Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2021, 21:07
Čas čítania 2:53
Marián Mauik Biel

7 nenápadných a nevšedných funkcií iPhonu, o ktorých si (možno) nevedel

7 nenápadných a nevšedných funkcií iPhonu, o ktorých si (možno) nevedel
Zdroj: Apple
TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

S iOS 14 môžeš mať konečne poriadok medzi desiatkami aplikácií alebo klepnutím na iPhone zapneš svietidlo

Hovorí sa, že iOS je zlatá klietka. Poskytuje množstvo funkcií a je ľahko pochopiteľné aj pre začiatočníkov, ale zároveň nedovoľuje trochu sa viac pohrať s nastaveniami. S príchodom verzie iOS 14 to platí menej. Okrem iného totiž pribudli zaujímavé možnosti personalizácie, ale aj malé vylepšenia, ktoré sa ti možno zídu a nevedel si o nich.

Konečne už aj iPhone môže mať trochu väčší poriadok na pracovnej ploche a navyše ju plnohodnotnejšie využívať.

Odporúčané
Samsung predstavil svoj iPhone killer. Rad Galaxy S21 prekvapujúco zlacnel Samsung predstavil svoj iPhone killer. Rad Galaxy S21 prekvapujúco zlacnel 14. januára 2021, 16:00

Knižnica aplikácií pre poriadok na ploche

Pribudla Knižnica aplikácií, čo je kompletný zoznam apiek automaticky rozdelených podľa žánru. Nachádzajú sa úplne napravo ako posledná strana domácej obrazovky. Takže ak máš na ploche desiatky, niekto možno stovky ikon aj aplikácií, ktoré použiješ raz za pol roka, stačí na vybranej podržať prst a z menu vybrať Odstrániť apku. Následne je na výber Vymazať, ale stačí aj druhá možnosť – Odstrániť z plochy. Tieto apky sa presunú do Knižnice, ale budú stále dostupné a funkčné, len nebudú zavadzať.

Knižnica aplikácií
Knižnica aplikácií Zdroj: Marián Biel

Schovanie celej strany aplikácií 

Alebo môžeš schovať celú stranu aplikácií. Či už pre poriadok, alebo jednoducho nechceš, aby ich každý videl.

Stačí podržať sekundu prst kdekoľvek na obrazovke mimo ikony. Keď sa otvorí možnosť mazať aplikácie, teda ikony sa začnú triasť, stlač dolný riadok s bodkami. Uvidíš všetky strany aplikácií a môžeš ich ľubovoľne schovať. Aplikácie sa tým, samozrejme, neodinštalujú.

Takto sa dajú schovať celé strany s aplikáciami
Takto sa dajú schovať celé strany s aplikáciami Zdroj: Marián Biel

Widgety konečne aj na iPhone 

S pracovnou plochou súvisia aj Widgety, teda akési veľké interaktívne ikony, ktoré používatelia Androidu poznajú už niekoľko rokov. Konečne sa k nim dopracoval aj Apple, hoci zatiaľ v trochu okresanom režime.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Asi mnohí vedia, že Widget sa pridáva v režime „kývajúcich sa apiek“. Teda pridržaním prsta na pracovnej ploche. Vtedy sa vľavo hore objaví znak plus a zobrazí sa ponuka dostupných Widgetov. Ich počet stúpa s počtom nainštalovaných aplikácií, ktoré podporujú aj Widgety.

Ale vedel si, že môžeš mať na jednom mieste pracovnej plochy viacero Widgetov?

Rovnako ako pri vytváraní skupín aplikácií, stačí jeden Widget posunom položiť na iný s rovnakou veľkosťou. A potom už len medzi nimi posunom prsta prepínaš. Ušetríš miesto a pridáš si viac informácií po ruke.

Domov
Zdieľať
Diskusia