Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. januára 2021, 15:15
Čas čítania 1:40
Tímea Krauszová

Výter análnym testom identifikuje COVID-19 presnejšie ako ten z hrdla. Čína začne využívať aj tento spôsob odhalenia koronavírusu.

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Chceme vôbec vedieť viac?

Nežartujeme. Čína zavádza nový druh testovania na koronavírus. Análne výtery sú vraj kvalitnejšie a presnejšie ako tie z hrdla, čínske médiá o novinke podľa Washington Post informovali len pred niekoľkými dňami. Táto téma, neprekvapivo, vzbudila diskusie aj hnev, no doktori potvrdzujú, že z vedeckého hľadiska je to logické a presné. Ľudia, ktorí sa liečili na COVID-19, mali opakovane pozitívne výsledky análnych testov aj niekoľko dní potom, čo výtery z nosa alebo hrdla hlásili negativitu.

Odporúčané
Night Stalker vraždil spiacich mužov a znásilňoval ich ženy. Na stehno starenky nakreslil rúžom pentagram Night Stalker vraždil spiacich mužov a znásilňoval ich ženy. Na stehno starenky nakreslil rúžom pentagram 27. januára 2021, 14:30

Je to nepohodlné a asi začnú len v karanténnych mestečkách

Testovanie bude však podľa lekárov nepríjemné pre všetky zúčastnené strany a navyše je nepohodlnejšie zbierať análne vzorky, než vzorky z nosa. Špecialista na infekčné ochorenia z pekingskej nemocnice Li Tongzeng pre štátnu televíziu CCTV podľa WP povedal, že by to mohlo pomôcť zvýšiť rýchlosť, akou identifikujú nakazených pacientov. Navrhuje však začať v karanténnych centrách.

Čína vyskúšala análne testy na malej vzorke už minulý rok, výsledky sa objavili v niekoľkých vedeckých časopisoch. Podľa skupinky vedcov je totiž análny výter citlivejší a ukáže pozitívny výsledok aj niekoľko dní po tom, čo výtery z nosa a hrdla ukazujú negativitu. Aj preto navrhli, aby análnymi testami prešli pacienti, ktorí skončili s koronavírusom v nemocnici. Pred prepustením sa tak lekári môžu ubezpečiť, že už naozaj nie sú chorí.

Novinku ohlásili krátko pred nadchádzajúcimi sviatkami lunárneho nového roka vo februári, ktorý často prezývajú aj najväčším sťahovavým sviatkom. Zúčastňujú sa ho zhruba tri miliardy ľudí (v rokoch, keď nemáme svetovú pandémiu), takže lekári predpokladajú, že riziko nákazy narastie.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Ako by tieto testy mali prebiehať? Vládna zdravotná agentúra o nich hovorila už v marci 2020: v ideálnom prípade pôjde o vzorku výkalov, ktoré budú testovať (podobne ako vzorky moču či krvi), ak to však nie je možné, nasleduje výter. Ten prebieha porovnateľne s PCR či antigénovými testami: tenká tyčinka s vatou na konci sa zavedie do 3-5 cm do konečníka.

Predstava análnych testov prekvapila laikov aj zdravotníkov, mnohí na sociálnej sieti Weibo argumentujú tým, že odber bude pre sestry náročný a proces nepríjemnejší než klasické testy. Niektorí dokonca spochybňujú spoľahlivosť, pretože COVID-19 je respiračné ochorenie. Neostáva im nič iné, len sa možnej nákaze vyhýbať zubami-nechtami.

V posledných týždňoch v Číne vláda sprísnila opatrenia, desiatky miliónov ľudí znovu zažíva lockdown v oblastiach, kde mali izolované ohniská. Zahraniční turisti musia ísť rovno do karantény na hoteli, no predĺžili ju z dvoch na tri týždne a ešte aj počas toho štvrtého sa musia hlásiť regionálnym úradom.

Domov
Zdieľať
Diskusia