Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2021, 13:30
Čas čítania 6:16
Lukáš Čelka

Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku

Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku
Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nitriansky okres cez víkend čaká plošné testovanie. Pandemická situácia je tu neúnosná.

Pandemická situácia v Nitrianskom okrese je najhoršia z celého Slovenska. Tamojšia nemocnica je len kúsok od kolapsu, pričom koronavírusom pravdepodobne trpí každý desiati človek z tohto regiónu. Na zlepšenie situácie nestačil ani sprísnený lockdown, obyvateľov Nitranskeho okresu čaká cez víkend plošné testovanie.

Premiér, ktorý bol Nitru v utorok navštíviť osobne, sa na tlačovej konferencii vyjadril, že tamojšia situácia je ešte horšia, ako bola na Orave pred dvomi mesiacmi a to až o 50 percent. My sme sa preto boli presvedčiť na vlastné oči, ako to v meste vyzerá. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to vyzerá v uliciach Nitry
  • Prečo bolo podľa primátora najlepším krokom zaviesť v celom okrese plošné testovanie
  • Či je podľa primátora reálne, aby sa do neho zapojili všetci starostovia
  • Aký je stav v Nitrianskej nemocnici
  • Či naozaj ukladajú naozaj telá mŕtvych na zimný štadión
  • Koľko zdravotníkov v Nitre už zomrelo, a koľko je momentálne chorých
Odporúčané
Necestujte do Nitry, vyzýva polícia. Od rána kontroluje vjazdy do mesta a pýta si od vodičov potvrdenia Necestujte do Nitry, vyzýva polícia. Od rána kontroluje vjazdy do mesta a pýta si od vodičov potvrdenia 5. januára 2021, 10:38

Vjazdy do mesta mala kontrolovať polícia, nás nezastihla

Po sprísnených opatreniach v Nitrianskom okrese polícia avizovala aj prísnejšie kontroly ľudí vchádzajúcich do mesta. Tých, ktorí sem dochádzajú za prácou upozornila, aby si zabezpečili potvrdenie od zamestnávateľa, alebo iný dokument, ktorým by vedeli hliadke preukázať nutnosť svojej cesty. Ten sme si museli pripraviť pre prípad aj my.

Napriek tomu, že polícia počas včerajšieho dňa na svojej Facebookovej stránke informovala, že vstup do mesta je kontrolovaný, žiadnu hliadku sme po ceste nestretli. Ani keď sme prešli tabuľu s nápisom „Nitra“ nás žiadna hliadka nezastavila, naša vopred vybavená „priepustka“ na vstup do mesta sa nám len zbytočne krčila vo vrecku. Stále však platí, že polícia kontroly vykonáva a my sme na ňu len nenatrafili. 

Prechádzka mestom duchov

Po príchode do mesta sme auto odparkovali pred železničnou stanicou. Odtiaľ sme sa vydali pešo do centra. Počas cesty  sme stretli len málo ľudí. Ulice boli až tak prázdne, že sme si pripadali ako v meste duchov. 

Na pešej zóne v Nitre nebolo včera ani nohy.
Na pešej zóne v Nitre nebolo včera ani nohy. Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

To minimum ľudí, ktoré sme aj v uliciach stretli sa nenachádzalo v centre, ale v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice. Pár slov sa nám podarilo prehodiť iba s dievčaťom z neďalekej obce. „V Nitre len pracujem, bojím sa však, že by som vírus mohla priniesť aj domov k rodine,“ odpovedala nám Tereza na otázku, či má zo súčasnej situácie v Nitre strach. Prezradila nám len toľko, že robí v jednej z tamojších fabrík a niektorí z jej kolegov sú už momentálne pre koronavírus PN.

Námestie v Nitre.
Námestie v Nitre. Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Keď sme konečne dorazili na pešiu zónu mesta, ostali sme šokovaní. Miesto, ktoré sa inokedy hemží ľudí bolo absolútne prázdne.  Okrem novinárov, ktorí tu točili reportáž sme nestretli ani nohy. Naša prechádzka mestom pokračovala smerom k hradu, blízko ktorého sa nachádza aj zimný štadión, kam má mesto podľa portálu Plus Jeden Deň údajne zvážať telá mŕtvych ľudí, nakoľko im nestačí ani objednaný mraziarenský príves. 

Odporúčané
Toto nebude iba situácia Nitry, pokračovať to bude aj v iných regiónoch na Slovensku, hovorí šéf nitrianskej nemocnice Toto nebude iba situácia Nitry, pokračovať to bude aj v iných regiónoch na Slovensku, hovorí šéf nitrianskej nemocnice 5. januára 2021, 14:03

Hoci bolo pri štadióne odparkovaných viacero áut, park nachádzajúci sa v tejto lokalite bol tiež takmer prázdny. Na pár rodín s malými deťmi a niekoľkých bežcov sme pohyb nezaznamenali ani tu.

Zimný štadión, kam majú ukľadať telá pozostalých.
Zimný štadión, kam majú ukľadať telá pozostalých. Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Viac fotiek vyľudnenej Nitry nájdeš v galárii článku.

Nemocnica je krátko pred kolapsom, prosí o kolegialitu nemocníc z okolia

V utorok vyhlásil riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Milan Dubaj, že situácia je už za hranicou únosnosti.

„Počet covidových pacientov sa u nás stále pohybuje okolo dvesto, pričom ventilovaných je do dvadsať ľudí, denne je nad desať úmrtí.“ 

Nemocnica Nitra
Nemocnica Nitra Zdroj: FOTO TASR / Henrich Mišovič

Vrásky na čele mu robí aj fakt, že mu každý deň vypadne niekto zo zdravotníckeho personálu. Mimo práce je ich momentálne už dvesto. „Už neviem, akým slovom by som mal vyjadriť obrovské vyčerpanie, fyzické aj psychické, týchto ľudí, ktorí toto denne znášajú. Ako vyjadriť obdiv k nim, že napriek všetkým okolnostiam do nemocnice stále prichádzajú.“ 

Na pomoc Nitrianskej nemocnici reprofilovali aj neďalekú galantskú nemocnicu. Tá bude slúžiť od štvrtka ako tzv. covidová. Pre pozitívnych pacientov bude mať k dispozícii spolu až stodesať lôžok, z toho desať s umelou pľúcnou ventiláciou a osemdesiat s priamym prívodom kyslíka. Ani to však nestačí, o pomoc a kolegialitu prosia aj ďalšie nemocnice a zdravotný personál. Igor Matovič povedal, že ho mrzí sebecký prístup mnohých okolitých súkromných nemocníc patracich finančným skupinám, ktoré podľa jeho slov hľadajú výhovorky a nepomáhajú štátnej nemocnici v ťažkej situácii.

Na koronavírus zomierajú aj zdravotníci

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93203 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bolo podľa primátora najlepším krokom zaviesť v celom okrese plošné testovanie
  • Či je podľa primátora reálne, aby sa do neho zapojili všetci starostovia
  • Aký je stav v Nitrianskej nemocnici
  • Či naozaj ukladajú naozaj telá nebožtíkov na zimný štadión
  • Koľko zdravotníkov v Nitre už zomrelo, a koľko je momentálne chorých
Domov
Zdieľať
Diskusia