Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. februára 2021, 18:26
Čas čítania 1:45
Tímea Krauszová

Toto sú podmienky, za ktorých sa začnú uvoľňovať opatrenia. Zmeny budú po novom platiť vždy od pondelka

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

O aktuálnej epidemiologickej situácii informoval v stredu minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v stredu opäť informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Okrem iného zhrnul, v ktorých okresoch platia jednotlivé stupne varovania, ukázal aj výsledky testovania za obdobie 28. januára až do 2. februára. 

Opatrenia sa budú meniť vždy od pondelka

„Vláda jednomyseľne schválila nový signalizačný systém, ktorý sa volá Covid automat. Zároveň bude Ministerstvo zdravotníctva oznamovať nové výsledky v utorok,“ povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Znamená to, že vždy v pondelok budú analytici a konzílium odborníkov vyhodnocovať dáta za uplynulý týždeň, tie ešte prehodnotia aj regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Ak sa vyskytne zlepšenie, pozitívny trend sa bude musieť potvrdiť aj nasledujúci týždeň k tomu, aby sa opatrenia mohli uvoľniť. V prípade, že sa ukazovatele zhoršia, môžeme podľa ministra očakávať aj ďalšie sprísnenie hneď od nasledujúceho pondelka.

Parametre Covid automatu sa môžu meniť, aktuálne najviac závisia od infekčnejšej britskej mutácie koronavírusu, ktorý sa rýchlejšie šíri.

K postupu zo štvrtého do tretieho stupňa varovania potrebujeme:
  • menej ako 4 000 nových prípadov v rámci 7-dňového kĺzavého mediánu (aktuálne ich je 4 894)
  • počet hospitalizovaných nižší ako 3 000 (aktuálne ich je 3 626)
  • efektívne reprodukčné číslo pod hodnotou 1,15 (jeho aktuálna hodnota je medzi 0,95 a 1,03)

Toto sú údaje za posledných sedem dní.

Covid automat začne na Slovensku platiť budúci pondelok a celá krajina bude v čiernej farbe, čo znamená, že platia tie najprísnejšie opatrenia. Keby automat platil už dnes, podľa parametrov systému by sa medzi najhoršie okresy zaradili Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce či Revúca. Najlepšie by bol na tom Veľký Krtíš.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Na grafe nižšie je zobrazené premietnutie Covid automatu na jednotlivé okresy k dnešnému dňu, pre ilustráciu situácie. Jesenné plošné testovanie pritom podľa Mareka Krajčího zredukovalo výskyt nákazy o viac ako 50 %, plošný skríning to dokázal „len“ o 23,2 %.

Rozdiel vo farbách bude znamenať aj rozdiel v opatreniach. V lepších okresoch sa napríklad zamestnanci nebudú musieť pri ceste do práce preukázať negatívnym testom. Platiť to bude len pre ľudí, ktorí nepracujú v sektore služieb. Pre návrat do škôl či cestu do prírody však budú testy vyžadovať v každom okrese.

Covid automat k 3. februáru
Covid automat k 3. februáru Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

Podľa Krajčího sa situácia v hlavnom meste zhoršuje. Do nemocníc s koronavírusom alebo s podozrením na nákazu dnes v Bratislave prišlo asi 35 nových ľudí. Pacientov z univerzitnej nemocnice museli začať prevážať do iných nemocníc, pretože už to kapacitne nezvládali. Minister tiež povedal, že nateraz nemocnice nával zvládajú. Je to najmä preto, že zdravotnícky personál už nie je nakazený v takej miere, ako predtým. Najhoršia situácia je v nemocniciach na juhu krajiny.

Vláda zároveň predĺžila karanténu pri nakazení až na 14 dní, naďalej nás čaká pravidelný skríning a aj prísnejšie kontroly či nariadený home office pre všetkých, ktorým to práca umožňuje. Okrem toho sa otvoria škôlky, školy pre žiakov prvého stupňa a končiace ročníky žiakov na stredných školách. 

Odporúčané
Lockdown potrvá dlhšie, vláda sprísnila Covid automat. Na cestu do práce či prírody bude treba opäť test Lockdown potrvá dlhšie, vláda sprísnila Covid automat. Na cestu do práce či prírody bude treba opäť test 3. februára 2021, 12:01
Domov
Zdieľať
Diskusia