Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 12:00
Čas čítania 0:47
Lukáš Čelka

Európska lieková agentúra vyzvala štáty EÚ, aby neschvaľovali vakcínu Sputnik V ani na núdzové použitie

NEWS RUSKO SPUTNIK VAKCÍNA
Uložiť Uložené

EMA tvrdí, že o vakcíne zatiaľ nevedia nič.

Európska lieková agentúra (EMA) vyzýva členské štáty Európskej únie, aby ruskú vakcínu Sputnik V neschvaľovali ani na núdzové použitie. Agentúra síce už minulý štvrtok odštartovala priebežné hodnotenie tejto vakcíny, avšak tvrdí, že zatiaľ o nej nemá potrebné dáta, informoval o tom portál Novinky.cz.

Ruskú vakcínu, ktorej Slovensko nakúpilo dva milióny dávok, využilo aj Maďarsko, kde sa ňou už očkuje. Napriek tomu EMA vyzýva ostatné štáty EÚ, aby neriskovali.  „Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme analyzovať. Nemáme zatiaľ ani potrebné dáta o zaočkovaných ľuďoch. Všetko je neznáme. Preto naliehame na štáty, aby nedávali súhlas ani k núdzovému využitiu Sputnika V, “ vyjadrila sa biochemička Christa Wirthumerová-Hocheová zo správnej rady EMA pre rakúsku televíziu ORF.

Odporúčané
Meghan tvrdí, že kráľovská rodina nechcela spraviť Archieho princom pre obavy, že sa na tento post narodí príliš „tmavý“ Meghan tvrdí, že kráľovská rodina nechcela spraviť Archieho princom pre obavy, že sa na tento post narodí príliš „tmavý“ 8. marca 2021, 11:10

Wirthumerová-Hocheová nevylúčila, že v budúcnosti bude na európskom trhu ruská vakcína dostupná, avšak v súčasnosti ešte len prebieha jej analýza. To, koľko bude trvať, neprezradila, avšak potvrdila, že prebieha na základe európskych štandardov pre kvalitu, bezpečnosť a efektivitu.

Sputnik V aktuálne hodnotí Výbor pre humánne lieky EMA, ktorý má za úlohu vyhodnotiť prvú časť dokumentácie a údaje o vakcíne, ktoré pochádzajú z laboratórnych štúdií a klinických skúšok. Toto priebežné hodnotenie ukáže, či sú dáta na dostatočnej úrovni, aby mohlo byť u EMA požiadané o hodnotenie vakcíny v rámci žiadosti o registráciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia