Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 12:01
Čas čítania 1:37
Jakub Paulík

Lockdown potrvá dlhšie, vláda sprísnila Covid automat. Na cestu do práce či prírody bude treba opäť test

NEWS BRANISLAV GRÖHLING MAREK KRAJČÍ MÁRIA KOLÍKOVÁ MILAN KRAJNIAK
Uložiť Uložené

Členovia vlády informovali o zmenách v Covid automate.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí upozornil na nebezpečenstvo nového druhu koronavírusu B117. „Niektorí epidemiológovia kvôli tomu hovoria o novej epidémii,“ povedal. Práve to je podľa neho hlavný dôvod, prečo sa situácia napriek lockdownu stále veľmi nezlepšuje.

Napriek tomu však potrebujeme podľa ministra dostať aspoň časť detí do škôl. Od pondelka 8. februára sa otvoria škôlky, školy pre žiakov prvého stupňa a končiace ročníky žiakov na stredných školách. Výmenou za to však vláda schválila sprísnenie Covid automatu.

Odporúčané
Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor) Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor) 31. januára 2021, 14:30

Kvôli tomu bude Slovensko podľa Krajčího ďalšie týždne v čiernej zóne. Minister zdravotníctva tiež povedal, že vláda predĺži núdzový stav, malo by sa tak stať ešte dnes večer.

Budeme niekoľko týždňov v čiernej zóne, so všetkými obmedzeniami tak, ako sme boli doteraz. Je to daň za to, aby deti mohli ísť do školy,“ povedal Krajčí.

Podľa nových kritérií sa bude dať do bordovej zóny dostať v prípade, ak počet ľudí v nemocniciach s Covidom-19 klesne pod 3 000. Zároveň vláda rozhodla, že na prechod okresu z čiernej do bordovej zóny sa priemerný počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku a reprodukčné číslo sprísni o 20 %. 

Pravidelný skríning

Kým bude Slovensko v čiernej alebo bordovej zóne, každý zo zamestnancov navštevujúcich svoje pracovisko sa bude musieť pravidelne testovať. Iba vďaka pravidelnému skríningu si budeme môcť podľa Krajniaka dovoliť otvoriť školy a nepoložiť ekonomiku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia