Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2021, 11:14
Čas čítania 0:40
Kamila Šebestová

Matovič sa ostro pustil do šéfky Európskej liekovej agentúry. Vraj pracujú pomaly

NEWS IGOR MATOVIČ OČKOVANIE SPUTNIK
Uložiť Uložené

Premiér odkazuje, aby zmenili nasledujúce mesiace pracovný čas na 24 hodín denne a 7 dní v týždni.

Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni - a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie,“ žoviálne oslovuje šéfku Európskej liekovej agentúry slovenský premiér Igor Matovič. 

Agentúra odštartovala predbežné hodnotenie ruskej vakcíny Sputnik minulý štvrtok, zatiaľ však tvrdí, že jej chýbajú potrebné dáta. Biochemička Christa Wirthumerová-Hocheová v mene agentúry včera členské štáty EÚ vyzvala, aby neschvaľovali ani jej núdzové použitie. 

Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme analyzovať. Nemáme zatiaľ ani potrebné dáta o zaočkovaných ľuďoch. Všetko je neznáme. Preto naliehame na štáty, aby nedávali súhlas ani k núdzovému využitiu Sputnika V,“ vyjadrila sa pre rakúsku televíziu ORF. 

Ruskú vakcínu, ktorej Slovensko nakúpilo dva milióny dávok, využilo aj Maďarsko, kde sa ňou už očkuje. 

Taliansko dnes informovalo, že s Rusmi uzavreli kontrakt na výrobu vakcíny Sputnik. Začnú s ňou však až v momente, keď bude mať odobrenie od odborníkov z EMA. 

Odporúčané
Európska lieková agentúra vyzvala štáty EÚ, aby neschvaľovali vakcínu Sputnik V ani na núdzové použitie Európska lieková agentúra vyzvala štáty EÚ, aby neschvaľovali vakcínu Sputnik V ani na núdzové použitie 8. marca 2021, 12:00
Domov
Zdieľať
Diskusia