Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2021, 16:42
Čas čítania 1:02
Lukáš Čelka

Žiaci sa pred návratom do škôl budú testovať kloktaním: Vláda na nákup testov vyčlenila 22 440 000 eur

NEWS
Uložiť Uložené

Takéto testy sú presnejšie a žiaci z nich majú aj menšie obavy, nevýhoda je však tá, že sú od AG testov drahšie.

Žiaci sa oficálne budú môcť testovať aj kloktaním. Vláda na svojom dnešnom rokovaní schválila možnosť ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi obstarať testy, ktoré fungujú na princípe výplachu ústnej dutiny kloktaním. Ministerstvo školstva chce nakúpiť viac ako milión takýchto testovacích sád, pričom rezort financií má na tento zámer vyčleniť až 22 440 000 eur.

Odporúčané
Pán Igor Matovič, neobtierajte si o nás hubu, odkazujú premiérovi analytici Pán Igor Matovič, neobtierajte si o nás hubu, odkazujú premiérovi analytici 13. januára 2021, 14:38

Pilotné testovanie pomocou kloktania sa uskutočnilo 12. až 13. decembra minulého roku na dvoch školách v Spišskom Štiavniku a Bratislave. Na oboch školách bola testovaná väčšina žiakov, pričom výsledky testovania potvrdili jeho realizovateľnosť v prostredí školy. 

Ministerstvo uviedlo, že pretestovanie žiakov druhého stupňa a učiteľov základných škôl vo všetkých krajoch by vyžadovalo okolo 440 000 testovacích kitov. „V prípade obstarania troch kôl testovania, na ktoré je potrebné využiť až 1 020 000 testovacích kitov, by sa celkové náklady  mohli pohybovať v rozpätí 20 miliónov až 22,4 milióna eur,“ dodalo ministerstvo školstva.


Rezort školstva konštatuje, že medzi pozitíva testovania kloktaním možno zaradiť jednoduchý odber vzorky bez nepríjemného odberu sterom, ako aj presné vyhodnotenie, keďže sa vzorky  vyhodnocujú PCR metódou. Medzi ich benefity patria tiež menšie obavy z odberu zo strany žiakov a rodičov a potenciálna možnosť odberu vzorky aj bez zdravotníckeho personálu.

Medzi negatíva rezort školstva uviedol potrebu vyhodnocovania odobratých vzoriek v laboratóriu, časové oneskorenie výsledkov, ktoré žiaci dostanú až do dvoch dní a najmä vyššiu cenu v porovnaní s antigénovým testami.

Vyučovanie by malo tento týždeň fungovať rovnako ako doteraz

Na dnešnom rokovaní vlády sa minister školstva Branislav Gröhling vyjadril, že na 99 % budú školy od pondelka fungovať rovnakom režime ako tento týžden. Žiaci by sa mali naďalej učiť dištančne a do školy môžu ísť len deti rodičov, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre.

Domov
Zdieľať
Diskusia