Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2021, 17:55
Čas čítania 4:02
Daniel Mikolášik

Rok s pandémiou: Ako sa to celé začalo a ako sa k pandémii Slovensko postavilo?

Rok s pandémiou: Ako sa to celé začalo a ako sa k pandémii Slovensko postavilo?
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Už je to rok, odkedy na Slovensku potvrdili prvý prípad koronavírusu. Syn nakazil otca po návrate z Benátok.

„Hneď ma zaujímalo, ako sa pacient má, keďže už bol hospitalizovaný. Boli to časy, keď vzoriek nebolo tak veľa, a tak som s pacientom osobne telefonoval. Informoval som o prvom potvrdenom prípade vtedajšieho premiéra a oznámili sme to verejnosti,“ opisuje hlavný hygienik SR Ján Mikas sled udalostí po prvom nakazenom obyvateľovi Slovenska.

V sobotu 6. marca uplynie rok, odkedy sa na Slovensku potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Do dnešného dňa sa formou PCR testov potvrdilo 319 582 prípadov nákazy. Ďalšie desaťtisíce ľudí na Slovensku odhalili antigénové testy.

Celkový počet úmrtí „na covid“ je 7 665 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1 559. Počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny dosiahol hodnotu 333 005. V nemocniciach je aktuálne 3 967 pacientov.

Obdobie pred pandémiou

Už 10. januára 2020 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporučil občanom cestujúcim do Číny, aby si chránili zdravie vzhľadom na výskyt 59 prípadov vírusovej pneumónie v meste Wu-chan. Krízový štáb na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR zasadal prvý raz 27. januára 2020. 

Objavili sa nepotvrdené podozrenia na výskyt nového koronavírusu v nemocniciach v Žiline, Banskej Bystrici, Martine a Ružomberku.

Slovák bol aj na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa ocitla v karanténe pre šírenie nového koronavírusu. Voľby, ktoré sa konali 29. februára 2020, ovplyvnila pandémia nového koronavírusu len nepriamo – napríklad v mestskej športovej hale v Trnave, kde sídlila volebná centrála víťazného hnutia OĽaNO, merali ľuďom pri vstupe teplotu.

Meranie teploty teplomerom pred vstupom do Mestskej športovej haly v Trnave, kde mala volebný štáb politická strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.
Meranie teploty teplomerom pred vstupom do Mestskej športovej haly v Trnave, kde mala volebný štáb politická strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Zdroj: TASR /Lukáš Grinaj

Na začiatku sme nepredpokladali, že postupne sa s touto diagnostikou stretne väčšina obyvateľstva a že bude taká masová. Vychádzali sme zo skúseností z predošlých epidémií koronavírusov, SARS a MERS, že pôjde o niekoľko importovaných prípadov zo zahraničia. Nepredpokladali sme, že z toho nakoniec bude pandémia.

(doktorka Edita Staroňová, vedúca Národného referenčného centra pre chrípku)

Prvá vlna

Prvý prípad nového koronavírusu na Slovensku potvrdili 6. marca 2020. Každý občan SR dostal 6. a 7. marca SMS, v ktorej MZ SR odporučilo kontaktovať lekára telefonicky pri podozrení na nákazu novým koronavírusom.


Prvé opatrenia proti pandémii prijímala dosluhujúca vláda Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD, dnes Hlas-SD). Na svojom zasadnutí 11. marca vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu ohrozenia verejného zdravia druhého stupňa s platnosťou od 12. marca. Vláda tiež 15. marca vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav, ktorý bol v ďalších dňoch rozšírený na ďalšie zdravotnícke zariadenia a na domovy sociálnych služieb.

Odporúčané
Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) 20. marca 2020, 17:35


Prvé dve úmrtia z marca oficiálne potvrdil 6. apríla už nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). V apríli počet nakazených aj počet obetí stúpal pre prípady v domovoch sociálnych služieb. Ku koncu mája malo Slovensko 1 522 prípadov a 28 obetí. Ďalšia obeť pribudla až po dvoch mesiacoch 30. júla.

Počas leta sa v celej Európe prípady znížili na úplné minimum, život sa vrátil do takmer normálnych koľají, ľudia odložili rúška a začali chodiť do reštaurácií, na svadby a cestovať. Počas augusta už začali prípady postupne opäť rásť. 

Premiér Igor Matovič v čase pandémie na svadbe predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša so 150 hosťami bez rúška.
Premiér Igor Matovič v čase pandémie na svadbe predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša so 150 hosťami bez rúška. Zdroj: Facebook/U HRICKA Restaurant

Druhá vlna

V súvislosti s príchodom druhej vlny pandémie od 1. októbra vstúpil na Slovensku do platnosti opäť núdzový stav, ktorý platí doteraz. Slovensko začalo sprísňovať protipandemické opatrenia, medzi 21. októbrom a 13. novembrom presahoval denný nárast nových prípadov hranicu 2 000.

Domov
Zdieľať
Diskusia