Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2021, 7:15
Čas čítania 2:20
Dominik Vetrák

Inside a Limbo v tebe prebudia logické zmýšľanie a ťahové SteamWorld Heist pobaví robotickými hláškami

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Dnes ti odporúčame 4 kvalitné indie hry.

Herné tipy na Refresheri pokračujú aj v roku 2021. Naposledy sme sa bavili o trojici skvelých hier, ktoré vyšli ako konzolové exkluzivity pre PS5 a mal by si im venovať pozornosť. Venovali sme sa aj najlepším hrám roka 2020, no dnes sa trochu pozrieme do minulosti.

Odporučíme ti totiž 4 kvalitné indie hry, ktoré vyšli počas generácie PS4/Xbox One. Niektoré z nich vyhrali rôzne ocenenia, obstáli v skúške časom a nestratili zo svojho kúzla nič ani po rokoch. Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na Metacritic (MC).

Odporúčané
10 najlepších hier roka 2020 10 najlepších hier roka 2020 3. januára 2021, 9:33

1. Inside (PC, PS4, PS5, Switch, iOS) – 93/100 a Limbo (PS3, PS4, PS5, PC, Switch, Xbox konzoly, iOS) – MC: 90/100

V oboch prípadoch ide o celkom depresívne a atmosférou temné platformovky – skákačky. Ako Inside, tak Limbo ponúkajú príbeh vyrozprávaný vďaka náhodným udalostiam a vizuálnym nápovedám. V Limbo sa snažíš dostať z „posmrtného“ života, v ktorom sa vyhýbaš rôznym príšerám, pasciam a zisťuješ, čo sa s tebou vlastne stalo. 

Nádherný vizuálny štýl a zábavná hrateľnosť, ktorá spočíva v riešení hádaniek vyústila v jednu z najchválenejších indie hier celej generácie. A tak sa jej tvorcovia z PLAYDEAD rozhodli svoju formulku ešte povzniesť v duchovnom pokračovaní s názvom Inside. 

Inside je vyspelejším a produkčne kvalitnejším titulom, ktorý má skvelý koniec. Hra ponúka rozmanité prostredia, napínavé momenty a veľmi inteligentné hádanky či riešenia situácií, ktorých prejdenie odmení každého hráča skvelým pocitom. PLAYDEAD vyniká v tomto štýle hier, takže ak sa ti páčila jedna z nich, okamžite si kupuj aj druhú.

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

V akciách sa dajú kúpiť za niekoľko eur. Obe sú dlhé 3-4 hodinky, takže je pochopiteľné, ak za ne nechceš dať plnú sumu. Rozhodne však stoja za hranie a možno sa stanú jednými z nezabudnuteľných herných zážitkov aj v tvojom prípade. 

Crossing Souls (PS4, PS5, PC, Switch) – MC: 75/100

Crossing Souls hráš z pohľadu zhora, kedy sleduješ, ako sa vyvíja mysteriózny sci-fi príbeh v odľahlom americkom mestečku. Dej sa odohráva v roku 1986, kedy pätica detí nájde zázračný kameň schopný preniesť ich do druhej dimenzie. Kamaráti v tej chvíli netušia, že prežijú neuveriteľné leto, počas ktorého sa zapletú do vládnej konšpirácie a ocitnú sa na pokraji smrti. 

Každé jedno z detí má špecifické vlastnosti a formy útokov. V približne 9-hodinovom príbehu sa musíš vyhýbať nepriateľom, zabíjať ich, pomáhať obyvateľom mesta, riešiť hádanky a zbierať rôzne predmety.

Centrom hry je zaujímavý príbeh, ktorý na konci dokáže hráča chytiť za srdce. Hra by mohla byť o čosi kratšia, no ak hľadáš niečo v retro štýle plné nostalgických sci-fi momentov a popkultúry 80. rokov minulého storočia, Crossing Souls sa ti dostane pod kožu. Obľúbiš si postavy a zamiluješ jedinečný vizuál. 


SteamWorld Heist (MC: 91/100) – Nintendo Switch/3DS/Wii U, PS4, PS5, PC, iOS, PS Vita, Stadia

Ideálna hra pre Nintendo Switch či Nintendo 3DS. SteamWorld Heist je od tvorcov zo štúdia Image & Form Games, od ktorých si možno hral Steamworld Dig. Svet SteamWorld im umožňuje vytvárať rôznorodé hry s unikátnou hrateľnosťou. V Heist sa vžiješ do role robotov, ktorí sa vydajú na nebezpečné dobrodružstvo naprieč celou galaxiou.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Hrateľnosť je vo forme ťahovej stratégie. So svojimi postavami sa budeš pohybovať po vesmírnych lodiach v 2D prostredí. Veľkosť lodí sa rozlišuje, a tak sa môže stať, že ťa nepriateľ niekedy obkľúči. Netreba sa však strachovať. Vďaka ťahovému systému sa na útok môžeš pripraviť, schovať sa za zábranu alebo nepriateľa zneškodniť skôr ako príde na rad jeho ťah. 

K dispozícii máš množstvo zbraní, gadgetov a postáv. Hra dokáže ponúknuť slušnú výzvu (obzvlášť záverečný boss je slušný hardcore). Zamiluješ si gameplay a užívať si budeš aj vtipné dialógy medzi postavami/robotmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia