Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. januára 2021, 17:11
Čas čítania 5:10
Viktor Kniš

Influenceri v plavkách provokujú z Rajeckých Teplíc napriek lockdownu. Kúpele obchádzajú pravidlá, hrozí im 20-tisícová pokuta

NEWS INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Kúpele Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach porušujú opatrenia, zistil Úrad verejného zdravotníctva pri kontrole. Počas januára si wellness užívalo množstvo influencerov.

Aktualizované 28. 1. 2021 o 19:00 o vyjadrenie SPA Aphrodite Rajecké Teplice.

Nielen Karlos Vémola s 9-člennou rodinou, ale aj približne desiatka influenceriek najmä z Česka sa v posledných dňoch a týždňoch pochválili fotografiami, na ktorých pózujú v kúpeľoch Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach. V čase tvrdého lockdownu a zákazu prevádzkovania wellness zariadení na iné ako zdravotné účely.  

Aj keď sa kúpele bránia, že všetci klienti dodržiavajú platné nariadenia a zariadenie využívajú výhradne s odporúčaním od lekára na rehabilitáciu, opak je pravdou. 

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline zistil v utorok 26. januára 2021 počas večernej kontroly v zariadení SPA Aphrodite Rajecké Teplice, že sa tam nachádzajú aj osoby bez návrhu lekára na liečbu,“ uviedla Refresheru hovorkyňa ÚVZ. Voči prevádzkovateľovi chystajú správne konanie a upozorňujú, že Spa Aphrodite môže dostať pokutu až vo výške 20-tisíc eur. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že sa chystá upraviť vyhlášku, ktorá podľa aktuálneho znenia ponúka priestor na obchádzanie. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako zakročil proti kúpeľom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline
  • Ako kúpele obhajovali kúpele návštevu Vémolu v zariadení a v čom sa verzie ich príbehov líšili
  • Ako (ne)reagovali na naše otázky influenceri, ktorí pridávajú fotky zo Spa Aphrodite v čase lockdownu na Slovensku
  • Akú zmenu vyhlášky chystá kvôli obchádzaniu opatrení hlavný hygienik Ján Mikas

Influenceri Refresheru neodpovedali na otázku, či za pobyt platili, alebo išlo o tzv. „barterovú spoluprácu.“. Fotografie niektorých návštevníkov použil aj samotný profil kúpeľov, aby promoval svoje služby na oficiálnej stránke.

Odporúčané
Ema Lacová: Pieseň o mojej vagíne neľutujem, občas si ju s kamošmi púšťame. Materská je práca, nie dovolenka (Rozhovor) Ema Lacová: Pieseň o mojej vagíne neľutujem, občas si ju s kamošmi púšťame. Materská je práca, nie dovolenka (Rozhovor) 4. mája 2024, 9:30

Samotné zariadenie odpovedalo, že má naplánované aktivity v rámci marketingovo-mediálneho plánu so známymi osobnosťami, ktoré ich „navštevujú a promujú v prvom rade význam kúpeľníctva v tomto nepriaznivom čase - rehabilitácia, liečba, prevencia a imunita“.

„Pochopiteľne, že sem-tam vznikne situácia, že nás oslovili umelci, či športovci, ktorí chcú zavítať k nám na liečbu, či rehabilitáciu,...“ dodávajú a vo vyjadrení ďalej vyzdvihujú výhody svojho zariadenia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Spa Aphrodite (@spa_aphrodite)

Lekár vystavuje potvrdenia o nutnosti rehabilitácie priamo na mieste 

Podľa zistení Refresheru sa pri vstupe do zariadenia klienti nemusia preukazovať potvrdením od lekára, keďže prejdú priamo v kúpeľoch „vstupnou lekárskou prehliadkou“. Túto informáciu potvrdil aj jeden z návštevníkov, ktorý bol v Rajeckých Tepliciach v kúpeľoch aj vo štvrtok 28. januára. Kladne odpovedal na otázku, či mu potvrdenie o liečbe v kúpeľoch vystavil lekár priamo na mieste. 

Rajecké Teplice využívajú na prevádzku legislatívnu výnimku, podľa ktorej môžu poskytovať služby prírodné liečebné kúpele na vykonávanie „liečebných procedúr na základe návrhu lekára.“

O vyjadrenie sme požiadali aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Rovnako sme s touto otázkou oslovili aj ďalších infuencerov, resp. influencerky s desaťtisícovými profilmi na Instagrame, ktoré pridali svoje fotografie v posledných dňoch a uviedli, že zábery pochádzajú zo Spa Aphrodite. 

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Kúpele v reakcii tvrdia, že vyhlášku dodržujú a ide o nesprávnu interpretáciu vyhlášky: „Mrzí nás hrubá dezinformácia viacerých médii, že do kúpeľov musí ísť klient s potvrdením od lekára a musí sa preukázať pri rezervácii. Výnimka Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR o zákaze činnosti jasne hovorí, citujeme: "Prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na vykonanie liečebných procedúr na základe návrhu lekára." Kúpeľné liečebné procedúry však predpisuje kúpeľný lekár, a ten tak môže urobiť až po ubytovaní a absolvovaní lekárskej prehliadky. Stojíme si za tým, že Vyhlášku riadne dodržujeme a neporušujeme zákon pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ uvádzajú napriek upozorneniu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. 

Opýtali sme sa, či je pravda, že potvrdenie o nutnosti absolvovania liečebných procedúr vydávajú priamo na mieste, či mali negatívny výsledok PCR testu a či si za pobyt zaplatili, alebo išlo o tzv. „barterovú spoluprácu“, teda výmenu zdieľania príspevkov za pobyt v zariadení. 

Influenceri nám odpovedať odmietli. „Dobrý den, nemám zájem a nepřeji si, aby o mně byla jakákoliv zmínka ve Vašich článcích či mé fotky,“ odpísala Barbora, ktorá má na Instagrame približne 70-tisíc sledujúcich. Väčšina hostí, ktorí zverejnili fotografie z kúpeľov na svojich profiloch v posledných dňoch a týždňoch bola z Česka. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @tejuu__u

Ako išiel Vémola do Dubaja a skončil s 9-člennou rodinou v Spa Aphrodite

Zatiaľ najvypuklejším prípadom je bojovník Karlos Vémola, ktorý zobral do Spa Aphrodite aj deväť členov svojej rodiny. Na udalosť upozornila ako prvá novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová na sociálnej sieti. Zo stanoviska, ktoré zaslalo zariadenie Refresheru však vyplýva iný výklad situácie v porovnaní s tým, ako ju prezentuje samotný zápasník. 

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

„Bohužiaľ sme kvôli chybe agentúry neodleteli na plánovanú rodinnú dovolenku v Dubaji a všetci desiati sme sa museli vrátiť z letiska domov. Našťastie nás zachránila Spa Aphrodite, kde to už minule nemalo chybu, takže im patrí veľké poďakovanie,“ pochválil sa na Instagrame Vémola.

Kým český zápasník prezentoval udalosť ako spontánnu, Spa Aphrodite tvrdí, že išlo o plánovaný pobyt. 

 „Môžeme potvrdiť, že pán Vémola so svojou rodinou je v našom zdravotníckom zariadení na plánovanej kúpeľnej liečbe. Samozrejme, všetci absolvovali lekársku prehliadku a majú spracovanú riadnu lekársku dokumentácia v zmysle platnej legislatívy,“ napísal PR marketing director Peter Slyško Refresheru. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Karlos "Terminator" Vemola (@karlos_terminator_vemola)

Za Vémolove boľavé rameno dostali potvrdenia všetci

Karlos Vémola si údajne po zrušenej dovolenke v Dubaji prišiel do Spa Aphrodite liečiť boľavé rameno, potvrdenie však dostali aj ďalší členovia jeho rodiny vrátane manželky. Zariadenie spresnilo len zranenie zápasníka a vo vysvetlení neuviedli, z akých dôvodov dostali potvrdenie od lekára ďalší členovia Vémolovej delegácie. 

„Všetci rodinní príslušníci sú u nás na liečebnom kúpeľnom pobyte a rovnako všetci majú návrh lekára na absolvovanie liečebných procedúr. Kúpeľnú liečbu absolvujú ako zdravotnú starostlivosť na stabilizáciu svojho zdravotného stavu a regeneráciu zdravia,“ napísali kúpele v stanovisku. 

Odporúčané
Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) 18. apríla 2024, 9:30

Podľa PR oddelenia je Vémola na pobyte už druhýkrát a aj keď si služby zariadenia chváli na sociálnych sieťach, pozitívne reakcie vnímajú ako osobný názor športovca, nie ako motiváciu pre ostatných, aby sa v zariadení ubytovali. 

„Naše zariadenie sa dištancuje od komentárov a príspevkov našich hostí na sociálnych sieťach. My sme boli oslovení pánom Vémolom s požiadavkou na absolvovanie kúpeľnej liečby pre neho i ďalších rodinných príslušníkov, na základe výborných výsledkov a zlepšenia jeho zdravotného stavu po predchádzajúcom pobyte, ktoré rovnako absolvoval u nás pred 2 týždňami a pobyt po prospel,“ dodáva Spa Aphrodite. 

Vémola zverejnil aj fotografiu, ako s rodinou trávia čas pri spoločnom veľkom stole. Odvolávajú sa na to, že pre zariadenie platí výnimka pre zdravotnícke zariadenia a rodina sa môže stravovať za jedným stolom.

Spa Aphrodite poslala v stanovisku k návšteve Vémolu v zariadení aj sériu fotografií, na ktorých zápasník absolvuje procedúry. Snímky sa sústreďujú práve na problém bojovníka s ramenom. Ďalší dospelí členovia rodiny českého zápasníka sa však na týchto fotografiách nenachádzajú. 

Návštevníkov testujú antigénovými testami

Podľa tlačového oddelenia kúpeľov majú všetci prítomní klienti platné negatívne testy, niektorí PCR, iní antigénové.

 „SLK RT zabezpečujú testovanie so svojim zdravotníckym personálom pre klientov, náš personal, verejnosť. V rámci nášho zariadenia akceptujeme testy nie staršie ako 72 hod., čím výrazne dbáme na bezpečnosť. SLK Rajecké Teplice so svojim zdravotníckym personálom realizujú testovanie na ochorenie COVID-19 antigénovými testami, spolu s potvrdením o absolvovaní testu, toto všetko realizujú kúpele nad rámec platných prijatých opatrení a na vlastné nákladym“ uvádzajú v odpovedi na otázku, či sú návštevníci testovaní. 

Kvôli Spa Aphrodite zmenia vyhlášku

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline v rámci tohto týždňovej kontroly uložil zariadeniu aj ďalšie opatrenia. Zakázal všetky ubytovacie služby, ktoré nesúvisia s kúpeľnou starostlivosťou v zmysle aktuálne platnej vyhlášky a nariadil viesť evidenciu návrhov na vykonanie liečebných procedúr tak, aby boli preukázateľné a k nahliadnutiu počas celého pobytu pacienta.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

Možným obchádzaním opatrení sa bude zaoberať aj hlavný hygienik Ján Mikas. Na najbližšom rokovaní Ústredného krízového štábu bude iniciovať zmeny znenia vyhlášky. 

„Súčasné znenie vyhlášky môže ponúkať priestor na obchádzanie. Napríklad tak, že kúpele využijú vlastného lekára na vypracovávanie návrhov, čím je možné „kryť“ wellness pobyty.

Znenie vyhlášky navrhujeme v tejto oblasti spresniť. A to tak, aby bolo možné navštíviť prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov v zmysle zákona o liečebnej starostlivosti a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, čím by sa malo takýmto situáciám predísť,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva pre Refresher. 

Domov
Zdieľať
Diskusia