Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2020, 18:05
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Pandemická komisia navrhuje prísny lockdown a zákaz vychádzania. Chodiť by sme mohli len do práce a na nákup

NEWS MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Pandemická komisia sa dnes bez prítomnosti Igora Matoviča bavila o opatreniach, ktoré by mali platiť počas Vianoc aj po skončení sviatkov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí skonštatoval, že situácia na Slovensku je „veľmi vážna.“ „Sme svedkami reťazového šírenia, ktoré má známky nekontrolovaného šírenia. Pandemická komisia musela pristúpiť k výrazne prísnejším opatreniam,“ vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva. 

Odborníci navrhnú ústrednému krízovému štábu prehodnotiť opatrenia, ktoré boli posledne avizované. „Dospeli sme k záveru, že by bolo potrebné zaviesť zákaz vychádzania ako pred celoplošným testovaním,“ povedal Marek Krajčí. 

Pandemická komisia navrhuje, aby mohli Slováci cestovať len v rámci okresov, do práce a na nevyhnutné nákupy. 

Odporúčané
PREHĽAD VIANOČNÉHO LOCKDOWNU: Ktoré obchody a prevádzky sú otvorené, kedy a kde potrebuješ testy a ako je to s cestovaním? PREHĽAD VIANOČNÉHO LOCKDOWNU: Ktoré obchody a prevádzky sú otvorené, kedy a kde potrebuješ testy a ako je to s cestovaním? 10. decembra 2020, 6:00

Marek Krajčí vyhlásil, že sedemdňový medián je na úrovni 3571. „Každým dňom sa počty pozitívnych testov zvyšujú, ale aj oveľa viac testujeme. Keď spojíme PCR testovanie s antigénovým, už je priemer približne 50-tisíc testov denne,“ dodal minister zdravotníctva. 

„Keď sme išli do lockdownu, prírastky pozitívnych nám začali klesať, za posledné obdobie nám to znovu stúpa. Tempo rastu je 32 %,“ dodal Krajčí. 

Minister zdravotníctva upozornil, že ani zníženine mobility nie je automaticky zárukou zníženia počtu nových nakazených. „Mobilita na Slovensku nestúpa, čo sa nedá povedať o percente nových ochorení,“ vysvetlil minister zdravotníctva. Reprodukčné číslo je dlhodobo nad úrovňovu 1. „Od 3. do 7. decembra máme už relatívne vysoké reprodukčné číslo a jeho aktuálna hodnota je 1,35. Je to jeden z dôvodov, prečo bola dnes pandemická komisia,“ dodal Krajčí. 

Najhoršie je na tom momentálne Trenčiansky a najlepšie Košický kraj. Zhoršuje sa aj situácia v nemocniciach. Každý deň s ochorením Covid-19 zomrie približne 30 až 35 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia