Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2021, 15:47
Čas čítania 1:50
Marián Mauik Biel

Asus ukázal herný ROG Phone 5 s parametrami, ktoré nemajú obdobu

TECH
Uložiť Uložené

V mnohých oblastiach je to najlepšie vybavený mobil dneška za nie úplne bláznivú cenu. Aj tak však nebude pre každého.

Asus u nás nepatrí medzi tie najpredávanejšie značky mobilov, pritom má v ponuke niekoľko veľmi zaujímavých modelov za fajn ceny a s nevšednými vlastnosťami. Napríklad ZenFone 7 s výklopným fotoaparátom. Dobré meno majú najmä medzi hráčmi. Práve táto cieľovka by mala nad novým ROG Phone 5 slintať.

Odporúčané
ROG Strix Scar 17: Notebook pre herných extrémistov (Prvý pohľad) ROG Strix Scar 17: Notebook pre herných extrémistov (Prvý pohľad) 9. februára 2021, 10:07

Republic of Gamers (ROG) je podznačka produktov Asusu, ktoré sú zamerané na hernú komunitu. Od roku 2018 pôsobia aj na poli smartfónov. Taiwanská značka preskočila číslo 4, ktoré je v Ázii považované za nešťastné, a po vlaňajšom ROG Phone 3 predstavila ROG Phone 5.

ROG Phone 5
Zdroj: Asus

Nielen hráči ocenia 6,8-palcový Amoled displej so 144 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2 448 x 1 080 bodov. Povrch chráni nový Gorilla Glass Victus, rovnako ako napríklad Samsung Galaxy S21.

Na prvý pohľad vidno, že je to trochu iný mobil. Rozmerovo (173 x 77 x 10 mm) aj hmotnostne (238 g) je obrom. Nad aj pod displejom je širšia plocha, takže môže pôsobiť zastarano. Na obrazovke preto nemusí mať výrez na prednú kameru a nachádza sa tam miesto na stereoreproduktory, ktoré sú podľa prvých recenzií jednoznačne najlepšie zo všetkých mobilov na svete.

ROG Phone 5
Zdroj: Asus

Na zadnej strane je RGB panel s nastaviteľnými svietiacimi znakmi a nechýbajú dotykové tlačidlá v rohu, ktoré pri hraní simulujú gamepad. Asus dokonca ešte ponechal aj klasický 3,5 mm jack konektor alebo šachtu na dve SIM karty. Miesto našli aj na sekundárny USB-C konektor na pravej hrane, kam sa pripája dodatočné aktívne chladenie.

S ním dosahuje čip Snapdragon 888 ešte stabilnejšie výsledky aj pri dlhodobej záťaži. Inak povedané, aj po dvoch hodinách hrania PUBG Mobile sa FPS nikam neprepadnú.

Procesoru sekunduje 8, 12, 16 alebo v edícii Ultimate dokonca až 18 GB operačnej pamäte. Na ukladanie sú na výber verzie so 128, 256 a 512 GB priestoru. Hráčom nesmie chýbať wi-fi 6e.

ROG Phone 5 s pripojeným externým chladením
ROG Phone 5 s pripojeným externým chladením Zdroj: Asus

Jedinou oblasťou, v ktorej je podľa prvých testov ROG Phone 5 len „normálny“, sú fotoaparáty. Hlavný 64 Mpix, ultraširokouhlý 13 Mpix a 5 Mpix makro pri horších svetelných podmienkach za konkurenčnými vlajkovými loďami zaostávajú.

Veľké rozmery mobilu majú výhodu – vošla sa tam až 6 000 mAh batéria. Teda viac ako dvojnásobná kapacita batérie z iPhonu 12 Pro. V balení je aj 65 W adaptér, takže veľká batéria sa vie aj veľmi rýchlo dobíjať.

Asus sa pri ROG Phone 5 nevybúril len na parametroch, ale aj na softvéri. Ponúka pravdepodobne najviac nastavení mobilu na trhu. Od manuálneho taktovania procesora a grafického čipu cez podrobné nastavenie všetkých parametrov nabíjania až po invertovanie farieb v hrách, aby si skôr zazrel nepriateľa a veľa ďalšieho.

ROG Phone 5
Zdroj: Asus

Toto herné delo v tele smartfónu nie je lacné, ale obávali sme sa vyšších cien. Základný ROG Phone 5 s 8 GB RAM a 128 GB pamäte stojí 819 eur. Verzia 12/256 GB potom stojí 919 eur a 16/256 GB zas 999 eur.

Asus predáva ešte ROG Phone 5 Pro s detailnejším zadným POLED displejom a so 16/512 GB za 1 199 eur a verziu ROG Phone 5 Ultimate, ktorá má v balení aj aktívne chladenie a šiltovku, uterák a rôzne nálepky a doplnky s logom ROG, za 1 349 eur. Táto edícia už má gigantických 18 GB operačnej pamäte a 512 GB tej internej.   

Na porovnanie, Galaxy S21+ s podobnými parametrami (so slabšou batériou, bez jack konektora, ale s lepším fotoaparátom) sa predáva od 950 eur.  

Domov
Zdieľať
Diskusia