Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 18:56
Čas čítania 1:38
Lukáš Čelka

Koalícia má o ďalšieho poslanca menej. Vystupuje z nej Tomáš Valášek zo strany Za ľudí

Koalícia má o ďalšieho poslanca menej. Vystupuje z nej Tomáš Valášek zo strany Za ľudí
Zdroj: Facebook / Tomáš Valášek − Za ľudí
NEWS ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

„Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene," uviedol šéf eurovýboru Valášek.

Poslanec strany Za ľudí Tomáš Valášek sa rozhodol vystúpiť z vládnej koalície a vzdať sa postu predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti. Svojím rozhodnutím zareagoval na premiérovo oznámenie o nákupe neschválených ruských vakcín Sputnik V. 

„Tajné vojenské lety. Neoverené ruské vakcíny. Záhadný sprostredkovateľ blízky Vladimirovi Putinovi. Sem sa dopracoval predseda vlády Slovenskej republiky rok po voľbách," vyjadril sa Valášek v statuse na svojom Facebooku.

Podľa jeho slov viedli minulé voľby k vzniku vlády, ktorá mala po rokoch Ficovho a Dankovho „koketovania“ s extrémami európskej politiky navrátiť túto krajinu medzi normálne a rešpektované krajiny Západu. Valášek tvrdí, že na toto sa však „akosi prirýchlo zabudlo“.

„Vstúpil som do tejto koalície s cieľom pomôcť urobiť zo Slovenska ešte váženejšieho hráča v Európe a vo svete. Preto som kandidoval do parlamentu a preto som sa uchádzal o post predsedu Výboru pre európske záležitosti. A som hrdý na drobné úspechy, hlavne v kvalite parlamentnej diskusie o cieľoch Slovenska v EÚ,“ uviedol politik s tým, že vidí však aj zlyhania koalície a vlády, ktorej je súčasťou.  „A keď to zlé preváži to dobré, je čas zabojovať za zmenu, a keď neuspeje, odísť,"  odôvodnil svoj odchod s tým, že dnes nastal ten deň.

Odporúčané
Zuzana Čaputová kritizuje Matovičov nápad so Sputnikom v prestížnom zahraničnom portáli Politico Zuzana Čaputová kritizuje Matovičov nápad so Sputnikom v prestížnom zahraničnom portáli Politico 1. marca 2021, 18:12


Podľa vlastných slov už dlhšie avizoval, že má zásadný problém so spôsobom, akým vláda bojuje s pandémiou. „Ľudia umierajú a strácajú dôveru, že vláda vie, čo robí, a že ich vie vyviesť z tejto krízy. Preto som otvorene povedal, že minister zdravotníctva by mal odísť a jeho miesto by mal prebrať profesionál. Lebo pre normálnu vládu by malo byť neprijateľné, že rok od začiatku pandémie minister nemá poriadne rozchodené také základné veci ako trasovanie nakazených."

Matovič sa upol na Sputnik 

Valášek tvrdí, že namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy súčasnej situácie v krajine sa premiér upol na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny.

„Krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania predstavuje ešte aj pľuvanec našim európskym partnerom. Veď Igor Matovič nie je jediný, komu napadlo vykryť nedostatky vakcín Sputnikom. Ale normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry," kritizuje Matoviča.

„Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene. Preto dnes vystupujem z vládnej koalície a vzdávam sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. A idem všetkými svojimi silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili," napísal Valašek va záver svojho statusu.

Domov
Zdieľať
Diskusia