Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021, 16:03
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Z obchodov zmizli pásky, už si kúpiš aj oblečenie či spotrebiče

NEWS OBCHODY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nová úprava v uznesení vlády spôsobila, že obchody sprístupnili všetok sortiment.

Vo vianočnom zhone sa slovenská vláda rozhodla sprísniť epidemiologické opatrenia natoľko, že svoje brány museli zatvoriť menšie obchody a pootvárané zostali len potraviny či drogérie, uvádzajú Hospodárske noviny.

V supermarketoch však nakúpiš široký sortiment výrobkov, a tak reťazce ako Lidl, Kaufland, Tesco či Billa jednoducho opáskovali sortiment, ktorý vtedy vláda zakázala predávať. Ak si spotrebiče či oblečenie napriek zákazu spod pásky vytiahol, pri pokladni ti ho vo väčšine prípadov bez problémov nablokovali, ale oficiálne sa mali predávať len nevyhnutné potraviny.

Z obchodov zmizli pásky, už si kúpiš aj oblečenie či spotrebiče. Reťazce sa spoliehajú na individuálne nevyhnutné životné potreby
Zdroj: Lidl

Zmena nastala po prijatí najnovšieho uznesenia vlády z 5. februára, v ktorom bolo mierne upravené znenie časti o ceste v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb. Táto časť predstavuje výnimku zo zákazu vychádzania, a tak si môžeš ísť do obchodu zaobstarať životné potreby bez obáv z toho, že by ťa policajti pokutovali.

V novom uznesení vlády však vysvetlenie nevyhnutných životných potrieb prešlo úpravou. „Najmä nákup alebo zaobstaranie potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov a pomôcok, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt,“ píše sa v ňom, a tak najdôležitejšiu úlohu zohráva slovo najmä.

Odporúčané
Sulík: Matovič je hypercitlivý, extrémne pomstychtivý a nevie žiť bez konfliktu Sulík: Matovič je hypercitlivý, extrémne pomstychtivý a nevie žiť bez konfliktu 7. februára 2021, 14:44

Vďaka slovu najmä akoby vláda uznala, že medzi najbežnejšie životné potreby patria nákup a zaobstaranie potravín, ale nemusí to platiť u každého. Reťazce preto zvolili taktiku prenesenia zodpovednosti na zákazníka.

Pásky z obchodov zmizli, a tak si môžeš kúpiť oblečenie či spotrebiče, lenže pri tomto sortimente teraz svietia nápisy upozorňujúce, že jeho kúpou súhlasíš s tým, že ho považuješ za nevyhnutnú životnú potrebu.

Domov
Zdieľať
Diskusia