Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2021, 20:04
Čas čítania 1:01
Adam Novosad

Na ventiláciu už museli pripojiť 33-ročné ženy. Na Slovensku končia vo vážnom stave s Covid-19 čoraz mladší pacienti

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Žilinská nemocnica upozorňuje, že veková krivka úmrtí aj hospitalizácií klesá.

O život s koronavírusom bojujú čoraz mladší pacienti. Takéto konštatovanie zverejnila nemocnica v Žiline, ktorej posolstvo potom zdieľalo ministerstvo zdravotníctva. „V našich troch COVID zónach pre pacientov s ochorením nového koronavírusu za posledný mesiac pozorujeme posun vekovej štruktúry,“ uvádza status.

Vo vážnom stave v nemocnici pribúdajú 60-tnici, 50-tnici či dokonca 40-tnici. Krivka úmrtí zase klesla od pacientov vo veku 70 až 79 najmä k pacientom vo veku od 60 do 69 rokov. Z 90 hospitalizovaných pacientov vyžaduje 8 úplnú pľúcnu ventiláciu: „Z daného počtu ventilovaných pacientov je momentálne až päť vo veku 60 a menej rokov. Najmladší má len 44.“

 

O ŽIVOT BOJUJÚ ČORAZ MLADŠÍ 😷🦠 🆘 V našich troch COVID zónach pre pacientov s ochorením nového koronavírusu za posledný...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, February 25, 2021

Obrovským problémom je podľa nemocnice zanedbaná ambulantná starostlivosť pacientov, ktorých stav sa zhorší v priebehu okamihu a každý štvrtý z nich potom zomiera. Od októbra žilinská nemocnica prijala pacientov s Covid-19 vo veku od 20 do 96 rokov. Veľavravná je štatistika pľúcnej ventilácie. Okolo 10 percent z prijatých pacientov ju vyžaduje, ale tri štvrtiny z nich napriek pomoci neprežijú.

„Bohužiaľ, aj tu sa nám veková krivka posúva, na prístroje sme museli pripojiť napríklad i dve 33-ročné ženy, rovnako niekoľko štyridsiatnikov, ktorých organizmus to už sám neudýchal,“ vysvetlila vedúca lekárka jedného z pavilónov Stanislava Petrášová.

Odporúčané
Minister Krajniak vyhlásil, že verí na zázraky. Kostoly chce otvoriť na individuálne spovede, lebo duchovná podpora vie pomáhať Minister Krajniak vyhlásil, že verí na zázraky. Kostoly chce otvoriť na individuálne spovede, lebo duchovná podpora vie pomáhať 25. februára 2021, 18:42

Návrat do bežného života v prípade vyliečenia z koronavírusu pomocou pľúcnej ventilácie nie je pritom vôbec jednoduchý. „Pre pacienta nasleduje často dlhý a náročný proces, kedy sa len veľmi pomaly zotavuje. Takzvané postcovidové obdobie môže pretrvávať niekoľko týždňov či mesiacov a pokiaľ išlo o pacienta s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu, ten zásah je tak závažný, že do „normálu“ sa nemusí vrátiť vôbec,“ skonštatovala Petrášová.

Domov
Zdieľať
Diskusia