nie je vyšší než u bežnej populácie. To, že prínosy vakcíny prevyšujú riziká, potvrdila okrem Európskej liekovej agentúry a Svetovej zdravotníckej organizácie aj Medzinárodná spoločnosť pre trombózu a hemostázu.

Odporúčané
WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov WHO odkazuje štátom, aby sa nebáli očkovať vakcínou AstraZeneca. Tromboembolické príhody sa týkajú len 0,0007 % prípadov 12. marca 2021, 15:02
Domov
Zdieľať
Diskusia