Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2021, 18:08
Čas čítania 0:46
Daniel Mikolášik

Vedci vyvíjajú nový liek na koronavírus. V klinických testoch obstál na výbornú, u fretky do dňa potlačil nákazu

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Podľa klinických testov dokázal Molnupiravir dramaticky znížiť počet vírusových častíc.

Vyzerá to tak, že okrem známych vakcín by nás pred koronavírusom mohol chrániť úplne nový hráč, ktorý môže ešte všetko zmeniť. Hovorí o tom štúdia vedcov z Univerzity North Carolina (UNC) v Chapel Hill publikovaná v najnovšom čísle časopisu Nature.

Ide o antivirotikum s názvom Molnupiravir, v odborných kruhoch nazývaný aj EIDD-2801. Vedci túto látku primárne používali na liečenie chrípky. Pri predklinických testoch na laboratórnych fretkách však dokázala úspešne potlačiť aj nákazu koronavírusu, a to do jedného dňa.

Odporúčané
Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre 16. februára 2021, 9:32

Liek podľa klinických testov, vykonávaných na experimentálnom modeli používajúcom tkanivo ľudských pľúc v myšiach, chránil pred infekciou, keď sa podával 12 hodín pred vystavením vírusu a každých 12 hodín potom. Vedci počas testov študovali množenie smrteľných ľudských koronavírusov (SARS-CoV-1, MERS-CoV a SARS-CoV-2) a niekoľkých netopierích koronavírusov.

Domov
Zdieľať
Diskusia