Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2020, 18:52
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Ministerstvo hospodárstva zrušilo nákup 8 miliónov antigénových testov na Matovičove plošné testovanie

NEWS IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Transparency International Slovensko považuje rozhodnutie zrušiť nákup za správne.

Ministerstvo hospodárstva zrušilo nákup antigénových testov, žiadny z uchádzačov nesplnil podmienky, ktoré si určilo ministerstvo zdravotníctva. 

Drvivá väčšina firiem ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou. Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie,“ uviedla na margo záujemcov o verejné obstarávanie organizácia Transparency International Slovensko. Tá považuje krok ministerstva hospodárstva za správny.

Odporúčané
Richard Sulík: Nebudem skákať, ako Igor Matovič píska (Rozhovor) Richard Sulík: Nebudem skákať, ako Igor Matovič píska (Rozhovor) 21. decembra 2020, 17:28

„Zrušenie súťaže je správne. Keďže testy akútne potrebujeme, jediným možným krokom je priamy nákup od firmy, ktorá v čo najkratšom čase splní menej prísne, no stále pre kvalitu dostatočné podmienky,“ uviedlo Transparency International Slovensko. 

 

Richard Sulík, však na svojom facebooku uviedol, že testy zaobstarajú. „Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu - 7. januáru, “ stálo v príspevku ministra hospodárstva. 

Práve nákup testov na celoplošné testovanie sa stal jedným z hlavných predmetov sporu medzi Richardom Sulíkom a premiérom Igorom Matovičom. 

Richarda Sulíka premiér Igor Matovič na začiatku uplynulého týždňa vyzval, aby podal do Vianoc demisiu ako minister hospodárstva z dôvodu, že nedokázal podľa zadania nakúpiť milióny antigénových testov dostatočne rýchlo.

Predseda vlády naviac nazval svojho ministra „idiotom“. Richard Sulík v našom rozhovore vysvetľoval, že dôvodom, prečo budú testy až na začiatku januára, je aktuálne platný zákon o verejnom obstarávaní. Ešte predtým ministerstvo zdravotníctva podľa Sulíka 4-krát nesprávne vyplnilo žiadosť, na základe ktorej mal rezort hospodárstva testy obstarávať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia