Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2021 o 14:30
Čas čítania 16:08
Viktor Kniš

Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor)

Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor)
Zdroj: Andrej Stančík archív
REFRESHER ANDREJ STANČÍK OĽANO
Uložiť Uložené

Andrej Stančík je mladý poslanec z klubu OĽaNO, ktorý v parlamente reprezentuje liberálov. V rozhovore prezradil, ako sa mu spolunažíva s konzervatívcami a prečo nie je v Progresívnom Slovensku.

Andrej Stančík je mladý poslanec, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke víťazného hnutia OĽaNO. Patrí medzi liberálov, je za registrované partnerstvá a taktiež si myslí, že by na Slovensku mali byť nižšie tresty za malé množstvo marihuany. 

V rozhovore pre Refresher sme sa porozprávali aj o jeho vízii, ak ide o presadzovanie liberálnych tém v národnej rade. „Samozrejme, nie je to téma číslo jedna, ale riešiť by sme to mali. Ja sám som bol už na dvoch gayprideoch a mám kamarátov v tomto prostredí. U nich to vnímam ako tému. Nejde o legálny aspekt, ale aj symbolické uznanie toho, že je to vzťah, ktorý uznáva štát,“ hovorí Andrej Stančík, ktorý si myslí, že by s témou mohli pohnúť do konca volebného obdobia. 

Odporúčané
Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) 22. januára 2021 o 13:11

Porozprávali sme sa aj o vzťahoch v strane OĽaNO a v koalícii. Podľa Stančíka je najväčším problémom súčasnej vlády spôsob komunikácie. 

Andrej Stančík nemá informácie, ktoré prezentoval Igor Matovič, že ak by odvolal Richarda Sulíka, šéf SaS by rozbil klub Za ľudí a padla by vláda. „Odchodom SaS by sa ale zásadne zmenil pomer konzervatívcov a liberálov v koalícii, to by mnohým kolegom zo Za Ľudí objektívne nemuselo vyhovovať,“ povedal. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či si Andrej Stančík myslí, že koalícia v tomto zložení vydrží 4 roky
  • Ako momentálne v koalícii vyzerá diskusia o znížení trestov za marihuanu a ako by sa mohla posunúť debata o zrovnoprávnení práv homosexuálov
  • Ako vníma člen OĽaNO konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom
  • Ako kritizuje za papalášizmus aj koalíciu
  • Prečo nie je ako liberál v Progresívnom Slovensku
  • Ako sa skončila Stančíkova „kauza slipy“, keď sa na krátku chvíľu nechtiac na livestreame ukázal v spodnom prádle a čo mu napísala babka

Ste mladý liberál v hnutí s ľuďmi ako Anna Záborská alebo Richard Vašečka. Ako hodnotíte svoj prvý takmer rok v parlamente aj s ohľadom na to, v akom poslaneckom klube sa nachádzate? 

Do parlamentu som nastúpil až v apríli. Bol to turbulentný rok, hlavne v tom, že to nebol asi úplne štandardný začiatok práce poslanca. Stále fungujeme v móde Covid. Do veľkej miery sú preto niektoré možnosti, ako napríklad diskusie, či stretávanie sa s ľuďmi, obmedzené.. Komplikuje nám to aj stretnutia, ktoré sú súčasťou našej práce. Tá sa redukuje na online mítingy, čo nie je vždy plnohodnotné. Ako doktorand ešte vediem seminár na Masarykovej univerzite a cítim, že z oboch strán je to limitujúce. Každopádne, robíme, čo sa dá. 

Poslanec Andrej Stančík.
Poslanec Andrej Stančík. Zdroj: Andrej Stančík archív


Určite to chýba aj študentom.

Samozrejme. Prichádzajú hlavne o sociálny kontakt a networking, čo platí medzi pridanú hodnotu dobrej univerzity. 


Ste v klube OĽaNO spokojný? 

Je veľmi zaujímavé, že napriek tomu, že sú tam liberáli, konzervatívci aj stredoví ľudia, tak komunikácia funguje a vzťahy sú dobré, bavíme sa otvorene. V tomto som spokojný. Zároveň som rád, že nemám žiadne obmedzenia, napríklad, že by som nemohol hovoriť, čo si myslím. Ako liberál sa môžem slobodne vyjadrovať k hodnotovým témam. Samozrejme, veľa vecí sa dá zlepšiť. 


U vás sa takto verejne vyjadrujú aj konzervatívci. Ako reagujete konkrétne na pána Čepčeka? 

Pán Čepček nie je štandard. Je to človek, ktorý si pohneval aj konzervatívcov, pretože to, čo robí, nemá nič spoločné s klubom a tímovým duchom. Predkladá zákony, ktoré s nikým nediskutuje. Často aj mimo koaličnú zmluvu. Podľa mňa je úplne cez čiaru, keď predloží zákon o potratoch, ktorý je skoro model Poľsko. Spravil to bez toho, aby o tom ktokoľvek vedel. Čistý freestyle. 

Stančík o hádkach v koalícii: „Kvalita sporov je zásadne lepšia, no verejné prepieranie “špinavého prádla” je napriek tomu nešťastné.“ 


Vyvodíte zodpovednosť?

Mali by sme vyvodiť rázne následky. Toto sa nedá opakovať donekonečna a treba to rozseknúť. Od začiatku som na to upozorňoval. 


Máte jasno v tom, ako to dopadne? 

Bude záležať na diskusii na klube. Viem si predstaviť niečo ako suspendáciu alebo červenú kartu. Od začiatku som zástancom tvrdšieho riešenia, lebo toto nerobí dobre klubu, koalícii a ani Slovensku.


Ste zároveň súčasťou štvorkoalície, ako ju zatiaľ vnímate? Vydrží 4 roky?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si Stančík myslí, že koalícia vydrží 4 roky a prečo by mu SaS v parlamente chýbala
  • Ako vyzerá „bežný deň“ poslanca a čo všetko je v jeho náplni práce
  • Prečo Stančík nie je v Progresívnom Slovensku
  • Akým spôsobom by bolo možné pristúpiť k zlepšeniu pozície homosexuálov aj napriek tomu, že programové vyhlásenie vlády zakazuje registrované partnerstvá
  • Čo napísala babka Stančíkovi po jeho slipovej kauze z Instagramu
  • Prečo sa na Facebooku najčastejšie venuje kritike Petra Pellegriniho
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94096 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia