Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2021, 19:19
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik

Slovensko sprísňuje režim na hraniciach. Od budúcej stredy platí povinná 14-dňová karanténa a nové pravidlá pre pendlerov

NEWS HRANICE MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zdôraznil, že aktuálne mutácie sú nielenže smrteľnejšie, ale niektoré z nich môžu byť odolné voči vakcínam, ktorými sa v EÚ očkuje.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí dnes na tlačovej konferencii informoval o novom režime na hraniciach. Vzhľadom na nové a nákazlivejšie mutácie koronavírusu na území EÚ budú od stredy 17.2. platiť prísnejšie pravidlá na hraniciach. Pôvodne mali platiť už od pondelka.

Krajčí zdôraznil, že aktuálne mutácie sú nielenže smrteľnejšie, ale niektoré z nich môžu byť odolné voči vakcínam, ktorými sa v EÚ očkuje. Preto apeluje na zvýšenú obozretnosť a ak nejde o nevyhnutné prípady, nedoporučuje cestovanie mimo Slovenskej republiky.

Podľa nových pravidiel musí každý cestovateľ, ktorý prichádza na územie Slovenska podstúpiť 14-dňovú karantéru. Tá môže byť prerušená najskôr po 8 dňoch s negatívnym výsledkom testu. Taktiež musí každý cestovateľ vyplniť formulár e-hranica, ktorý môže kontrolovať polícia.

Pendleri len s testom

Pendleri z okolitých štátov (Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko) budú môcť prechádzať cez hranice s testom nie starším ako 7 dní, či už AG alebo PCR. Nemusia vypĺňať formulár e-hranica.

Odporúčané
Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) 7. októbra 2023, 12:30

Čo sa týka pendlerov zo vzdialenejších krajiny Únie alebo Veľkej Británie, tí potrebujú okrem dokladu o vykonávaní zamestnania aj test starý maximálne dva dni a je pre nich povinné vyplniť formulár e-hranica.

Po vstupe na územie Slovenska musia ísť okamžite do karantény. Keď si však za vlastné náklady nechajú realizovať PCR test a bude negatívny, môže karanténu opustiť. To isté platí aj pre zaočkovaných.

Dubaj, Maldivy, Hurgada

Prišli z Maldív, pekne opálení a tvárili sa, že idú z Hainburgu," povedal minister Krajčí o prípade dovolenkárov, ktorí ignorovali pravidlá. Zahraničné spravodajské agentúry dokonca vysielali, ako sa dovolenkári zo Slovenska kúpu v Hurgade, dodal štátny tajomník Martin Klus. Práve takéto prípady chcú prísnejšími kontrolami zachytiť a poslať cestovateľov do karantény. 

hlavný hygienik tiež spomínal prípad 60-ročného Slováka, ktorý dovolenkoval v Egypte, zistil sa u neho Covid a zomrel. Nie je však potvrdené, že sa nakazil práve počas dovolenky. 

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie 3. februára 2021 v Bratislave.
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie 3. februára 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR - Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia